Advertentie

Geen winterpaviljoens door nalatigheid gemeente

De gemeente Terschelling mag een jaar lang geen bouwvergunning verlenen in het buitengebied. Het nieuwe bestemmingplan, dat strandpaviljoens de mogelijkheid bood om ’s winters open te blijven, is door de Raad van State vernietigd omdat de gemeente onvoldoende heeft onderzocht wat de schadelijke gevolgen voor de natuur zijn.

09 juli 2010
Waddenvereniging
De Waddenvereniging is heel tevreden met de uitspraak. ‘De Raad van State is een stap verder gegaan dan wij hadden verwacht. Terschelling mag een jaar lang in het buitengebied geen bouwvergunning afgeven. Dat betekent dat komend jaar geen permanente strandpaviljoens kunnen worden gebouwd, en er in de winter dus geen strandpaviljoens zijn.’ zegt Auke Wouda, jurist van de Waddenvereniging.

Habitattoets
De gemeente heeft volgens de Raad van State onvoldoende goed onderzocht wat de mogelijke gevolgen zijn voor de natuur, met name ook voor de beschermde Natura2000 gebieden op het eiland. ‘De gemeente had moeten onderzoeken wat het bestemmingsplan maximaal mogelijk zou maken aan bebouwing en gebruik daarvan, rekening houdend met eventuele vrijstellingen of wijzigingsbevoegdheden die het college later zou kunnen geven. Daar moet van de Raad van State een “passende beoordeling” van komen, een wat uitgebreide habitattoets,’ zegt Wouda.

Arrogant
Volgens hem zou de gemeente zo’n onderzoek gemakkelijk bij een gerenommeerd bureau kunnen bestellen. Binnen een half jaar wordt dat dan voor naar schatting enkele tienduizenden euro’s geleverd, verwacht Wouda. Dat de gemeente niet uit zichzelf zo’n onderzoek heeft laten doen en zich daarmee niet aan de wet en regelgeving hield is ‘nogal eigenwijs’, maar niet heel ongebruikelijk bij planennmakers, zegt Wouda. ‘Wij hebben ze in een vroeg stadium gewaarschuwd dat het nodig was, maar zij dachten, misschien een tikkeltje arrogant en onhandig, dat het niet nodig was, dat ze er wel mee weg zouden komen. Dat zie je vaker. Maar uiteindelijk moet ook de gemeente zich aan de wet houden, en daar ziet de Raad van State gelukkig op toe.’

Geluidshinder
Voor de Waddenvereniging ging het ook om het principe dat er bij grote wijzigingen van bestemmingsplannen, zeker rond beschermde Natura-2000 gebieden, goed wordt onderzocht wat de eventuele schadelijke gevolgen voor de natuur zijn. ‘Als je dat onderzoekt, dan kun je enkele negatieve gevolgen verzachten of mogelijk onbedoelde uitwerking beperken. Door in een bestemmingsplan bijvoorbeeld op te nemen dat strandpaviljoens in de winter en lente avonds weinig geluidsoverlast mogen opleveren en door te eisen dat ze de lichtuitstoot ook beperken, is er voor de broedende vogels minder schade,’ zegt Wouda.

Op slot
Het is de Waddenvereniging er volgens Wouda er ‘helemaal niet’ om te doen om de Terschelling ‘op slot’ te zetten. Zelfs tegen winteropenstelling van strandpaviljoens is de Waddenvereniging niet principieel tegen. ‘Maar je moet wel weten wat de gevolgen zijn en kijken of je daar iets aan kunt doen.’ Een ander punt waar de Raad van State ook bezwaar tegen maakte is de aanmerking van de ‘stuifdijk’ als beschermd cultuurhistorisch element. ‘Door dat anders te formuleren sluit je de mogelijkheid niet af dat je de zee daar toch soms een opening biedt, dat is volgens ons van belang.’

Aanpassing
De gemeente Terschelling wilde nog niet reageren op de uitspraak van de Raad van State. Het college wil eerst de gevolgen van de uitspraak verder onderzoeken. Mogelijk komt er alleen aanvullend onderzoek, maar mogelijk worden ook elementen geschrapt uit het bestemmingsplan omdat het te veel werk zou opleveren om daarvan de gevolgen in kaart te brengen, laat een woordvoerder weten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie