Advertentie

Geen verbod op zwarte piet bij intocht

De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag in Zaanstad kan volgens het huidige plan doorgaan. De rechter in Haarlem heeft dat woensdag besloten in een kort geding dat de stichting Majority Perspective had aangespannen tegen onder meer de gemeente Zaanstad en de publieke omroep NTR.

14 november 2018
zwartepiet-EdK.jpeg

De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag in Zaanstad kan volgens het huidige plan doorgaan. De rechter in Haarlem heeft dat woensdag besloten in een kort geding dat de stichting Majority Perspective had aangespannen tegen onder meer de gemeente Zaanstad en de publieke omroep NTR.

Stereotypering

De stichting eiste niet een volledig verbod van de intocht maar wel dat de in haar ogen ‘racistische stereotypering' van Zwarte Piet er niet bij zou zijn.

Niet ontvankelijk

De rechter in Haarlem vindt de vorderingen van de stichting niet ontvankelijk, omdat ze niet heeft voldaan aan belangrijke voorwaarden zoals overleg met de gedaagden. Hij kan daarom geen inhoudelijk oordeel vellen over de vorderingen. Maar ook als hij dat wel had gekund, had hij de vorderingen toch afgewezen, zo lichtte de rechter toe. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Het had nooit een onderwerp mogen zijn. Het feit dat een handje vol mensen (beroepsdemonstranten en andere verongelijkten) ons land naar hun hand wil zetten, is onbegrijpelijk. Als de normen, waarden en feesten je niet aan staan, vertrek dan naar verre oorden. Heb je er geen last van en wij hebben geen last van jullie. Is mijn advies aan de zwarte-piet-haters.
Bernard
Wat Karel zegt; en verder; die meneer die het verbod aanvroeg had overduidelijk psychische klachten. Zijn verbeten onverholen driegende taal over 'rondvliegende botsplinters'laat mij dit vermoeden. Hopelijk geen tweede Volkert van der G. geval. Vroeger zou je gedacht hebben dat het Jiskefet was maar tegenwoordig kwets je al als je een wit overhemd antrekt.
JaapvV / adviseur
Sterker nog: Deze stichting is een paar weken geleden speciaal opgericht. Je kan dus ongestraft de rechtspraak ontwrichten en de zaak op z'n kop zetten.
Jan
Zowel de voorstanders als de tegenstanders van Zwarte Piet hebben een bord voor hun kop. Je gaat toch niet demonstreren bij een kinderfeest? Het recht op demonstreren c.q. vrije meningsuiting mag wat mij betreft grondwettelijk worden ingeperkt in dit soort gevallen. Bijvoorbeeld: als het algemeen belang boven dit recht gaat (na rechterlijke toetsing) is demonstreren niet toegestaan binnen 1.000 m van het gebeuren waarover de demonstratie gaat.
Bernard
Ik zag op internet hoe voor KOZP vakken waren gereserveerd midden tussen de mensen die op de intocht van Sinterklaas wachten en de stoet kwam er direct aan voorbij. Ik zag de mensen van KOPZ schreeuwen en op sommige plekken zich niet aan de aangewezen plekken houden. Een recht op demonstreren bestaat maar waarom met rechtstreeks zicht op de stoet en met een vak tussen de mensen met kinderen? Dat is toch waanzin? Kan dat niet op een andere dag of een andere plek? IK durf te wedden dat men op Prinsjesdag of Koningsdag ook niet mag demonstreren waar de koning langs komt in zijn koets of waar hij naar het koekhappen gaat kijken. Stel je het voor; een meute in een vak die fuck de koning roept en dat wordt toegestaan? Waarom dan wel bij de intocht van Sinterklaas? Bij Weltschmertz is een boeiend interview met Jenny Douwes. Ze legt heel duidelijk en nuchter haar beweegredenen uit en de kwalijke rol van de burgemeester. Ik begin de blokkeerfriezen wel te begrijpen; als de overheid haar burgers niet meer beschermt dan komt er een moment dat de burgers het zelf doen en dat op een volstrekt geweldloze manier. Met de anti Zwarte piet beweging valt toch geen enkele vorm van discussie aan te gaan. Helaas dat de gevestigde macht dit soort groepjes met veel meer egards behandeld dan de doorsneeburger.
Bertus / Observant
"Majority Perspective"..... over zelfoverschatting gesproken.

"Minority Blindness" zou de lading tenminste dekken!
Paul / projectleider
Demonstreren bij de Sinterklaasintocht is inmiddels ook een traditie :)
Advertentie