of 59318 LinkedIn

'Geen tweede-keus-burgemeester voor Amsterdam'

Drie oud-wethouders in Amsterdam en twee ex-Kamerleden schrijven vandaag in Het Parool dat de vertrouwenscommissie van de Amsterdamse raad een kapitale blunder heeft gemaakt door de vacature voor de nieuwe burgemeester weer open te stellen. Eén van de open briefschrijvers is VVD-wethouder in Amstelveen Herbert Raat.

Drie oud-wethouders in Amsterdam en twee ex-Kamerleden schrijven vandaag in Het Parool dat de vertrouwenscommissie van de Amsterdamse raad een kapitale blunder heeft gemaakt door de vacature voor de nieuwe burgemeester weer open te stellen. Eén van de open briefschrijvers is VVD-wethouder in Amstelveen Herbert Raat.

 

U vindt dat het ambt en de stad te grabbel worden gegooid. Waarom?

‘Je kunt kennelijk dat baantje op het laatste moment meepakken. Maar als je burgemeester wilt worden van Amsterdam, of van een andere stad in Nederland, dan is dat geen strategische keuze voor een baantje. Het is een ambt. Nu wordt de procedure weer geopend voor mensen die strategisch kijken naar de procedure, terwijl je met hart en ziel voor het openbaar bestuur moet kiezen. Niet iemand die op zoek is naar een baantje, maar iemand die gaat voor een mooi en betekenisvol ambt. Daarom zeggen we ook dat een kandidaat van de tweede keuze per definitie ongeschikt is. Hij of zij had duidelijk onvoldoende liefde voor Amsterdam en was niet besluitvaardig.’

 

Wat is er aan de hand in Amsterdam, denkt u?

‘Het komt kennelijk niet zo goed uit wie heeft gesolliciteerd, dus we zetten de procedure weer open. Kijken of we iemand kunnen vinden die wél in onze politieke afwegingen past. De vertrouwenscommissie in Amsterdam laadt de verdenking op zich dat iemand uit de boezem van een partij naar voren moet worden geschoven of dat de burgemeestersbenoeming onderdeel is van de coalitiebesprekingen. Kennelijk moet er iemand worden geparachuteerd. Om de schade voor het openbaar bestuur en de stad te beperken, zou de procedure daarom snel moeten worden afgerond met de mensen die al hebben gesolliciteerd.’

 

29 mensen hebben gesolliciteerd, van wie vier met ervaring in het (lokaal) openbaar bestuur. Dat vindt de vertrouwenscommissie gewoon te weinig.

‘Ik weet niet wie heeft gesolliciteerd. Dat is vertrouwelijk. Daar moeten we echt mee ophouden. Ik ben jarenlang voorstander geweest van de benoemde burgemeester, maar de vertrouwelijkheid en de daarbij horende geheimhouding zijn niet meer van deze tijd. Het is de hoogste tijd dat we daarmee stoppen. Het burgemeestersambt mag niet in achterkamertjes worden weggegeven. Als je burgemeester wilt worden, dan kom je daar recht vooruit. Je vertelt waarom je graag burgemeester wilt worden. Omdat alles nu vertrouwelijk en geheim is, houdt iedereen zijn kaarten tegen de borst. Onze stelling is: als je burgemeester wilt worden, dan houd je je kaarten niet tegen de borst. Dan wil je op iedere hoek van de straat of op de markt uitleggen waarom je burgemeester wilt worden. Wat er dan uitkomt, is vers 2.’

 

Vers 2, tja, in onze moerasdelta gaat je kop eraf als je hem boven het maaiveld uitsteekt. “Haha, die sukkel naar Amsterdam?” Mensen tellen hun knopen.

‘Als je daar niet tegen kunt, dan moet je helemaal geen burgemeester willen worden. Van geen enkele gemeente, en zeker niet van Amsterdam. Ik zit nu acht jaar in het college van Amstelveen. Het gaat er niet om wat GeenStijl over je heen kiepert of wat op Facebook allemaal over je wordt gezegd. Het is een ambt. Je doet iets terug voor de samenleving. Rijk zul je er nooit van worden. Als je met kritiek zit, dan heb je niets te zoeken in het openbaar bestuur. Word dan consultant of zo. Het openbaar bestuur is niet voor bange mensen. Je hebt een missie en je durft op de bres te staan.’

 

Dan kan ik makkelijk vragen: hebt u gesolliciteerd?

‘Nee. Ik heb het erg naar mijn zin als wethouder in Amstelveen, maar als ik ooit burgemeester wil worden, dan zal ik dat gewoon vertellen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Hoezo: "Hij of zij had duidelijk onvoldoende liefde voor Amsterdam en was niet besluitvaardig??" Wat een kletskoek. Misschien zijn er wel bekwame bestuurders die niet direct zo nodig 'moeten', dat zouden nog wel eens de betere kunnen zijn.
Meer transparantie?
Bij de gekozen burgemeester gaat het veel sneller natuurlijk, een goed PR bureau is dan belangrijk, en een lekkere smoel natuurijk. Laat RTL er een leuke verkiezingsuitzendingsavond van maken en we zijn klaar.
Door Spijker (n.v.t.) op
Misschien zit er onder de republikeinen nog een verdwaalde professor? Het zal mij overigens benieuwen wanneer Amsterdam onder curatele komt te staan.
Door Wottsjer (Watcher) op
Je zou ook de nachtburgemeester kunnen vragen vast de randen van de dag mee te nemen in zijn ambt. En dat rek je dan een beetje. In Amsterdam moet je dan alleen nog voor de uren tussen 11.00 u. 's morgens en 3.00 u. 's middags een ambtsdrager van de Dam plukken. Dat zal toch zo'n probleem niet zijn?
Door Sybren Singelsma (ambtenaar EU) op
Als je de Amsterdams burger gewoon laat kiezen, heb je altijd eerste keus.
Door Johannes (adviseur) op
Het old boys netwerk draait op volle toeren. Het linkse college is gevormd. Daar past volgens de vertrouwenscommissie natuurlijk alleen een burgemeester bij die uit deze gelederen komt. Het gaat niet om kwaliteiten, maar om partijlidmaatschap.
Stel je voor dat je een burgemeester van FvD of SGP krijgt in Amsterdam!
Door Martin de Boer (adviseur) op
Een goede verstaander begrijpt de heer Raat wel. Een burgemeester staat boven de partijen, geniet het vertrouwen van een ieder en stelt daarmee het algemeen belang boven het eigen belang. De burgemeester heeft ook een voorbeeldfunctie voor de samenleving. Een dergelijk cruciale positie mag je ambt noemen! Ik vind het onbegrijpelijk dat een ambtenaar dit niet kan begrijpen en een openhartig verhaal van een wethouder afdoet als kletskoek.. Ik adviseer De Vries om een andere werkgever te zoeken.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Zou Femke H. vergeten zijn te solliciteren?
Door de vries (ambt(enaar)) op
Wat bedoelt deze man toch met 'het is een ambt'? En: je doet iets terug voor de samenleving? Kennelijk niet het stukje samenleveing dat GeenStijl of Facebook heet want daar gaat het niet om. Dus: je wordt burgemeester omdat je eerst een heleboel van de samenleving hebt gekregen en dan ga je iets terug doen; burgemeester van Amsterdam worden. Het is dus eigenlijk een soort liefdewerk-oud papier. Onbegrijpelijke kletskoek van deze wethouder en nog wat anderen.