of 65101 LinkedIn

Geen thuiswerkvergoeding voor burgemeester

© Shutterstock
© Shutterstock

Een eenmalige thuiswerkvergoeding van 430 euro gaat voorbij aan de neus van burgemeesters en wethouders. En dat geldt ook voor de inrichting van een thuiswerkplek.

Waar rijksambtenaren die vergoedingen volgens de recent afgesloten cao wel krijgen, lopen burgemeesters en wethouders die extraatjes mis. Rijksambtenaren kunnen bepaalde arbo-voorzieningen aanschaffen en hun thuiswerkplek tot een maximaal bedrag laten meubileren en stofferen. Burgemeesters en wethouders kunnen dat niet declareren, omdat volgens een circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken het namelijk onkostenvergoedingen betreft en daarvoor is geen juridische basis.

Eenmalige uitkering
Een eenmalige uitkering van 300 euro bruto krijgen ze, net als de ambtenaren, wel. En net als de rijksambtenaren zien burgemeesters en wethouders als gevolg van de nieuwe cao rijk hun salaris met structureel 2 procent stijgen vanaf 1 juli 2021.

Onkostenvergoeding
De onkostenvergoeding voor burgemeesters en wethouders – en ook raadsleden – wordt per 1 januari wel iets rianter: een verhoging van 1,1 procent. Overigens gaan voor raads- en commissieleden ook de vergoedingen met 3,2 procent omhoog.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door joost (beleidsmedewerker) op
Salarisverhoging B&W 2% per 1 juli, gemeenteambtenaren 0,5% per 1 december en een hogere onkosten vergoeding voor B&W en de Raadsleden. Waarschijnlijk ook weer te betalen uit de werkkostenregeling van de gemeenteambtenaren. ??
De belastingdienst heeft het nu eenmaal zo geregeld. Kan het nog krommer?
Door Jos Hessels (Burgemeester) op
Dit artikel klopt niet volledig. Arbo-technische voorzieningen kunnen juist wel vergoed worden. Alle overige inrichtingszaken niet. De letterlijke tekst van de circulaire: "Voor politieke ambtsdragers geldt dat de algemeen geldende arbo-wetgeving ook op hen van toepassing is en dat zij op basis daarvan bijvoorbeeld aanspraak kunnen maken op een beeldschermbril, verstelbare bureaustoel en voetensteun. Een vergoeding ten behoeve van de verdere inrichting van de thuiswerkplek (meubilering en stoffering) is voor hen niet mogelijk. Hiervoor is in de rechtspositieregelingen voor politieke ambtsdragers geen juridische grondslag opgenomen." (blz. 7)
Door Zo is het wel op
Die thuiswerkvergoeding is één grote grap.
Vanaf nu kan een gemeente een werkplek realiseren voor een luizige 500 euro per jaar. Bij jou thuis welteverstaan. Te betalen uit je reiskostenvergoeding. Ga maar lekker 8 uur per dag aan je keukentafel zitten en fuck de ARBO!
Door Henk op
Ach ze werken al jaren thuis.
Door Zipje op
Hoewel ik dit enerzijds onrechtvaardig vind, heb ik geen medelijden met de bestuurders. Hun cao is veel beter dan die van hun gemeentelijk personeel. Via de VNG hebben zij allerlei zaken daaruit laten vallen waar ze op basis van de Rijkscao zelf nog wel van profiteren.

Vacatures

Van onze partners