of 60220 LinkedIn

Gemeente Apeldoorn voor rechter gedaagd om pieten

De NTR besloot in september dat er geen zwarte pieten meer bij de intocht zullen zijn. Daartegen kwamen in Apeldoorn twee bezwaren binnen.
2 reacties

De gemeente Apeldoorn is voor de rechter gedaagd vanwege de kleur van de pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas volgende week zaterdag. Een nog onbekende bezwaarmaker wil dat de vergunning voor de intocht wordt geschrapt omdat er alleen roetveegpieten te zien zullen zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente. De rechtbank in Arnhem behandelt de zaak donderdag.

Bezwaren

De NTR (publieke omroep) besloot in september dat er geen zwarte pieten meer bij de intocht zullen zijn. Daartegen kwamen in Apeldoorn twee bezwaren binnen. Organisaties als anti-islambeweging Pegida en de Nederlandse Volks Unie NVU roepen op om als zwarte pieten naar Apeldoorn te komen. Volgens de gemeente zijn het niet deze groeperingen die naar de rechter zijn gestapt. Het gaat om een van de twee bezwaarmakers, maar een woordvoerder wilde dinsdag nog niet zeggen wie dat is.

 

Neutraal

Apeldoorn stelt zich nadrukkelijk neutraal op in de pietendiscussie, blijkt uit antwoorden op die kwestie op de internetpagina van de gemeente. 'Als lokale overheid hebben we niet de pretentie om Nederland voor te schrijven wat de norm voor het uiterlijk van Piet zou moeten zijn. Of wat de toekomst van het sinterklaasfeest zou moeten zijn. Wat wij wel zien is dat de Apeldoornse samenleving de afgelopen jaren de weg van geleidelijke verandering volgde. Dit maakt dat wij geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat', schrijft de gemeente.

 

Tevreden

Of er in Apeldoorn volgend jaar ook alleen roetveegpieten zijn, moet de samenleving beslissen, aldus de gemeente. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die de laatste jaren demonstreerde bij de landelijke intocht vanwege zwarte pieten, is juist heel tevreden over de roetveegpieten in Apeldoorn. De actiegroep is volgende week dan ook niet in Apeldoorn, maar wel in andere gemeenten waar Sinterklaas nog zwarte hulpjes heeft. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel op
Het zal geen resultaat opleveren, ook al hoop ik dat de eiser wint. Het geeft in ieder geval een signaal af.
Door Ben (jurist) op
Dit heeft net zo weinig zin als het bezwaar dat de anti zwarte piet activisten destijds in Amsterdam maakten omdat ze tegen zwarte pieten waren. De kleur van piet is geen toetsingskader voor een evenementenvergunning. Dit en de doodsbedreigingen die werden geuit tegen sinterklaas vorig jaar waren 20 jaar geleden een onderwerp voor een Jiskefet sketch geweest.