Advertentie

Gelderland wil declaraties onder de pet houden

De provincie Gelderland is naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat details over het declaratiegedrag van vorige colleges van Gedeputeerde Staten op straat komen te liggen. 

16 juli 2012

Hoger beroep

De rechtbank in Arnhem dwong de provincie vorige week om een ambtelijke brief daarover binnen 4 weken openbaar te maken, maar de provincie wil dat de hoogste bestuursrechter opnieuw naar de zaak kijkt en dat de brief ondertussen niet geopenbaard hoeft te worden. Gelderland strijdt al jaren met voormalig Statenlid Toine van Bergen uit Nijmegen over het bestuurlijk declaratiegedrag. 

Geanonimiseerd

Na eerdere bezwarenzittingen gaf het college hem een stapel geanonimiseerde gegevens, maar Van Bergen was daar niet tevreden mee. De rechtbank gaf hem vorige week gelijk dat de ambtelijke brief zodanig was geanonimiseerd dat feiten en cijfers die volgens de rechter openbaar moeten zijn, ontbraken. De provincie stelt dat het slechts om persoonlijke opvattingen van de ambtenaar gaat, ,,die bovendien niet door alle betrokkenen worden gedeeld''.

Quickscan

Het provinciebestuur gaf een ambtenaar in 2011 opdracht om een zogenoemde quickscan uit te voren naar het gebruik van de provinciale creditcard en bestuurlijke declaraties. Uit het bezwaar dat raadsman B. van Ravels naar de Raad van State heeft gestuurd, valt op te maken dat deze ambtenaar over sommige gevallen als ,,onjuist'' en ,,betwistbaar'' heeft geschreven. ,,Maar dat was zijn eigen mening. Ambtenaren moeten vrijuit kunnen spreken en in de vertrouwelijkheid van gedachten kunnen wisselen met het provinciebestuur'', aldus de provincie. Van Bergen denkt dat er meer aan de hand is en wil de quickscan in zijn geheel zien.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Lie A Njoek
De kop van het artikel zet de lezers op het verkeerde been, gezien de reactie van Petra Borsboom. En de term " persoonlijke beleidsopvatitingen " komt gewoon voor in de Wet openbaarheid van bestuur. Als die voorkomen in stukken voor intern beraad dan hoef je die stukken niet openbaar te maken.
Piet / directeur
Tja de Prov is zeer integer. Idereen declareert heel netjes. En dat wil je uiteraard geheim houden.



En zo'n lastige klokkenluider, is immers toch gewoon een rancuneius iemaqnd aan wie je uiteraard geen verantwoording schuldig bent.



Enne, wat toch te denken een Overheid, geeft ALTIJD het voorbeeld. De Overheid is netter dan wie ook. En die Rechters doen ook maar wat!!
Flip Zolderman
Merkwaardig, dat zo ongegeneerd de doofpot wordt opgezocht. De stank van de beerput walmt je hier aan alle kanten tegemoet. Geen beste beurt van de provincie. Wie is hier zo fanatiek bezig de deksel op de put te houden? Een mooie taak voor de journalistiek, lijkt me.
gerrie
Allemaal declaraties ten behoeve van eigen zak betaald door de belastingbetaler.
Paul / projectleider
De provincie opereert hierin oerstom. Had het de declaraties openbaar gemaakt dan had deze rechtzaak nooit plaatsgehad en zeker niet de discussie over mogelijk interpretatie van de declaraties door een ambtenaar. Als je eigen conclusies kan trekken is dat al gauw minder relevant.



Niek / jurist
Het provinciebestuur van Gelderland heeft al een tijdje een kwade reuk waar het gaat om integriteit, vriendjespolitiek en doofpotten. Ook dit dossier stinkt als een beer hartje zomer. Nu wordt het tijd dat heel journalistiek Nederland er op gaat zitten.
petra borsboom / woordvoerder
Alle declaraties van de bestuurders van Gelderland zijn openbaar. Oudere declaraties zijn in print beschikbaar, sinds 2011 digitaal via internet. Dit is ook niet de inzet van het geschil tussen het bestuur van Gelderland en het voormalig Statenlid Toine van Bergen. In de rapportage over het declaratiegedrag staat een persoonlijke beleidsopvatting van een ambtenaar. Deze opvattingen hoeven op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur niet openbaar gemaakt te worden. Dit heeft de te maken met de adviserende rol van ambtenaren en de verantwoordelijkheid die bestuurders dragen.

Het oordeel is nu aan de Raad van State of de opvattingen van de ambtenaar al dan niet openbaar zijn. Het overige deel van het rapport is overigens wel openbaar.
Kritikus / Geen Hagenees
Waar haalt u dat vandaan, mevrouw Borsboom, dat adviezen van de ambtenaren niet openbaar gemaakt hoeven te worden ? Maar u gebruikt waarschijnlijk niet voor niets de terminologie "persoonlijke beleidsopvattingen' (rare omschrijving trouwens, een ambtenaar adviseert altijd in functie). En daar zal hem vast ook wel de kneep zitten. Want die opvattingen van de ambtenaren zijn ongetwijfeld belastend voor de personen die de declaraties hebben ingediend.



Laten we hopen dat de Raad van State deze doorzichtige poging tot doofpotgedrag doorziet !
Bataaf / adviseur
Hier speelt iets,wat het daglicht niet kan velen.
middelveld / bewoner van drenthe
En als in de toekomst blijkt dat de Raad van State de provincie op grond van artikel 11 WOB toch in het gelijk stelt (omdat het stukken voor intern beraad zijn), komen dan de critici ook met excuses voor hun ongenuanceerde opmerkingen
Advertentie