of 59123 LinkedIn

Geen wietverkoop meer voor buitenlanders in Sittard-Geleen

Net als Maastricht gaat Cox het zogenoemde i-criterium (ingezetenencriterium) hanteren, ooit ingevoerd door toenmalig VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat bepaalt dat alleen inwoners van Nederland toegang hebben tot de coffeeshops.
4 reacties

Ook Sittard-Geleen gaat buitenlanders weren uit de coffeeshops. Dat heeft PvdA-burgemeester Sjaar Cox donderdag bekendgemaakt. Nu mogen buitenlanders nog wiet kopen in de shops in de voormalige westelijke mijnstreek, maar in navolging van Maastricht gaat de burgemeester hen de toegang verbieden. Dit is nodig om het drugstoerisme te bestrijden, liet Cox weten.

Overlast
Volgens Cox leidt het huidige drugstoerisme vanuit met name België tot overlast voor de omwonenden van de coffeeshops. Maastricht weert al langer buitenlanders uit de verkooppunten voor wiet.

I-criterium
Net als Maastricht gaat Cox het zogenoemde i-criterium (ingezetenencriterium) hanteren, ooit ingevoerd door toenmalig VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat bepaalt dat alleen inwoners van Nederland toegang hebben tot de coffeeshops. Maar behalve Maastricht handhaafden de Limburgse coffeeshopgemeenten dit criterium niet. Cox gaat dit nu alsnog doen, mede onder druk van de twee grootste partijen in de gemeenteraad van Sittard-Geleen.

Straatdealers
De beslissing van Cox betekent dat coffeeshopeigenaar Peter Hendriks van de Skunk in Sittard vijftien mensen moet ontslaan, zegt hij. Hij denkt dat de Belgen evengoed komen en hun spul voortaan bij straatdealers zullen kopen. ‘De shops worden rustig maar daarvoor krijgt de stad weer haar huis- en straatdealers terug. Collaterale schade die Cox voor lief neemt', aldus Hendriks. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door V6 op
Roken moet totaal uitgebannen worden. Smerig. Wietgeur is helemaal misselijkmakend. Maatschappelijk volledig ongewenst. Dat legalisering gaat werken is een fabeltje. Onschuldig is het niet te noemen. IS-terroristen zijn vaak gedrogeerd. Niet dronken.
Door Willem op
@V6 Niets mis met een blowtje. Legaliseren, teelt reguleren, BTW en accijns heffen. Politie en justitie kunnen zich met andere zaken gaan bezighouden. Goh, wat zou Nederland erop vooruitgaan.
Door V6 op
Bier is lekker. Drugs is rommel. Niet voor niets lijkt de sfeer van een coffeeshop niet op de gezelligheid van een cafe. Belgie en Duitsland kijken wel uit drugs legaal verkrijgbaar te maken.
Door M op
Het zou mooi zijn als de Duitsers en Belgen beslissen voortaan geen bier meer aan Nederlanders te verkopen.