Advertentie

Geen mondkapje op in Kalverstraat? 95 euro boete

Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

04 augustus 2020
Mondkapje-vraagteken-shutterstock-1628520589.jpg

Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

Vier weken

Het experiment met het verplicht stellen van mondkapjes op deze locaties duurt vooralsnog drie tot vier weken. Daarna gaat de gemeente evalueren. De nieuwe maatregel gaat woensdag om 09.00 uur in.

Op de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk moeten bezoekers dag en nacht een mondkapje dragen, zowel in winkels als op straat. Op de markten aan de Albert Cuypstraat en Plein '40-'45 geldt de verplichting tijdens markttijden. Mogelijk komen er de komende tijd nog meer gebieden bij.

 

Krap en druk 

Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten. De verplichting komt niet in de plaats van de regel om anderhalve meter afstand te houden.

 

Ook in Rotterdam

Ook in Rotterdam geldt vanaf woensdag tussen 06.00 en 22.00 uur een mondkapjesplicht in een aantal gebieden in de stad, waaronder de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De hoogte van de boete is nog niet bekendgemaakt.

 

Wettelijk onjuist

Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen zei vorige week dat burgemeesters wettelijk gezien helemaal geen mondkapjesplicht mogen invoeren in hun stad of regio. Hij verwacht niet dat dit stand houdt bij de rechter, omdat er nog geen speciale coronawet is voor zo'n plicht. De Nederlandse BOA Bond zei het 'onnodig ingewikkeld' te vinden dat er nu lokale verschillen zijn in het dragen van mondkapjes. De bond pleitte ervoor om de verplichting op alle drukke plaatsen te laten gelden. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

big brother / juridisch adviseur
gevalletje 'onbehoorlijk bestuur' lijkt mij dit; willens en wetens een boete opleggen. De onwetende brave burger zal misschien nog betalen ook, terwijl dit gebod en dus de boete wettelijk gezien geen grondslag heeft.

ik snap wel, dat gemeenten stappen willen nemen in de strijd tegen corona, en het beste met 'ons' voor heeft, maar niet álles is geoorloofd in onze rechtsstaat. Proportionaliteit lijkt te zijn vergeten, temeer nu de effectiviteit van niet-medische mondkapjes überhaupt nog niet vaststaat.

Het zou mij niks verbazen, als deze stap een averechtse werking heeft; de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de betreffende colleges ( hebben ze immers hiermee geen 'schijt aan de rechtsstaat' ?) komt in het geding.

Mijn advies zou zijn: waarschuwen, waarschuwen en nog eens waarschuwen, maar géén boetes uitschrijven zolang de wettelijke grondslag daarvoor ontbreekt. En aan degene die wèl een boete aan zijn broek heeft gekregen adviseer ik hiertegen de beschikbare rechtsmiddelen aan te wenden. Kijk nu al uit naar de behandeling ervan.
Ria Huisman / directeur
Wij leven in een vrij Nederland toch?

De hele economie wordt ffe platgelegd zo het de overheid uitkomt.

Ge- en verboden. Wetten die niet uitvoerbaar zijn.

Nederland staat op de kop en gaat veel te ver.

Burgers trekken van land naar land het moet zo nodig begrijpen ze de ernst van dit virus wel?

Tegen de uitgedeelde boetes ,aak bezwaar of daarna teken beroep aan.
Keijzer
https://www.youtube.com/watch?v=BNu2jysOdZM



Aan te bevelen, gemakkelijk hapbare video over wijze waarop virus verspreidt, of iemand nu wel of niet klachten heeft. Voortschrijdende inzichten.



In tijd van nood mag en moet een ieder dopen, zegt een spreekwoord.

De context van een 1 in de 100 jaar pandemie zou een rechter wel eens kunnen laten primeren.

Er zijn geen medische mondkapjes beschikbaar voor miljoenen burgers, dan maar second best. Feitelijk vind ik dat wel verwijtbaar worden nu, sinds de uitbraak in Brabant, dat voor particulieren die medisch mondkapjes hier nog niet geproduceerd worden. Plus dat nogal wat buiten het oogveld viel van RIVM en focus daar erg op was gericht door regering. Ook daar vond ik het hameren op dat eerst iets wetenschappelijk moet worden bewezen, zoals mondkapjes, aerosolen, ventileren tijdens deze 1 in 100 jaar pandemie, bizar. Beter in die situatie een misgok dan helemaal mis gegokt! Het zijn zaken die met gewone griepvirussen al logisch zijn.

Ik zie het verschil niet tussen een mondkapje, of een helm die verplicht is. Rechtsgeleerden zwaaien met het argument dat een mondkapje een inbreuk is in de persoonlijke levenssfeer. Een helm lijkt mij dat ook te zijn.



Je kunt burgerlijke ongehoorzaamheid bepleiten m.b.t. die mondkapjes en geen logische afstand houden in situaties waarbij dat verstandig is om te doen. Wat we collectief schaden daarmee, komt ook collectief op ons dak. Het vervelende is, dat de mensen, die wel alle verantwoordelijkheid nemen in deze, ook de klos worden van hen die dat niet doen, om welke reden dan ook. Hier ligt een moreel issue, meer dan een juridisch issue, of welles/nietes m.b.t. nut van een niet-medisch mondkapje en nodige afstand houden.
Hans / afdelingsmanager
Ik wil geen mondkapje dragen en zal het dus ook nooit doen. Van de weeromstuit ga ik nooit naar Amsterdam, Rotterdam of andere grote steden. Ik voorspel wel mega economische schade voor die grote steden.
Keijzer
https://nos.nl/op3/collectie/13824/artikel/23431 …



Vandaag in Eenvandaag een jonge moeder, die met lichte klachten, maanden nadien nog aan het tobben is. Tot die tijd heel actief en nu maanden heel moe en heeft ineens een ruisje bij haar hart, ondanks de eerdere onderzoeken, vanwege de eerdere sportonderzoeken en dus voorheen dat ruisje er niet was. Er komen steeds meer gevolgen in kaart van dit virus.



Dit gaat mij niet om bangmakerij, maar wel om bewustwording en gebruik het gezond verstand, indien we geen onnodige slachtoffers willen maken, of ons zelf ziek willen maken en deze pandemie beheersbaar houden zo. Dan kan zoveel mogelijk doorgaan en vermijd je een intelligente lockdown, zoals we die gehad hebben, maar na de versoepelingen zal het toch van onze collectieve verantwoordelijkheid afhangen, of het weer zo ver komt.
Keijzer
@Hans

Was het maar zo simpel, dat je alle ellende voorkomt bij het vermijden van grote steden.



Er is al geruime tijd consensus onder de top wetenschappers inmiddels (of je die nu in Nederland, België, in UK en in VS hoort) dat mensen, die zelf geen klachten hebben, wel (super) verspreiders kunnen zijn van het virus. Zelfs de leeftijd van niet-volwassen jongeren is daarbij bijgesteld.

Via jongeren, grote families die veel bijenkaar komen en in het algemeen bij samenscholingen, is dit virus overal weer in Europa aan het opvlammen.



Na de versoepelingen had men uiteraard wel op meer besmettingen gerekend, maar als dit met het huidige tempo doorgaat in zelfs hoog zomer, gaat dit niet alleen de economie verder schaden, maar ook de sociale vangnetten kraken. Plus de draagkracht van de gezondheidszorg, die in de achterliggende piek al bijna door de hoeven ging.



Herstel na ziekenhuisopname, maar ook een tot voor kort een substantiele groep, die niet opgenomen zijn en herstel tot maanden kan gaan duren en men bepaald niet in alle gevallen op conditie pre-corona terug komt, gaan beroep doen op sociale vangnetten en uitvoering niet lukt door tekort menskracht. Je trekt niet even een blik geschikte mensen overal open.



We zitten nog volop in de zomer en dus meer buiten en ramen open. Als in de herfst en winter dat weer totaal anders zal zijn en dat logische aanleiding is voor meer besmettingen, wordt bij verder ontbreken van collectieve verantwoordelijkheid, het zuur voor wie wel maximaal naar ieders persoonlijke situatie besmettingen voorkomt, eveneens de zeer wel mogelijke gigantische verdere negatieve gevolgen ondervindt.
Advertentie