of 59794 LinkedIn

Geen toestemming leerplichtambtenaar aan solozeilster (13)

Foto: lauradekker.nl
Foto: lauradekker.nl
21 reacties
Laura Dekker, het 13-jarige meisje uit Wijk bij Duurstede dat in haar eentje de wereld wil rondzeilen, moet haar plannen een aantal jaren uitstellen. Ook voor haar geldt gewoon de leerplicht, aldus een woordvoerster van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

Negatief advies

De leerplichtambtenaar in Wijk bij Duurstede heeft inmiddels een negatief advies gegeven over de plannen van Laura. Het ministerie gaat ervan uit dat de gemeente de wet handhaaft en ervoor zorgt dat Laura gewoon op school onderwijs volgt. Afstandsonderwijs op haar boot mag niet.

Contact met ministerie
Er is inmiddels contact geweest tussen ambtenaren van het ministerie van Onderwijs en van de gemeente Wijk bij Duurstede. De gemeente liet donderdag weten onlangs een negatief besluit naar de ouders van Laura te hebben gestuurd gestuurd, waarin de gemeente vertelt op grond van de Leerplichtwet geen medewerking te kunnen verlenen aan de twee jaar schoolverzuim.

Gemeente kan niets doen
De gemeente kan overigen op dit moment niets doen tegen de plannen omdat er nog geen sprake is van een overtreding. 'De gemeente is pas weer aan zet als Laura niet op school verschijnt en de school een verzuimmelding doet bij de gemeente', aldus een woordvoerster. Vervolgens zoekt een leerplichtambtenaar dan uit of er inderdaad sprake is van een overtreding op basis van de Leerplichtwet. Als dat het geval is, dan stelt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op, dat wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. Een afschrift daarvan gaat naar de Raad voor de Kinderbescherming.

Leerplichtwet
'De gemeente heeft alleen bevoegdheden vanuit de Leerplichtwet, dus geen andere mogelijkheden de voorgenomen solozeiltocht van Laura Dekker tegen te houden.' Laura Dekker was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de woordvoerster van de gemeente is ze in het buitenland.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ben op
Een kind van 13 solo rond de wereld laten zeilen is volkomen onverantwoord. Slechts zeer ervaren zeilers moeten zich aan solo rond de wereld wagen. Dit meisje, dat een solo tochtje naar Engeland heeft gemaakt, ontbeert de noodzakelijke ervaring en kracht om de oceanen solo te bezeilen. Meisje en ouders moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Guiness book of records is geen drama waard.

Er zijn tientallen argumenten tegen deze onderneming, waarvan ik (met meer dan 25 jaar zeezeilervaring op de oceanen) er enkele noem:
-Een solo zeiltocht rond de wereld vereist een zeer lange voorbereiding, met solo ervaringen onder zware omstandigheden.
-een bootje van acht meter heeft te weinig rompsnelheid om binnen 2 jaar de wereld te omzeilen. In een aantal gebieden komt men niet tegen de heersende wind en stroom in.
-op een zeilboot zal in de regel alle electronica problemen gaan geven. Hoe lost een niet-techneut dit op? Dat geldt ook voor problemen met de motor, pompen etc.
-solo zeilen is doodvermoeiend door de korte hazeslaapjes die men i.v.m. uitkijk wekenlang heeft.

Ik heb met enkele zeer ervaren wereldzeilers gevaren, die door ongevallen op de oceaan verdronken.
Daarom zeg ik : beslist niet doen, bouw eerst aan een gedegen ervaring op grotere schepen.
Als je met dertien jaar de Cauberg solo hebt beklommen, ga je toch ook niet de Himalaya solo beklimmen!
Door Chris op
Denk niet wit; denk niet zwart...

Er zijn meer kinderen die op zeer jonge leeftijd bijzondere sportprestaties leveren, die aan een Olympische Spelen meedoen. Er zijn meer kinderen die lang uit Nederland weg zijn, omdat mama diplomaat is of omdat papa missionaris is in de rimboe van Timboektoe.

Laat gaan, laat los, bedenk een passende oplossing. Ze volgt haar onderwijs via de internationale school en bouw over een paar maanden of na de zoveelste etappe een ijkmoment in.

What's the point?
Door H. Hinderink (jurist) op
Wat een publiciteit. Het is kiezen of delen: ofwel emigreren, of je net als iedereen aan (democratisch vastgestelde) wettelijke regels houden. Van bijzondere omstandigheden om in dit geval een uitzondering te maken (hardheidsclausule) is niet gebleken. Dromen heeft iedereen wel op een of ander gebied. Schep geen precedent. Dromen staat vrij. Op je beurt wachten (meerderjarigheid) ook.
Door retsoka (lezer) op
http://www.zacsunderland.com/
Door G.Liebregts (Financieel beleidsadviseur/zeiler) op
Typische reactie die je in dit (grijzemuizen)land kunt verwachten, in plaats van trots te zijn op dit meisje en te kijken naar mogelijkheden om haar te helpen dit te realiseren, wordt onmiddelijk teruggevallen op de regeltjes waarmee alle initiatieven die boven het maaiveld uitkomen onmiddelijk de kop worden ingedrukt. Laat iemand eens iets proberen, zonder dat er onmiddelijk allerlij zelf vastgeroeste regelneven dit om allerhande redenen trachten onderuit te halen. Nederland is al teveel doodgeregeld.
Door gerard loos (prof zeiler ) op
ik vindt het gewoon dat je alles op alles moet zetten want in denhaag hebben ze geen verstand van sport want ze kunnen niet sporten ja alleen met de stoel aan de tafel schuiven voor het eten .
Door w.h.p. bien (ondernemend) op
leuke vlotte meid, maar wel een KIND! omdat haar opvoeding vrij... vrij.... is geweest heeft ze niet de wijsheid die je moet hebben om deze reis te maken (de ouders al helemaal niet, vind ik.. die zijn gewoon dom!! hoe wijs ze ze ook denken te zijn...) je laat een kind niet dobberen over zee in een boot. VRIJE OPVOEDING? ach hou toch op!
Door Brent op
Dit kan onmogelijk goed gaan. Een meisje van 13 kan onmogelijk, hoe ze in godsnaam ook opgevoed is en geleefd kan hebben, genoeg ervaring, zeiltechniek en fysieke en mentale kracht hebben om zo'n reis te maken.
Door Ellen Königs op
Hoeveel talen spreekt ze eigenlijk? Heeft ze al zelfverdediging gedaan, voor het geval sommige mannen niet begrijpen dat ze 'nee' zegt?
Ondernemingszin is prima, maar de ouders moeten er zijn om dit in goede banen te leiden.
School vind ik allemaal maar relatief. Er zijn wel meer kinderen die zelfstandig onderwijs volgen. Ik hoop dat ze veilig thuis komt.
Door Rob op
Leuk dat Laura een reis wil maken maar het is gewoon onverstandig. En bovendien moeten we geen uitzondering maken... Ze moet gewoon naar school, hoe jammer dat ook is...