of 59345 LinkedIn

Gelderland gaat subsidie-aanvragers screenen

Vanaf nu kan iedereen die subsidie aanvraagt bij de provincie Gelderland onder de loep worden genomen. De provincie gaat steekproefsgewijs aanvragen screenen. Dit gebeurt in het kader van de Wet Bibob.

Iedereen die subsidie aanvraagt bij de provincie Gelderland kan vanaf nu onder de loep worden genomen. De provincie gaat steekproefsgewijs aanvragen screenen. Dit gebeurt in het kader van de Wet Bibob.

Grote schaal

Gelderland is naar eigen zeggen de derde provincie die hier actief mee aan de slag gaat en de eerste die op grote schaal gaat toetsen.Ook Noord-Holland en Brabant screenen subsidie-aanvragers. 'Noord-Holland doet er zo'n twee tot drie per jaar. Gelderland wil er zestig per jaar doen', aldus woordvoerder Peter Droste. Tot nu toe onderzocht de provincie alleen milieuvergunningen en aanbestedingen. Dit kan in het kader van de Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur). Vanaf 1 mei komt daar de screening op subsidies bij.


Wit wassen

Criminele organisaties maken soms misbruik van vergunningen, subsidies en aanbestedingen om zo illegaal verdiend geld wit te wassen, aldus de provincie. De Wet Bibob biedt bestuursorganen de mogelijkheid om criminele activiteiten aan te pakken. De provincie kan afgegeven vergunningen of subsidies intrekken en aanbestedingen weigeren, als blijkt dat achter de aanvraag een criminele activiteit schuil gaat. Dit kan het geval zijn als het vermoeden bestaat dat de aanvrager of financiers met de vergunning geld gaan witwassen of er criminele feiten mee gaan plegen.


Doorlooptijd aanvraag

De provincie gaat onder alle drie de subsidiecategorieën toetsen. Het gaat om subsidie-aanvragen tot 25.000 euro, van 25.000 tot 125.000 euro en van 125.000 euro of meer. De screening heeft geen gevolgen voor de doorlooptijd van de aanvraag, bezweert de provincie. Die wordt binnen de gestelde termijn afgehandeld. Wel moet een extra vragenlijst worden ingevuld. Die gaat alleen naar aanvragers die de provincie gaat screenen. De screening wordt na een jaar geëvalueerd.


Integer

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje is tevreden dat het screeningsinstrument nu breder wordt ingezet. ‘De Wet Bibob biedt ons een bestuurlijk instrument om integer te werken en de regionale economie schoon te houden van criminaliteit.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Mocht wel tijd worden.Je haal folders uit het rek in het stad/provinciehuis schrijft ze ( naar het onderwerp toe) over en vraagt subsidie aan voor een project. Nou mooi toch! Iedereen blij want er actie op het stadhuis en de aanvrager kan feesten.
Door johannes (adviseur) op
Onbegrijpelijk dat dit instrument nu pas uit de kast wordt gehaald.