Advertentie

Geen nieuwe regels aanpak voetbalgeweld

Geen nieuwe regels, wel beter handhaven en strenger straffen, was de uitkomst van de rijksoverheid, gemeenten en sportorganisaties over aanpak van voetbalgeweld

12 december 2012

Dinsdagochtend spraken vertegenwoordigers van de rijksoverheid, gemeenten en sportorganisaties met elkaar over de huidige aanpak van voetbalgeweld. ‘Niet meer regels, wel beter handhaven.’

Regels consequenter toepassen
Een plotseling overleg, bijeengeroepen door minister Schippers, naar aanleiding van de dood van een grensrechter in Almere vorige week na een mishandeling door jeugdvoetballers van de Amsterdamse vereniging Nieuw-Sloten. Het ingelaste gesprek bij de KNVB duurde anderhalf uur. Volgens VNG-woordvoerder Sandy Manuel is vooral gesproken over wat al gedaan wordt aan het creëren van een veilig sportklimaat. ‘Vanuit de VNG hebben we gezegd dat geen nieuwe regels nodig zijn, maar dat de huidige regels wel consequenter moeten worden toegepast en dat sancties strenger kunnen.’

Stimulerende of regisserende rol gemeente
Ook ziet de VNG een eventuele stimulerende of regisserende rol van gemeenten bij de aanpak van voetbalgeweld. Hoe die rol er uit moet zien moet nog nader worden vormgegeven, aldus Manuel. ‘De partijen komen over drie maanden weer bijeen. Natuurlijk kan het zijn dat de ene gemeente eerder actief wordt dan de ander. Het is een maatschappelijk probleem dat we samen moeten oplossen. Niet alleen clubs of gemeenten, ook ouders of jeugdzorg. Het hele maatschappelijke veld. Daar is niet een regel of wet voor.’


Aanwezig bij gesprek

Roelof Janssens, woordvoerder van minister Schippers, waren er drie groepen. De rijksoverheid werd vertegenwoordigd door de ministers Schippers, Bussemaker en Opstelten. Dan waren voorzitter van de VNG en burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma, burgemeester Den Oudsten van Enschede en de wethouders Laan (Rotterdam) en Van den Burg (Amsterdam) aanwezig. De derde groep bestond uit de directeur amateurvoetbal van de KNVB Anton Binnenmars, directeur en bestuursvoorzitter betaald voetbal Van Oostveen en algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF Gerard Dielessen.’

Handhaven en zwaarder straffen
Volgens Janssens heeft minister Schippers onder meer gezegd dat het van belang is altijd aangifte te doen van voetbalgeweld. ‘Vanuit Justitie werd gezegd dat aan die aangifte altijd opvolging moet worden gegeven. Ook is gesproken over beschermd of anoniem aangifte doen. Verder is de rol van scholen besproken.’ Volgens Janssens was er een breed gevoel van urgentie onder de aanwezigen. ‘Er gebeurt al het een en ander, maar dat kunnen we versnellen en aanscherpen. Er is bijvoorbeeld besproken om geweld tegen een official hetzelfde te bestraffen als geweld tegen een hulpverlener. We moeten er bovenop blijven zitten, handhaven en zwaarder straffen. Over een aantal maanden kijken we wat in gang is gezet en hoe het loopt.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Goed dat er breed aandacht aan voetbalgeweld wordt besteed. Maar het 'opvoedgeweld' wordt hier overgeslagen. Want daar ligt immers de werkelijke oorzaak van geweldsproblematiek: het door ouders niet meegeven aan hun kinderen van normen, waarden en respect voor individu en samenleving.
Nico / zzp
Het probleem bij voetbal is dat men veel te laat is met bestraffen. Pas bij geweld treed men op. 'Praten' tegen de scheidsrechter is heel normaal. Ook het jezelf als verdediger 'even laten zien' door een overtreding in het begin van de wedstrijd is een 'normale' gedragscode'. Het maken van de eerste forse overtreding is een gele kaart (die op dat moment geen enkel effect heeft, alleen met een rode kaart dupeer je je eftal en club). En zo geven de voetballers het goed voorbeeld :-)



De les: treed veel eerder op. De eerste die praat een groene kaart, schelden en schoppen is een gele kaart en bv 5 minuiten eruit (of langer al gelang de omvang). Grove overtredingen is rood en wegwezen. Test het een keer uit en je zult zien, hoe snel het geweld afneemt. Spelers leren snel, sancties werken alleen als ze echt effect hebben.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Hoe was het gezegde ook weer? Ze dronken een glas (ééntje maar hoor), ze deden een plas(niet wild natuurlijk) en alles bleef zoals het was. Ook de "veel zwaardere straffen, het lik-op-Teevens -stuk beleid en de bromstem werden weer van stal gehaald. Nu, met de Kerst maar gauw weer op stal zetten. O ja, man en paard niet benoemen svp, dan jaag je alle Nederlanders met goede bedoelingen van het veld af.
Niek / jurist
Ik kom vaak bij voetbalwedstrijden maar ook bij handbalwedstrijden. Daar zit een levensgroot verschil in, ook t.a.v. de houding tegenover de arbitrage. 100 meter verderop kan het dus probleemloos. Het waardeloze van het mooie voetbalspel is dat de arbitrage het heeft laten lopen op de tolerantie van het protesteren. Dat heeft elke week duizenden toneelstukjes tot gevolg. Voetballers zijn toneelspelers, handballers zijn sporters. En dan de supporters. Ook daar zijn de clubs gaan tolereren. Vuurwerk, drank, kwetsende spreekkoren. Maar het is een hoge drempel om je clubleden of clubsupporters de deur te wijzen als zij zich niet kunnen gedragen. Maatschappelijk is er inderdaad een ontwikkeling geweest van nederig naar assertief, van pech naar het iemand de schuld geven, van samen naar individu. Niet iedereen blijkt daar goed mee om te kunnen gaan, zodat je als overheid harde grenzen moet trekken en ook hard moet optreden. Minister Opstelten heeft altijd wel een grote mond maar een echt stevige aanpak van mafkezen die politieagenten, ambulancebroeder, brandweer en overheidpersoneel aanvallen, is er nog niet. De werkgever kan b.v. niet de schade verhalen omdat zijn personeel een tijdje knock out is. Regel dat eens adequaat beste Ivo.
Renske
Helemaal eens met Jos Praat. In alle discussies wordt de rol van de opvoeders (en nu eens niet zijnde het onderwijs!) gemakshalve overgeslagen.

Sport hoort te verbroederen, maar het tegendeel lijkt het geval te zijn. Kennen we het begrip 'sportief' nog?
J.Bel / burger
Het is zoals zo vaak met dit type calamiteiten. De politiek loopt en roept om het hardst om een mening te ventileren, zonder daar nuttige acties op te laten volgen. En 'het publiek' roept mee, zonder echt van de hoed en de rand te weten.

Zonder het voorval bij Buitenboys te willen bagatelliseren wil ik toch proberen aan te geven dat er ook heel veel goed gaat. Wekelijk organiseert de KNVB ruim 30.000 wedstrijden, op jaarbasis zijn dat er minstens 600.000. Per wedstrijd 3 officials = 90.000 officials per weekend en 1,8 miljoen per jaar. (overigens voor alle 'schreeuwers' misschien goed om te weten, dat daarvan het overgrote deel vrijwillig via zijn of haar clubje die rol speelt, slechts een kleine minderheid (ik schat nog geen 10.000 p/weekeinde) is officieel door de KNVB aangesteld).

Nogmaals zonder het gebeurde onder het tapijt te willen poetsen, 1 op de 1,8 miljoen zet e.e.a. toch in een wat ander daglicht, zeker in verhouding tot het geweld op straat, in het uitgangsleven etc. etc.

De voetballerij - en dan bedoel ik helaas niet de KNVB, maar gewoon de clubs en clubjes in het land - heeft de handschoen nadrukkelijk opgepakt, waarvoor hulde, maar het is tamelijk goedkoop om een maatschappelijk probleem door één gebeurtenis op 1,8 miljoen ineens helemaal op de voetballerij af te schuiven.
Advertentie