of 63623 LinkedIn

Gemeente Arnhem eist diversiteitsbeleid van partners

Organisaties die met de gemeente Arnhem samenwerken moeten kunnen aantonen dat zij 'inclusief' werken, dus dat zij diversiteit hoog in het vaandel hebben staan. Opvallend, want in februari dit jaar bleek uit een onderzoek nog dat bij de gemeente zelf vrouwen en mensen met een niet-westerse achtergrond minder kans maken op een baan.

Organisaties die met de gemeente Arnhem samenwerken moeten kunnen aantonen dat zij 'inclusief' werken, dus dat zij diversiteit hoog in het vaandel hebben staan. Opvallend, want in februari dit jaar bleek uit een onderzoek nog dat bij de gemeente zelf vrouwen en mensen met een niet-westerse achtergrond minder kans maken op een baan.

Leerprogramma

Het Arnhemse stadsbestuur eist bij nieuwe samenwerkingsverbanden dat een partner een antidiscriminatiebeleid heeft. Hoe die eis juridisch vorm moet krijgen, onderzoekt de gemeente nog. Dit staat in het actieplan 'Vrij zijn in Arnhem', dat het college van burgemeester en wethouders dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Arnhem wil dat culturele partners van de gemeente een plan van aanpak voor diversiteit maken. Met sportorganisaties overlegt de gemeente al over tegengaan van discriminatie en onderscheid. Middelbare scholen in Arnhem moeten over twee jaar allemaal lesgeven over het belang van respect en tolerantie. Daarvoor kunnen ze een speciaal leerprogramma gebruiken.

 

Ruzie

De gemeente gaat zelf ook hard werken aan meer kleur in het personeelsbestand, zo staat in het rapport. Het college viel dit voorjaar over een rapport dat anderhalf jaar in een la was blijven liggen en waarin stond dat vrouwen en mensen met een niet-westerse achtergrond minder kansen hadden bij de gemeente. Het college kreeg er ook nog ruzie over met de opsteller van het rapport nadat hem was verweten dat zijn onderzoeksmethode niet deugde, wat niet waar bleek te zijn.

 

Vrijheid

Het college ziet het dinsdag gepresenteerde actieplan als ‘een manifest voor een leven in vrijheid en veiligheid in een stad waar zo hard voor vrijheid is gevochten.’ (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Het gaat om het creëren van gelijke kansen, keer op keer blijkt dat (onbewuste) vooroordelen een rol spelen in selectie van personeel. Als gemeente schiet je dan behoorlijk in de eigen voet, zeker op een krappe arbeidsmarkt.
Door Jan (beleid) op
De nieuwe werklozen/kanslozen: blank, man, hetero en niet-gehandicapt.....
Door Zipje op
@ Rood Hesje: Kleur speelt hier inderdaad een rol bij het selecteren. Discriminatie wordt met discriminatie bestreden. Vreemd.
Door RechtsDoorZee op
Artikel:
"Het Arnhemse stadsbestuur eist bij nieuwe samenwerkingsverbanden dat een partner een antidiscriminatiebeleid heeft. Hoe die eis juridisch vorm moet krijgen, onderzoekt de gemeente nog."

Hoe kun je nou iets eisen als je (nog) niet weet hoe je het juridisch vorm zal geven en in zal kleden !?

Zijn niet de snuggerste bestuurders en ambtenaren in Arnhem. Het zal juridisch ook moeilijk rond zijn te krijgen en moeilijk afdwingbaar zijn, vermoed ik, want 'diversiteit & inclusie' betekent in de praktijk dat je actief zult moeten discrimineren. Zoveel mensen van dit geregistreerd kleurtje of deze geregistreerde etniciteit moeten bij afdeling ABC van de gemeente werken en zoveel bij het door de gemeente gesubsidieerde samenwerkingsverband XYZ. In de kern zit hier een ziekelijke gedachte van de maakbaarheid van de samenleving achter. Volgens mij zou zoiets ook botsen met o.a. de regelgeving rondom de AVG, want het behelst het vastleggen van bijzondere persoonsgegevens.
Door Rood Hesje (werkt thuis) op
@P.Pluim: u steekt uw kop in het zand, Kleur speelt wel degelijk een rol bij het selecteren. Wit heeft voorrang blijkt keer op keer. Dus een prima zet van Arnhem
Door P.Pluim op
Je kunt als gemeente ook overdrijven met 'inclusief werken'. Er moet ook gekwalificeerd personeel te vinden zijn en dat moet niet afhankelijk zijn van een kleurtje.