Advertentie

Geldermalsen probeerde 'gewoon' te doen over azc

De raad bespreekt de gebeurtenissen volgende week dinsdag. Het plan voor een azc in Geldermalsen is ondertussen van tafel en zal voorlopig niet terugkeren, aldus burgemeester Miranda de Vries.

18 januari 2016

Geldermalsen wilde 'zo gewoon mogelijk' doen over de komst van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen in de Gelderse gemeente. De raad moest eerst besluiten dat het azc er zou komen en daarna zouden burgers mogen meepraten over de uitwerking. Dat zou ook rellen tijdens inspraakavonden zoals in Steenbergen en Ede voorkomen. Die keuze had evenwel 'dramatische' gevolgen, want de raadsvergadering op 16 december liep uit op grootschalige onlusten.

Van tafel

Dat constateert de gemeente maandag in een evaluatie van wat er mis ging in de besluitvorming. De raad bespreekt de gebeurtenissen volgende week dinsdag. Het plan voor een azc in Geldermalsen is ondertussen van tafel en zal voorlopig niet terugkeren, aldus burgemeester Miranda de Vries.

Struikelblok

De gemeente dacht dat bij inspraak vooraf 'de grootste schreeuwers de winnaars zouden zijn.' Van het plan zou dan weinig overblijven. Het bestuur schatte ook verkeerd in dat het aantal op te vangen asielzoekers niet uit zou maken. Achteraf bleek dat de omvang van het beoogde azc juist een groot struikelblok was.

Het college wilde nog voor de kerstdagen groen licht voor het azc hebben. Daarom zijn tot op de avond voor de vergadering ernstige twijfels van raadsfracties genegeerd. Het plan zou waarschijnlijk niet door de raad zijn gekomen, blijkt uit de evaluatie. (ANP)

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjaak
Op besluitvorming in een beschaafde sfeer kan een gemeentebestuur niet meer rekenen. Er 'moet' rekening gehouden worden met de bruutheid van populisme. Populisme en de onverantwoorde oproep tot 'verzet' (als gezocht wordt naar aanvaardbare oplossingen) maakt veel kapot in Nederland.
Kaas !
Eenzijdige linkse propaganda door o.a. de NPO werkt niet meer, dat is voor sommigen schrikken..
loek / v.m. jur.medew. gsd
Dus: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Het is niet gewoon om voorbij te gaan aan het aantal asieleisers; doe je dat dan ben je maatschappijvreemd en heb je geen voeling met de burger.-Het college wilde nog voor de kerstdagen groen licht voor het azc hebben. Daarom zijn tot op de avond voor de vergadering ernstige twijfels van raadsfracties genegeerd.- Zelfs met de op loopafstand aanwezige raadsleden bleek geen voeling aanwezig; je mag je dan in arren moede afvragen wat doet zo'n college dan wel i.c. zit men in de speeltuin?.
johannes / ambtenaar
@Sjaak

Dit heeft niets met populisme te maken, maar naar het al jarenlang niet luisteren wat er leeft in de samenleving. De politiek is vervreemd van de burgers, ondanks dat zij worden gekozen om ons te vertegenwoordigen blijkt de realiteit maar al te wrang. De elite doen toch waar zij zelf in hebben.
Henk / democraat
Het is zo klaar als een klontje dat met het geweld waartoe het enige lid van de enige nep-partij in ons land oproept net ver komen. Het is nodig dat verantwoordelijkheid genomen wordt voor oplossingen. Hooligan-gedrag leidt alleen maar tot chaos en daarvan worden uiteindelijk gewone mensen de dupe.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Henk (democraat) op 19 januari 2016 13:09- Het is nodig dat verantwoordelijkheid genomen wordt voor oplossingen==Wat een woordenbrij. Wat zijn die oplossingen en wie neemt (bevoegd) die verantwoordelijkheid? Uw democratie lijkt gebaseerd op een woordenspel en dat spel heeft lang genoeg geduurd. Het leidt nl. af van de werkelijke en zeer grote problemen. Afgeven op die neppartij dan moet u naar Joop.nl van de vereniging blaas ons maar op; want er is geen oproep tot geweld gedaan. U misleidt de mensen; dat is niet democratisch maar onbeschaafd..
Henk / democraat
@loekoek: Een jur. medewerker die het Nederlands niet goed beheerst. Mijn commentaar is geen woordenbrij, maar een heldre visie op de werkelijkheid. Geert. W. heeft opgeroepen tot verzet ('kom in verzet"). En wat gebeurt er? Er wordt geweld gebruikt. Of is het aanvallen van de politie en het gooien met stenen en vuurwerk geen geweld.? En nu weet Geert W. van niets. Dan ontloopt hij toch zijn verantwoordelijkheid. En als iets afkeidt van het oplossen van problemen is het geweld, evenals het oproepen ertoe.
loek / v.m. jur.medew. gsd
U stelt maar bewijst niets. Zielug uw taalvauten. heldre visie, En als iets afkeidt. Begrijpend lezen is ook nog eens uw probleem. Een oproep tot verzet impliceert niet dat geweld wordt uitgelokt. Volg ook het nieuws voordat u dit bericht plaatste en lees over Sietse Fritsma tijdens het debat met PvdA-uitlokking en de onbeholpen jijbak van Dijkhoff. Slaap verder.
Henk / democraat
@ loekoek : iemand die zich presenteert als jur. medewerker - kennelijk geen jurist - mag geacht worden enigszins op niveau te schrijven. Maar, helaas. Het is voor deze populist waarschijnlijk borreltijd.
Criticus - NL
Het is toch vrij eenvoudig te begrijpen dat het niet gaat om de komst van asielzoekers of een AZC, maar om de hoeveelheid en de duur ervan.



*Beperk het aantal te herbergen asielzoekers per gemeente tot max 1% van het aantal inwoners en verspreid die over de verschillende buurten/kernen.



* Het verblijf zo lang als een procedure loopt, hiermee voorkom je gezeul door Nederland.



* Qua werk en een huurwoning komen zij gewoon in de rij te staan, net als iedere andere Nederlander, geen voorrang/voorkeur.



Of zijn dit hele vreemde suggesties?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De oplossing is natuurlijk om het aantal AZC-plaatsen in gemeenten te relateren aan het aantal inwoners en naar kleinschalige oplossingen te streven. Het is wel erg gesteld met bestuurders als zij - na alle problemen die zich al elders hebben voorgedaan - niet op dergelijk ideeën komen.
Advertentie