Advertentie

'Geheime documenten inzetten voor natuurbescherming'

Natuurbeschermingsorganisatie Das&Boom roept ambtenaren op geheime documenten op het gebied van natuurbeleid anoniem te lekken. Zij zouden vertrouwelijke plannen, rapporten en brieven moeten doorplaatsen op de site Blekerleaks.nl, die dinsdag online is gezet.

03 mei 2011

Klokkenluiderssite
Een woordvoerder van Das&Boom heeft dat dinsdag bekendgemaakt. De naam van de site verwijst naar klokkenluiderssite Wikileaks, die de afgelopen maanden talloze geheime documenten over diverse grote overheden in de openbaarheid bracht.


Transparantie

,,Wij willen zoveel mogelijk openheid in de discussie over bezuinigingen op natuur en het ministerie van Landbouw wil die niet geven’’, stelt de zegsman. Das&Boom vecht het naar haar zeggen ,,desastreuze natuurbeleid’’ van het kabinet-Rutte juridisch aan. ,,Wij willen een transparant proces en zullen de dossiers die ons kunnen helpen tegen de staat gebruiken als procesmateriaal.’’

Zie ook: www.blekerleaks.nl

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Caroline Raat / jurist en onderzoeker
Als besluiten echt op een democratische manier tot stand komen, is er geen probleem. Dan zijn die besluiten immers openbaar en controleerbaar. Het gaat hier om niet-democratisch tot stand gekomen besluiten, waarbij bijvoorbeeld cruciale onwelgevallige informatie wordt verzwegen. Als de Wob niet helpt, en de Kamer slaapt, dan moet je toch wat!
Overigens adviseer ik potentiële klokkenluiders/lekkers wel om zich goed te laten informeren over hun voornemen.
Kritikus / Geen Hagenees
Figuren als Jaap Dirkmaat zijn een slechte reclame voor de natuur- en milieuclubs. Met zijn anarchistische oproep toont hij aan lak te hebben aan de democratische manier waarop besluiten in ons land tot stand komen.
.
Dirkmaat heeft bovendien de schijn tegen dat hij een verborgen politieke agenda uitvoert onder de vlag van de natuurbeweging. Stond hij immers al niet eens op de kandidatenlijst van GroenLinks bij de Tweede kamerverkiezingen?
lex broere / fotograaf
Uitstekend deze actie van Das&Boom. Alles kan en moet uit de kast worden gehaald om deze sloper tegen te houden. Wat er zo ondemocratisch aan is ontgaat mij. Wat mij niet ontgaat is dat een beleid wat al jaren uitstekend functioneerd door een uitermate slecht kabinet met een onderbouwing van niks om zeep wordt geholpen.
pepe
Tijdens een werkbezoek in Limburg zei Bleker tegen de aanwezige boeren dat, zolang hij het maar niet merkte, ze stiekem de mazen in de wet moesten opzoeken, om de lastige natuurwetgeving te omzeilen.
Dat soort gedrag keert zich natuurlijk ooit tegen een bewindspersoon.
Advertentie