Advertentie

Geen storingen meer bij 112?

KPN, het KLPD en de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (VtsPN) werken samen om de infrastructuur van de gehele 112-keten te verbeteren.

06 november 2012

Uiterlijk volgende week maandag komt er een nieuw besturingsmodel voor de telefoonketen van alarmnummer 112. Daarmee moeten toekomstige storingen bij de alarmlijn voorkomen worden. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

Mobiele bellers
Woensdagavond was 112 lastig bereikbaar voor mobiele bellers. Tijdens de herstelwerkzaamheden van een storing bij KPN werden 101 bellers niet omgeleid naar een andere 112-telefooncentrale, bleek later. Dat was de derde landelijke storing van dit jaar. Daarnaast vonden er twee lokale storingen plaats.

Nieuw besturingsmodel
Sinds de eerste uitval in maart werkten KPN, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (VtsPN) aan een traject om de infrastructuur van de gehele 112-keten te verbeteren. Het nieuwe besturingsmodel wordt uiterlijk maandag opgeleverd.

Menselijke fout
KPN heeft zelf ook ,,procedurele en disciplinaire maatregelen" genomen, aldus de telefoonaanbieder. De onbereikbaarheid van woensdag was namelijk een menselijke fout. Als dergelijke herstelwerkzaamheden plaatsvinden moet niet alleen een alternatieve meldkamer ingeschakeld worden, maar ook de originele centrale uitgeschakeld. Dat laatste is niet gebeurd, waardoor bellers een ingesprektoon hoorden of de verbinding automatisch werd verbroken. KPN heeft hiervoor zijn excuses aangeboden aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Broekzakbellers
Donderdagmorgen heeft de politie gereageerd op alle gemiste oproepen. In 73 gevallen ging het om 'broekzakbellers' die per ongeluk de alarmlijn hadden gebeld. Dertien bellers die wel in nood waren, hadden 112 toch te pakken gekregen met een latere oproep. Zeven bellers zijn thuis opgezocht maar bleken geen noodhulp nodig te hebben gehad. De overige acht waren niet te traceren omdat zij met een 'onbekende' prepaidkaart hadden gebeld en hun telefoon achteraf niet meer opnamen.

Levensbedreigende situaties
Uiteindelijk heeft de storing niet voor levensbedreigende situaties gezorgd, concludeert het ministerie. Voor mensen met een vaste telefoon was 112 wel gewoon bereikbaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie