of 63000 LinkedIn

Geen zondagse boodschap in Zeeuwse hoofdstad

Inwoners van Middelburg kunnen nog enkele zondagen niet naar de supermarkt, want de enige supermarkt die open mag wordt verbouwd. Wie toch boodschappen voor de werkweek wil halen moet naar Vlissingen rijden. Aan de oproep een andere supermarkt tijdelijk toe te staan om op zondag de deuren te openen geeft het college geen gehoor.

Inwoners van Middelburg zijn nog enkele zondagen verstoken van een supermarkt, wegens de verbouwing van de enige supermarkt die open mag. Wie toch boodschappen voor de werkweek wil halen moet naar Vlissingen rijden. Aan de oproep een andere supermarkt tijdelijk toe te staan om op zondag de deuren te openen geeft het college namelijk geen gehoor.

Flauw
Vandaag beleven de Middelburgers de tweede zondag waarop ze geen boodschappen kunnen doen in hun eigen stad. Volgens Omroep Zeeland reageren bijna alle Middelburgers die zij erover spreken gepikeerd op de situatie. ‘We willen in ieder geval een supermarkt open hebben op zondag en ik vind het flauw van de gemeente dat ze daar niet voor zorgen’, aldus een bezoeker van de supermarkt.

Open brief
Ook de Lokale Partij Middelburg ontving veel klachten van inwoners van de Zeeuwse hoofdstad, schrijft fractievoorzitter Piet Kraan in een open brief aan het college. ‘Klachten van mensen welke volcontinu werken, door de week elders werken of verblijven, maar ook van veel gewone burgers die gewend waren op zondag (enkele kleine) boodschappen te doen te voet of op de fiets.’

'Slecht voor imago'
Nu moeten al deze mensen plotseling enkele weken op zondag per auto naar andere steden om op zondag boodschappen te kunnen doen, gaat hij verder. ‘Slecht voor het milieu, dat is zeker. Ook slecht, hoe tijdelijk ook, voor het voorzieningenniveau van de binnenstad, en ons inziens ook slecht voor het imago van Middelburg en dat is wellicht minder tijdelijk.’

Compromis
Kraan heeft ook signalen ontvangen dat de verbouwing wel eens langer kan duren dan enkele weken en verzoekt het college dan ook een compromis te vinden voor de gedupeerde inwoners door een andere supermarkt in de bewuste periode toe te staan open te zijn op zondag. Eerder besloot het college om de openstelling van een andere winkel niet toe te staan, omdat het collegestandpunt dat er geen verdere verruiming van winkelopenstelling op zondag komt anders niet zou worden gevolgd.

Begrip voor ongemak
Ook de heroverweging heeft het college niet op een ander standpunt gebracht, ‘ondanks dat we begrijpen dat inwoners en bezoekers een zekere mate van ongemak kunnen ervaren tijdens de sluitingsperiode’, want de verordening en de Winkeltijdenwet staan het niet toe. Het college houdt vast aan drie aangewezen gebieden waar winkels op zondag open mogen: de binnenstad, woonboulevard Mortiere en het ZEP-terrein.

Geen algemeen belang
Een ‘algemeen belang’ om een alternatief voor boodschappen op zondag te bieden ziet het college ook niet. Als dat zo was, dan zou dat voor alle winkels in heel Middelburg moeten gelden. En het college is dus tegen uitbreiding van zondagsopenstelling van winkels. ‘Wij vertrouwen er op dat onze inwoners op een ander moment of andere plaats hun boodschappen kunnen doen.’

Korting
Overigens krijgen bij de supermarkt geregistreerde Middelburgers in de vestiging in Vlissingen een korting van 10 procent. Al schrijft Omroep Zeeland dat dit dan weer tegen het zere been van de Vlissinger is. Volgens de verslaggever riep het toevallig passerende SGP-raadslid Lilian Janse: ‘Dat vind ik lullig! Dat is niet gelijkwaardig!’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Tja...wat een gezeur. Zeker gezien de ruime openingstijden van alle supermarkten tegenwoordig en mogelijkheden tot thuisbezorging.
Door Carol Stel op
Heerlijk, wat een rust daar in Middelburg.
Ik wou dat ik er kon gaan wonen.
Door Watnu? (observator) op
"Hamsteren!"
Door Ben (jurist) op
Bizar voor een provinciehoofdstad als Middelburg. Niet meer van deze tijd.
Door Hans op
Blij dat ik in een atheïstische handelstad woon!

Vacatures

Van onze partners