of 59318 LinkedIn

Geen wethouder door verstoorde relatie met ambtenaar

Een verstoorde werkrelatie met een ambtenaar heeft ertoe geleid dat Gosse Hiemstra (CDA) zich enkele uren voor zijn installatie heeft terugtrokken als kandidaat-wethouder. Verbazing alom in de hele Raaltese politiek. Hiemstra was al zes jaar wethouder en wilde, ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd, graag vier jaar door.

Verbazing alom in de hele Raaltese politiek. Gosse Hiemstra (CDA) was al zes jaar wethouder en wilde, ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd, graag vier jaar door. Een verstoorde werkrelatie met een ambtenaar gooide echter roet in het eten en enkele uren voor zijn installatie trok Hiemstra zich terug.

Plezier verdwenen

Een (kandidaat-)wethouder die zich op het laatste moment terugtrekt en niet de ambtenaar die het onderspit delft. Een dergelijke gebeurtenis vraagt natuurlijk om meer uitleg over de aard van die verstoorde werkrelatie, maar op advies van de afdeling communicatie van de gemeente Raalte wil Hiemstra niet meer zeggen dan hij in zijn officiële verklaring in een donderdag inderhaast belegde persconferentie al heeft gedaan. Hiemstra wilde vier jaar door, want het werk als wethouder gaf hem zoveel plezier en voldoening. ‘Door de verstoorde werkrelatie verdwijnt dat plezier in mijn werk en daarom heb ik er voor gekozen om nog voor de installatie dit besluit te nemen. Het spijt mij voor het CDA, het huidige college en de coalitie dat ik op zo’n laat moment dit besluit heb genomen.’

Organisatieaangelegenheid
Ook CDA-fractievoorzitter Guus Temmink wil geen nadere reactie geven dan dat de fractie het besluit van Hiemstra respecteert. ‘Ik laat het verder bij mijn verklaring dat het een organisatieaangelegenheid is.’ Voor meer informatie verwijst hij naar burgemeester Martijn Dadema. Die zei na het bekend worden van het terugtrekken van Hiemstra tegen De Stentor dat hij voor transparantie is. ‘Maar we hebben het hier over een kwetsbare situatie. Ik moet erover nadenken hoe ik zal reageren. U krijgt antwoord.’

Eigen afweging
Navraag bij de afdeling communicatie van de gemeente Raalte leert dat Dadema geen inhoudelijke reactie geeft op het vertrek van Hiemstra. Hij laat weten kennis te hebben genomen van de mededeling. ‘Wij hebben wethouder Hiemstra leren kennen als een zeer betrokken bestuurder die zich zes jaar enorm heeft ingezet voor de gemeente Raalte. Dit is een afweging die de heer Hiemstra zelf heeft gemaakt.’


Kritiek op aantal wethouders

Met 16 van de 25 raadszetels bereikten Gemeentebelangen, CDA en VVD vorige week een akkoord over de portefeuilleverdeling. Vier van de vijf wethouders zijn gisteravond geïnstalleerd. Het CDA moet voor haar tweede wethouder nu op zoek naar een ander. Een aantal fracties had overigens kritiek op het aantal wethouders. Een college met een kwintet wethouders plus de burgemeester vinden zij niet bij de omvang van de gemeente passen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door x (ambtenaar) op
Beste mensen, wacht even met (ver)oordelen. We weten niet wat er voorgevallen is. Als de kandidaat wethouder zich terugtrekt zegt dat nog niets over de ambtenaar of hoe deze met de wethouder is omgegaan. Andersom zegt het ook niets hoe de wethouder met hem/haar is omgegaan.
Door Rogro (Ex-sik) op
Verstoorde relatie is een containerbegrip. Bijzonder is wel dat dit op het laatste moment aan de orde komt. Dhr Hiemstra is kennelijk richting eigen partij niet helemaal open geweest over zijn lotgevallen in de afgelopen zes jaar. Dat een wethouder wijkt voor een ambtenaar, zoals dat in sommige reacties wordt benoemd, lijkt mij binnen de algemeen geldende gemeente-politieke verhoudingen niet echt aannemelijk. Aandoenlijk in de reacties is het ten tonele voeren van de gemeentesecretaris, die zou moeten ingrijpen. Lulkoek! Hier is heel wat anders aan de hand dan het corrigeren van een weerbarstige ambtenaar. Maar, of we dat ooit vernemen?
Door Rene IJpelaar (extern) op
Inderdaad interessante kwestie. Ben bang dat we er nooit meer over zullen horen.
Door Arian op
@doeterniettoe
Wanneer een wethouder op de valreep zijn kandidatuur intrekt vanwege de deze reden dan moet er heel goed uitgezocht worden waarom hij daartoe besloten heeft. Uitgangspunt moet zijn dat de gemeentesecretaris en de betrokken ambtenaar een groot probleem hebben; het kan in ons land niet gebeuren dat een bestuurder niet wordt benoemd omdat een ambtenaar een verstoorde werkrelatie met de bestuurder heeft.
Natuurlijk kan de ambtelijke staf in Raalte daar anders over denken: maar dan heeft de burgemeester een groot probleem.
Door doeterniettoe (-) op
@Arian:
"Het kan toch niet waar zijn dat ambtenaren gaan bepalen...etc.".
Dat is ook niet zo, de kandidaat-wethouder heeft zelf een besluit genomen. Staat zo in het artikel.
Door Arian op
Het is ontoelaatbaar wanneer een ambtenaar een benoeming van een wethouder in de weg staat (vanwege een vermeende verstoorde werkrelatie). Wanneer dat echt het geval is dan dient de ambtenaar terechtgewezen te worden door de gemeentesecretaris. Die dient onmiddellijk een ander wijze van ondersteuning van de wethouder te regelen.
Het kan natuurlijk zijn dat de verstoorde werkrelatie betrekking heeft op de gemeentesecretaris: dan dient de burgemeester in te grijpen.

Het kan toch niet waar zijn dat ambtenaren gaan bepalen welke mensen wethouder (kunnen) worden en welke niet?