of 65101 LinkedIn

Gemeente Deventer staat dagelijkse azan toe

De centrum moskee in Deventer mag voortaan iedere dag oproepen tot gebed. Dat heeft de gemeente Deventer besloten. Een meerderheid van omwonenden bleek geen bezwaar te hebben.
6 reacties

De Centrum Moskee in Deventer mag voortaan elke dag tussen 12 en 14 uur maximaal 3 minuten de azan laten horen. De azan is de islamitische oproep tot gebed.

Enquêteformulier
De azan klonk tot nu toe alleen op vrijdag, maar de moskeebezoekers wilden het geluid graag elke dag horen. Daarop peilde de gemeente Deventer waar het indringende geluid te horen zou zijn en verspreidde vervolgens onder 495 huishoudens rondom de Smyrnastraat een enquêteformulier, waarin bewoners konden aangeven of ze bezwaar hadden tegen de azan.

Minderheid heeft bezwaar 

Van de ondervraagden hebben 167 huishoudens anoniem laten weten dat ze geen prijs stellen op het geluid, aldus een woordvoerder van de gemeente vrijdag. Omdat dat een minderheid is, staat de gemeente de dagelijkse gebedsoproep nu toe. Het moskeebestuur moet een geluidsbegrenzer plaatsen om het volume van de azan beperkt te houden.

Islamisering
De Tweede Kamerfractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vindt het geen gelukkige ontwikkeling. ,,Wij willen graag dat Nederland zo christelijk mogelijk blijft en verdere islamisering staat daar haaks op'', aldus een woordvoerder. ,,De SGP ziet dit niet als een verrijking voor Nederland. We zijn er ongelukkig mee.''

Klokkijken
De PVV spreekt van ,,een imperialistische moskee-oproep die tekenend is voor de islamisering van Nederland''. De partij heeft Kamervragen gesteld aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Volgens de partij van Geert Wilders is een oproep tot gebed, zoals nu in Deventer, ,,totaal overbodig, gezien het feit dat we in Nederland klokken hebben hangen en verondersteld mag worden dat ook moslims kunnen klokkijken.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mina Ret op
Niemand weet wat er wordt opgeroepen, het is in het Arabisch.
Door Karel van Klaveren op
Deventer past de aloude truc toe: Niet-stemmers worden automatisch tot de voorstanders gerekend. De koekstadters gaan nog spijt krijgen van hun keus voor de dhimmy CU-burgemeester.
Door Harry Moskee (Adviseur) op
@hans azan
Ik ben inderdaad ook wel benieuwd hoeveel stemmers er voor waren want nu krijgen we de indruk dat niet stemmen een stem voor betekent.
Door 9th Gate op
@Paul


Het bericht is overal hetzelfde: eenzijdige overheidspropaganda, zoals gebruikelijk nergens kritische vragen of opmerkingen.

Deventer(het gemeentebestuur) wil dus graag gebedsoproepen, weten we dat ook weer.

Door Paul van Drenth op
Zonder een waarde oordeel te geven of te hebben: dit artikel laat door zijn redactie en cijfergebruik vragen onbeantwoord.In de echte geschiedenis trouwens heeft Smyrna (ook?) het onderspit gedolven: de huidige naam is Izmir...
Door Hans Azan op
hoeveel huishoudens hebben laten weten dat ze geen bezwaar hebben? Waarschijnlijk veel minder dan 167.

Vacatures

Van onze partners