Advertentie

Geen verbod maar afsteken vuurwerk wel aan banden

De verkoop wordt aan banden gelegd en de periode dat er afgestoken mag worden, wordt verkort.

14 mei 2014

Vuurwerk mag straks alleen nog worden afgestoken van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. Bronnen op het Binnenhof hebben een bericht hierover van RTL Nieuws bevestigd. Tot nog toe mocht vuurwerk al vanaf 10.00 op oudejaarsdag de lucht in.

Hilversum
Het afsteken van vuurwerk zal niet helemaal verboden worden, zoals sommige burgemeesters willen. Maar met het inkorten van de periode waarop afgestoken mag worden, komt het kabinet de burgemeesters - en andere tegenstanders - wel enigszins tegemoet. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum wil komende jaarwisseling al helemaal geen vuurwerk meer in het centrum van zijn stad. Hij is de overlast helemaal zat en wil gebruik maken van de mogelijkheid om een bepaald stuk van de stad vuurwerkvrij te houden. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben inmiddels overlegd met verschillende burgemeesters.

Verkoop aan banden

Het kabinet wil dat ook de verkoop wordt aan banden gelegd. Het mag alleen nog maar op 30 en 31 december worden verkocht. Tot vorig jaar mocht het ook al op 29 december. Het kabinet bespreekt naar verluidt een en ander vrijdag in de ministerraad. Elke jaarwisseling wordt er geklaagd over de overlast en de gevaren van vuurwerk en telkens zijn er weer slachtoffers. Vooral oogletsel komt veel voor. Er komt daarom ook een stevige campagne voor vuurwerkbrillen. Er komen eveneens meer regels voor importeurs en verzenddiensten zullen op hun verantwoordelijkheden worden gewezen omdat illegaal vuurwerk vaak via de post wordt besteld en bezorgd.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Allemaal maatregelen voor de Bühne. Komt niets van terecht, want de politie "heeft andere prioriteiten". Die handhaaft in ieder geval niet, want dan zou je weer terug moeten naar het oude systeem van wijkagenten.
Rogier
@August, "jouw soort", zozo. Ik leg geen vuurwerkbommen hoor. Je bent het duidelijke voorbeeld van de zure Nederlander die de lol van anderen wil bederven. Lekker gaan klagen over vuurwerk met oud&nieuw, ga naar de hei als je daar niet tegen kunt. Uitwassen moet je aanpakken (wat nu al lastig genoeg is). Verder lekker knallen op oudjaar. En als dit doorgaat extra veel en de hele avond recht voor de deur voor die bemoeizuchtige lui die weer nieuwe regeltjes willen.
Anny
"ga naar de hei"......zou het nou niet mooi zijn als het daar rustig zou zijn :) . Helaas niets is minder waar, onderzoeken tonen al jaren aan, dat ook natuurgebieden ernstig hinder ondervinden van het knalwerk (en dan hebben we het nog niet over de vervuiling).
Rogier
Waarom krijgen zeikerds in NL toch altijd zoveel aandacht. Leuk hoor, kinderen heel oudjaarsdag zeggen, nee je moet wachten tot het donker is. Precies als je aan tafel gaat. En wie wordt er straks weer gepakt, de gewone man die een rotje afsteekt, niet de vuurwerkbomleggers. Het lost niets op en is een enorme funkillermaatregel. Extra veel inkopen en werkelijk de hele avond afsteken voor de ambtswoning in 2014.
Willem Kamps
Typisch Nederlands: een halve maatregel. Verbied het gewoon en laat professionelen om twaalf uur kabaal maken. Dat is de enige manier om te voorkomen dat er weer ogen, vingers, handen of hele levens verloren gaan.
August Biels / gewezen ambtenaar
Nou dit zal inslaan als een bom, zeg. Al dat volk dat al in oktober begint met vuurwerk, en tot eind februari zowat doorgaat staat in de schoenen te schudden van de schrik.



En me het huidige handhavingsbeleid moet dat zeker gaan werken. Kijk, nu zijn de voorwaarden zò ruim, dat valt niet te handhaven. Maar als deze gestrengheid z'n intrede doet, dan zal je nog 's wat meemaken op handhavingsgebied.



En oh ja, V6.... Jouw soort 'fun' is andermans rotherrie en zenuwenlawaai. Het is jouw soort die kennelijk niet in staat is tot enige zelfbeheersing en fatsoen. Als jouw soort zich gedragen had, was dit niet nodig geweest. Zoek de oorzaak bij jezelf, en niet bij anderen.
Advertentie