Advertentie

Geldigheidsduur paspoort van tien jaar op losse schroeven

Verlenging van de geldigheidsduur van paspoorten van vijf naar tien jaar is onverantwoord. Dat stelt de Raad van State in zijn advies aan de minister van Binnenlandse Zaken (BZK).

17 oktober 2012

De Raad van State heeft twijfels over de ‘houdbaarheid’ van paspoorten en identiteitskaarten als deze maar eens in de tien jaar hoeven te worden verlengd. Verlenging van de geldigheidsduur is onverantwoord omdat de kans bestaat dat de elektronische beveiliging over zo’n lange periode niet meer zal voldoen, stelt de Raad in zin advies aan de minister van Binnenlandse Zaken (BZK).

Leeftijdsgrens 12 jaar

De minister moet haar wetsvoorstel om de geldigheidsduur van vijf naar tien jaar op te rekken, nog even in de ijskast zetten, zo adviseert de Raad van State. Ook over de keuze van de minister om de geldigheidsduur van vijf jaar wel te handhaven voor kinderen tot twaalf jaar heeft de Raad bedenkingen. Hoewel de Raad het niet expliciet in zijn advies aan de minister aangeeft, lijkt hij meer te voelen voor een oprekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar. Daar hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken eerder voor gepleit. Belangrijkste argument is dat gezichten van kinderen tussen de 12 en 18 jaar ingrijpend kunnen veranderen. Pasfoto’s lijken te snel niet meer.

Vingerafdrukken identiteitskaarten

De wens van de Tweede Kamer om nu al alvast te stoppen met het opnemen van vingerafdrukken in identiteitskaarten kan geen genade vinden bij de Raad van State. De Raad ziet geen mogelijkheden om vooruitlopend op de - mogelijke - wijziging van de Paspoortwet deze verplichting los te laten.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John Allan
het moet in nederland gewoon geld kosten verdienen de hoge heren aan
ambtenaar / gemeenteambtenaar
zoals gewoonlijk is iets weer niet mogelijk als het de burger voordeel opleveren zal

al die lul verhalen over veiligheid enz is het niet gewoon weer wat belangen hier en daar die wat opleveren en uit de zak van de burgers moeten komen

zelfde onzin met eigen paspoort voor kinderen geldklopperij
Helena / Gemeente ambtenaar
Beetje flauw dat meneer "Reiziger" niet wat beter nadenkt en het uiteraard weer gooit op geldklopperij. Beetje dom ook. Mischien moet meneer een keertje naar een workshop documentenbeveiliging.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Honderden landen hanteren een 10-jaren termijn voor het paspoort en in Nederland zou dat niet kunnen? Onzin natuurlijk, het wordt de hoogste tijd dat aan de ongebreidelde regelzucht in ons land een einde komt. De RvSt dient daarin voorop te lopen in plaats van steeds achter de feiten aan te hollen. Gewoon op 10 jaar stellen dus!
Johan Scheffer / secretaris Cult.Ver. Brazilië-Nederland
Wel een beetje late reactie van mijn kant, maar ik had dit bericht niet eerder gezien. Sinds 2009 ziijn wij, geëmigreerde Nederlanders, bezig om het paspoort naar 10 jaar te krijgen. De heer De Kroon heeft kennelijk nog nooit gehoord van het probleem dat Nederlanders in het buitenland onderrvinden, nl. vaak honderden kilometers reizen met hoge kosten. Vanuit Zuid-Brazilië naar São Paulo is wel even 1000 km. Nederlanders op Tasmanie moeten naar N.Zeeland om hun paspoort te vernieuwen! Het is geen bezuiniging voor de regering, maar juist voor de paspoorthouders! Op naar de tien jaar!
Luk / Ondernemer
En Frank, bent u al bij de Britten langs geweest?



Ik was hier op de ambassade en ze verwerken geen paspoort vernieuwingen tussen 6 en 20 januari. Dit omdat alle apparatuur wereldwijd vernieuwd wordt door de Europese standaardisatie.



De website vermeldt alleen 20 januari als sluitingsdag; leuk!



Nog geen sprake van 10 jarige geldigheid trouwens, iets wat gemakkelijk te combineren zou zijn met de apparatuur vernieuwing.
jig50
Ik vind de geldigheidsduur van 10 jaar veel te lang. Een mens kan heel erg sterk veranderen in zo een periode. Vijf jaar is lang genoeg. Dit kabinet, welks zittingsduur binnenkort gelukkig is afgelopen, verzint de gekste dingen om maar te bezuinigen. En nu maar hopen dat het komende kabinet meer gezond verstand heeft.
Frank Leopold / Investment Banker
Ik beloof bij deze dat als ik inderdaad geen 10 jaar geldig Nederlands Paspoort kan aanvragen per December 2013 ik de Engelse Nationaliteit ga aanvragen. Dit wordt echt te gek. Mijn vrouw is Duitse en hoeft maar een maal per decennium door de ambtelijke molen. Ik effectief drie maal (paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn)...
j.jongeneel / afdelingshoofd
De raad vreest weer het meest het lijden dat men vreest, maar dat nooit op komt dagen.....



Een blikje in de statistieken van reisdocumenten, waarmee met de beveiliging is geknoeid zou zeer verhelderend werken. Dat is namelijk verwaarloosbaar. Het werkelijke misbruik van documenten zit hem niet in de beveiliging van het document, meer door het gebruik van het onbeschadigde document door onbevoegden
frans voogt / cadre maritime
Ja, belachelijke geldklopperij natuurlijk, dat nederlandse paspoort. Ik had nog net mazzel want in September worden alle consulaten gesloten. Daarna moet ik maar liefst 600 km rijden naar Parijs vanuit Bordeaux. In de meeste landen zijn de paspoorten veel langer geldig, maar natuurlijk moet juist Nederland, de schijnheiligste 'beste leerling' van de europese klas nog zijken ! net als in de tijd dat we nog geen identiteitskaart hadden om de één of andere belachelijke historische reden. Ik moest maar liefst 170 € neertellen voor de twee vodjes: identiteitskaart & paspoort: belachelijk duur natuurlijk. Je kunt beter géén nederlander in het buitenland zijn !!
Kaas !
RvS, dat is een rusthuis voor uitgerangeerde eurofielen.

jan / controller
Zijn we in Nederland niet in staat een paspoort van die kwaliteit te bieden, is Duitsland zo onverantwoordelijk bezig (al decennia lang) of is het ook in dát opzicht een groter land?
Advertentie