Advertentie

'Gelderland moet fuseren om te overleven'

Brainport Boekema, als hoogleraar economische geografie verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen én de Universiteit Tilburg (‘de wetenschap denkt al lang niet meer in provincies’) vindt dat Gelderland zich moet aansluiten bij de economische topregio Brainport. Die moet in 2020 in Zuid-Oost Nederland verrijzen.

15 maart 2011
Een Randstadprovincie, een Noordvleugelprovincie, een noordelijke provincie… Als alle plannen werden opgevolgd, houdt Nederland vier provincies over. Van professor Frans Boekema mag ook Gelderland fuseren. Volgens hem is het de enige manier waarop de provincie economisch kan overleven.

Brainport
Boekema, als hoogleraar economische geografie verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen én de Universiteit Tilburg (‘de wetenschap denkt al lang niet meer in provincies’) vindt dat Gelderland zich moet aansluiten bij de economische topregio Brainport. Die moet in 2020 in Zuid-Oost Nederland verrijzen.

 
Waarom moet Gelderland daarin springen?
 ‘Gelderland wil zich met Health Valley profileren op het gebied van gezondheid en technologie.

Maar is de ambitie groot genoeg, zijn er voldoende bedrijven bij betrokken?
Dat vraag ik me af. De medische technologie van Philips is sterk, maar die bedrijven zitten rond Best.’

Moet een provincie daarvoor fuseren? Kan Health Valley niet gewoon zaken doen met Philips?
‘Theoretisch wel, maar de overheid kan zo’n samenwerking beter afstemmen. Door te investeren op het gebied van ruimtelijke ordening, infrastructuur, woningmarkt. Je hebt geen superprovincie nodig als men zelf tot die afstemming kan komen. Maar dat gebeurt nu zeer onvoldoende. Alle plannen op ruimtelijk gebied worden op provinciaal niveau genomen.’

U bent niet de eerste met een dergelijk schot voor de boeg.
‘Ik heb dat juist gegeven omdat andere provincies hier ook om roepen. Ook de demografische ontwikkelingen: ontgroening en vergrijzing, vragen hierom. En naarmate de concurrentie vanuit landen als China en India toeneemt, moeten wij naar nieuwe geografische schaalniveaus toe.’

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Deze bruinstaartvink moet met deze koolmees copuleren om te overleven.

Ja maar, het zijn twee verschillende soorten vogels!

Niks mee te maken. De brainpoot van de bruinstaartvink en het healthvelletje van de koolmees weten elkaar alleen te vinden als die vogels samen een ei leggen waaruit een bruinstaartkoolzaadmees komt.

Wat een baarlijke overschatting van het belang van de vergaderkamers van de heren bestuurders.

Dat geroep om fusie en splitsing leidt alleen maar de aandacht van de schreeuwende inefficiëntie van allerlei politieke eenheden. En dan mogen daar weer twintig consultants hun duurbetaalde licht over laten schijnen - aangepast aan de wensen van hun opdrachtgevers. Daar is dit hele spel waarschijnlijk voor bedoeld.
Henk Betlem
Wat moet ik me voorstellen bij 'topregio Brainport'?
J. de Jong
Vanuit economische oogpunt (spil Ruhrgebied-Rotterdam) kan Nederland zich beter opheffen en samen met Duitsland gaan. Kunnen we de Betuwelijn beter op elkaar afstemmen.
Erik Bijsterbosch / directeur
Gelderland moet fuseren met Apeldoorn als hoofdstad, lees: http://www.apeldoorndirect.nl/buzzz/apeldoorn-hoofdstad-van-oost-nederland_20110210
Koos / adviseur (jurist en bestuurskundige)
Hier dient zich een hoogleraar aan die louter door het kokertje van zijn eigen discipline kijkt. Aldus valt de bestuurlijk-politieke invalshoek buiten zijn gezichtsveld. Daarmee gaat deze man eenvoudig voorbij aan de geschiedenis op het gebied van bestuurlijke herindeling van Nederland. Wie dat doet - in beoogde voortvarendheid - boezemt niet veel gezag in.
a.a. smits
Je moet concluderen dat politici er met hun machtsdenken en kokerkijken een steeds onfrisser potje van maken. Sinds ze zich met de Waterschappen bemoeien gaat het daar ook al minder. En dan nu fuseren om de machtsblokken beter (lees: geraffineerder) te controleren. Besturen en besluiten is toch gewoon streven naar de beste oplossing? Als je dat nou emotievrij probeert te doen is het echt niet zo moeilijk en speelt schaalgrootte geen echte rol.
Stef
En wederom wordt een overheidslaag als een bedrijf gepresenteerd: je kijkt naar de cijfertjes en neemt de beste beslissing.
Maar zo werkt het slechts ten dele. Natuurlijk ga je voor de beste oplossing, maar een overheid houdt rekening met zijn burgers, en als die wat anders willen, hoeft niet voor de beste oplossing gekozen te worden, maar voor de oplossing met de meeste draagvlak.
En als je enige 'feeling' met de inwoners van je provincie wil houden, moet die provincie niet te groot worden. Anders hoor je alleen de grote steden of agglomeraties roepen, en valt de rest in het niet.
Provincies opheffen is kortzichtig denken aan de korte-termijn winst van een paar ambtenaren minder, en voorbij gaan aan de sociale component die een provincie in zich verenigt.
Gewoon laten zoals 't is, dat werkt, en waarschijnlijk beter dan 'super-provincies'.
Mark / Jurist
Vergroting om de vergroting is nooit een oplossing en inderdaad, de overheid is slechts zeer beperkt te vergelijken als een bedrijf.

Naast de historische waarde van de provinciën (alhoewel dit besef nou net bij de provinciën die willen fuseren veelal ontbreekt) hebben wij in Nederland gekozen voor een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Als we zo doorgaan met het fuseren van gemeenten en provinciën, waarbij het gevolg is dat je soms - gezien de omvang - al beter kan spreken over deelprovinciën dan van gemeenten, kunnen we net zo goed de gehele decentralisatie afschaffen en alleen nog het rijk als bestuurslaag hebben.

Of de mensen zich dan nog verbonden voelen met hun omgeving durf ik sterk te betwijfelen!
Morsnova / commentator
Wat een bestuurlijke apekool.....sinds wanneer heeft Philips - die overigens nauwelijks meer in Eindhoven zit - een provincie nodig om zaken te doen met de Voedingsvallei?

Ooit wilden Enschede en Hengelo (en Borne) fuseren om de internationale concurrentie aan te kunnen. De wat? Concurrentie? Wie concurreert er dan? Bedrijven concurreren, maar gemeenten? dezelfde lariekoek.

Tegelijkertijd willen Amsterdam en Rotterdam deelgemeenten instellen "om het bestuur dichter bijde burgers te brengen". Speelt hiet dan geen concurrentie?

Ik krijd steeds meer de indruk dat die bestuurders en bestuurskundigen op een andere planeet leven. Natuurlijk is er een overheid nodig om de samenleveing te faciliteren, en natuurlijk is er een optimale schaalgrootte denkbaar bij elke uit te voeren taak. Maar concurrerende overheidslichamen? Laat me niet lachen!

En als de provincies al willen concurreren dan zullen ze eerst eens flink moeten snijden in het eigen apparaat. Want je wint geen mededinging met zalen vol beleidsmedewerkers.
Janssen / Boekhouder
Provincie moet fuseren om te overleven. De overheid (lees provincie) bestaat bij gratie van de Wet. Vervalt de wet dan vervalt pas het bestaansrecht van de provincie.
De provincie concurrent met niemand. Dit zijn tekenen dat de overheid in NL een beetje te groot is geworden.
johan
Wat een onzin allemaal!! Kletskoek eigenlijk!! Laat de provincie gewoon provincie zijn! Gelderland is nu net een provincie, die groot genoeg is.

De grenzen van een provincie zijn fictief, vaak gevoelsmatig. Maar provinciegrenzen zijn nooit economische grenzen.

Het heeft totaal geen nut en is zelfs verwerpelijk om provincies te laten fuseren. Het nastreven van efficiency door provincies te laten fuseren slaat echt nergens. Het werkt alleen maar contraproductief. Over enkele jaren worden er weer regio's in die gefuseerde provincies ingesteld, omdat dan toch weer beter werkt.

Ik wil niet zeggen, dat de huidige indeling ideaal is en er zijn binnen een aantal provincies best wel efficiencyslagen te maken.

Als laatste opmerking verzoek ik die mensen, die het idee hebben dat fusie een oplossing is voor alle bestuurs- en andere problemen, daar eens goed over nadenken. Misschien dat zij dan hun energie steken in het verbeteren van de efficiency van hun woonprovincie.
Advertentie