Advertentie

Geen maatregelen tegen ‘PVV-ambtenaar’

De gemeente Nieuwegein neemt geen maatregelen tegen ambtenaar Henk van Déun, die in zijn hoedanigheid als Utrechtse PVV-lijsttrekker zei dat hij een moskee in de wijk Lombok liever zou zien afbranden.

10 januari 2018

De gemeente Nieuwegein neemt geen maatregelen tegen ambtenaar Henk van Déun, die in zijn hoedanigheid als Utrechtse PVV-lijsttrekker zei dat hij een moskee in de wijk Lombok liever zou zien afbranden.  

Strikt onderscheid

Of Van Deún, die als teamcoördinator juridische zaken en handhaving werkzaam is bij de sociale dienst van de gemeente Nieuwegein, intern is aangesproken op zijn uitspraken bij de Utrechtse radiozender Bingo FM, wil de gemeente Nieuwegein ook niet zeggen. ‘Iedere ambtenaar mag een politieke nevenfunctie vervullen, zoals fractieleider’, laat de gemeentesecretaris desgevraagd weten. ‘Wij maken een strikt onderscheid tussen de ambtelijke functie en de politieke rol die een medewerker vervult. Wij gaan niet over de politieke keuzes van ambtenaren, tenzij door die keuze het functioneren van de medewerker in gevaar komt. Individuele personele gevallen bespreken wij niet in de pers.’

Professioneel

John Bijl, directeur van het Perikles-instituut, vindt dat de gemeente Nieuwegein hiermee gepast reageert. ‘De afweging of Van Deúns functioneren als ambtenaar in het geding is, is bovendien niet aan het college maar aan zijn collega-ambtenaren en klanten. Als zij vinden dat er door zijn uitspraak een onwerkbare situatie is ontstaan, is er eventueel aanleiding toe om hem intern aan te spreken op zijn uitlating. Ik ga ervanuit dat Van Deúns collega’s professioneel genoeg zijn om onderscheid te maken tussen zijn hoedanigheid als ambtenaar en zijn hoedanigheid als politicus. Daarnaast verwacht ik niet dat hij als ambtenaar of als PVV’er met een doosje lucifers rondloopt.’

Uitglijder

Van Deún gaf naar aanleiding van de ophef over zijn uitspraak via Twitter te kennen dat zijn woordkeuze ‘wat onhandig’ was. ‘Wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit’, voegde Van Deún daaraan toe. Bijl: ‘Daarmee maakt hij nog niet echt excuses voor zijn uitspraken. Het zou de politicus Henk van Deún sieren als hij dat zou doen. Ik ben geneigd deze kwestie wat milder te bezien. Hij heeft gewoon een uitglijder gemaakt.’

Hellend vlak

Bijl vindt dat overheden zich op een hellend vlak zouden begeven als ambtenaren door hun werkgever op hun politieke uitspraken worden beoordeeld. ‘Als we daar anders over zouden denken, zou geen enkele ambtenaar nog een politiek ambt kunnen vervullen. Om Van Deún met pek en veren de gemeentegrenzen over te jagen, zou echt te ver gaan.’

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
@redactie. Vreemd dat dit artikel nog steeds in de lijst meest gelezen staat. Overigens is de nieuwswaarde m.i. niet direct meer aanwezig te achten. Pas na OM en rechter ontstaat mogelijk een nieuw feit.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Bijl vindt dat overheden zich op een hellend vlak zouden begeven als ambtenaren door hun werkgever op hun politieke uitspraken worden beoordeeld. ‘Als we daar anders over zouden denken, zou geen enkele ambtenaar nog een politiek ambt kunnen vervullen. Om Van Deún met pek en veren de gemeentegrenzen over te jagen, zou echt te ver gaan.’

=Toch is het m.i. meten met 2 maten.

- John Bijl, directeur van het Perikles-instituut, vindt dat de gemeente Nieuwegein hiermee gepast reageert. ‘De afweging of Van Deúns functioneren als ambtenaar in het geding is, is bovendien niet aan het college maar aan zijn collega-ambtenaren en klanten. Als zij vinden dat er door zijn uitspraak een onwerkbare situatie is ontstaan, is er eventueel aanleiding toe om hem intern aan te spreken op zijn uitlating

-Nu gaan ambtenaren en klanten samen klagen bij het college. Dus toch het college aan zet over het functioneren van de ambtenaar met een politieke nevenfunctie. En dan verder? Toch pek en veren omdat de collega's en klanten een afwijkende mening niet kunnen of willen respecteren?

- Die zeephelling is en blijft altijd aanwezig. We kunnen policor doen zolang er niets aan de hand is, maar bij een probleem wordt er toch actie verwacht.

Einde oefening voor de eenling wordt de oplossing. Zak geld mee en het probleem lijkt voorbij maar dat is natuurlijk niet zo want het veen brandt door.

N.B. heel in het klein heb ik vergelijkbare zaken voorbij zien komen tijdens het arbeidzaam leven nog voor het ontstaan van de PVV.
Hoekstra / Ambtenaar
Natuurlijk mag een ambtenaar politieke standpunten innemen. Maar wat is er politiek aan het standpunt van een ambtenaar die vindt dat moskeen moeten worden afgebrand? Dat is geen poitiek standpunt want als het dat wel zou zijn, wat dan? Dus: net doen alsof hier iets politieks of democratisch of zo aan de gang is, is flauwe kul. Het is gewoon een burger die onder de dekmantel van politiek en vrijheid van meningsuiting e.d. oproept tot brandstichting; niet meer en niet minder.

En ja, als dan de oproep gedaan krijgen we het gebruikelijke patroon van PVV dat ze in het klasje geleerd hebben: halfslachtig terugkomen op je woorden: niet zo bedoeld, uitgliljder, zal het nooit weer doen etc. De oproep tot brandstichting blijft hangen, de rest is niks, lucht, verdampt...



Neem PVV-ers serieus: ze zullen er geen traan om laten als een moskee in vlammen opgaat. Maar ze hebben er niet toe opgeroepen. Ben je mal. En iemand die dat vindt kan tegelijkertijd een integere dienaar van het ambt en de wet zijn?



Ik begrijp er helemaal niks meer van.
Hali / nvt
Hier is duidelijk sprake van het zich niet echt durven uitspreken. Deze lijsttrekker had zich heel anders kunnen uitdrukken wetend dat die nog ergens ook nog teamcoördinator juridische zaken is. Ik als moslima 'dienend' onder zo een llg zou op zn minst niet gemakkelijk voelen in zo een situatie. Hoe gaat die bijvoorbeeld mijn functioneren beoordelen? ik vind het maar een zwakke reactie.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@de vries (ambtenaar)En ja, als dan de oproep gedaan, krijgen we het gebruikelijke patroon van PVV dat ze in het klasje geleerd hebben: halfslachtig terugkomen op je woorden: niet zo bedoeld, uitglijder, zal het nooit weer doen etc. De oproep tot brandstichting blijft hangen, de rest is niks, lucht, verdampt... = Er zitten 2 aannames in dit deel van uw reactie. 1. Dat halfslachtig terugkomen enkel bij de PVV gebeurt. Indien u de laatste jaren hebt opgelet dan heeft u gezien en gehoord dat dit gebruikelijk is in nagenoeg alle partijen. Enige vb. van lopende zaken: D'66 Penthousegate, Bij1-psycho Kuit. 2. Een mededeling: zei dat hij een moskee in de wijk Lombok liever zou zien afbranden. Dat is m.i. geen oproep tot brandstichting. Dan zeg je: laten we hem maar in de fik steken. Iets zien afbranden kan ook gebeuren door een natuurverschijnsel bijv. na blikseminslag. Als je het met iets niet eens bent dan gebruikt een mens soms boude uitspraken en dat kan zijn om duidelijk (kretologie) te zijn. Zo heb bijv. ik me vaak geërgerd aan kerkklokken op de vroege zondagmorgen. Daarover wel eens gezegd dat de kerk voor mijn part mocht instorten. Dus achter de uitspraak van Van Deun lees ik niets anders dan dat hij, terecht vanuit zijn visie, roept: weg met die moskee. Uw mededeling: Neem PVV-ers serieus: ze zullen er geen traan om laten als een moskee in vlammen opgaat. Maar ze hebben er niet toe opgeroepen. - Die stemt geheel overeen met wat t.o. heden de situatie is. Vooral dat je PVV-ers serieus moet nemen, is m.i. een eye-opener. Maar vervelend genoeg is dat op veel plaatsen nog niet doorgedrongen c.q. wordt dat afgehouden. Zo blijft de burger/kiezer hangen in een web van ongenoegen. Dat is het trieste van de situatie
Bernard
Dit is geen oproep tot brandstichting maar wel een onhandige uitspraak. Het tegen moskeeen in Nederland zijn is daarentegen een mening die gewoon verkondigd mag worden. Welke politieke richting ook, ik vind dat je iemands baan en zijn/ haar politieke activiiteiten gescheiden moet houden. Zo hou je de democratie in stand. Bedreigend voor de democratie vind ik wel de heer Pechtold en zijn 'flatje'in Scheveningen; het niet aangeven van deze gift en zijn reactie op het ontdekken van de gift en de lauwe reactie van de media op deze affaire blijven een bron van zorg. Wat mij betreft is Pechtold zwaar aangeschoten wild met de schijn tegen. Een onafhankelijk onderzoek is noodzakelijk. Eigenlijk zou zijn partij hiertoe het voortouw moeten nemen.
pieter / wegkijker
als er ipv moskeeën kerken had gestaan was er niets aan de hand geweest.
H. Wiersma / gepens.
Je zal zo'n teamleider maar hebben. Geen wonder dat er in Utrecht e.o. zoveel in de fik vliegt.
alexander / ambtenaar
Je mag tieren op mensen, alles voor rotte vis uitmaken, en omdat je toevallig deel uitmaakt van een politieke partij

valt dat onder "politieke uitspraak", wat je met rust moet laten. Dan is het hek toch van de dam? Ik ben mijn leven lang ambtenaar geweest, maar ik begin me nu te generen. De straat is nu aan het woord.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Spijker. Weet u van de Politie dat de zaken door PVV-ers in de fik zijn gestoken of is dit opruiend bedoeld? U insinueert nl. dat Van Deun mensen aanzet tot het in de fik steken van bijv. auto's. Dat is niet fris te noemen. @Alexander. Als u goed hebt opgelet dan is de straat niet aan het woord. Uw bijdrage lijkt daardoor niet echt oplossingsgericht. De ene ambtenaar denkt nu eenmaal anders dan de andere. Niets is de mens vreemd. U begint zich te generen voor iets dat wettelijk vast staat nl. dat je niet vervolgbaar bent in bepaalde situaties. U overdrijft dat de straat nu aan het woord is. Daar hebben we toch politie voor die onzelfzuchtig alles in goede banen leidt. Ik krijg de indruk dat u meehuilt met de wolven in het bos. Als oud-raadslid weet u toch hoe de hazen lopen!
Hoekstra / Ambtenaar
@Loekoek: uw opmerking dat ik alleen de PVV op het oog heb bij het terugkomen op uitspraken is een jij-bak. Wat doet het er toe als ook D66 of PvdA doen wat ik PVV-ers verwijt. U veronderstelt dat ik door die partijen niet te noemen van die partijen iets accepteer dat ik van de PVV accepteer. Dat is slachtofferdenken: waarom ikke wel en hullie niet. Nog afgezien van het feit dat ik het oproepen tot het in brandseken van moskeen nog door andere politieke partijen heb horen doen.

@Ben: waarom dit soort uitspraken reduceren tot 'onhandig'. Wat gezegd is, is gezegd. Wanneer vindt een politicus dan echt wat hij of zij zegt en wanneer is een 'onhandige' uitspraak? Onhandig in wat voor opzicht? Omdat het misschien strafbaar is om tot brandstichting op te roepen? Wat is dan de handige variant van een dergelijke uitspraak? Verder: tegen moskeeen zijn is een mening die verkondigd mag worden. Dat mag zo zijn maar wat is dan precies die mening? Mogen moslims hun godsdienst belijden in groepsverband in een gebouw? Is men tegen het gebouw of tegen wat er in dat gebouw gebeurt? Wat maakt een moskee tot een moskee? De minaret of wat er in dat gebouw gebeurt. Dus: wat is nou precies de betekenis van 'tegen een moskee' zijn?
Bernard
@Door de Vries; met onhandig bedoel ik dat ik er van uit ga dat Van Deun zeker niet de bedoeling zal hebben gehad om tot brandstichting op te roepen. Dan moet je ook geen beeldspraak gebruik met woorden als afbranden. Het is de combinatie van hetgeen men bedoeld en beeldspraak die ik niet handig of dom vind. Wat de betekenis is van tegen een moskee zijn is mag u aan de heer Van Deun vragen. Ik zeg alleen maar dat ikk vind dat men zo'n mening mag hebben in een vrije rechtsstaat.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@de Vries (ambtenaar) op 11 januari 2018 13:41 U zegt niet dat dit enkel bij de PVV gebeurt; dat is nl mijn conclusie: Dat halfslachtig terugkomen enkel bij de PVV gebeurt. Voorts insinueert u dat wordt opgeroepen de moskee in brand te steken. Leest u nog eens aandachtig door wat er staat, dan komt u als het goed is tot een andere conclusie. U hoeft het niet met me eens te zijn; gelukkig maar. VVMU. Overigens wat hebben andere partijen daarmee te maken, met o.a. die moskee? Hooguit dat ze nogal positief discrimineren maar dat is ook in dit kader nog niet eerder door mij gezegd. Je gaat toch niet als PvdA, VVD enz. een door jou toegestane moskee in de fik steken. Conclusie (mijn)voor nu:Wegkijken en daarop gebaseerd gedrag is van alle tijden, althans als ik van mensen die 40-45 bewust hebben meegemaakt geen leugenboekje heb mogen ontvangen. N.B. Mijn inmiddels 97-jarige moeder kan hier nog van meepraten. Ik heb van haar en van anderen teveel gehoord en mijn eigen conclusies getrokken m.b.t. de Staat van Nederland toen en nu. De geschiedenis kan zelfs herschreven worden als maar voldoende mensen dat willen.
Harry / controller
Let op het taalgebruik van deze beleidsadviseur: Door anoniempje (beleidsadviseur) op 11 januari 2018 08:40



Hier is duidelijk sprake van het zich niet echt durven uitspreken. (Duidelijk en teveel, overbodig)



Deze lijsttrekker had zich heel anders kunnen uitdrukken wetend dat die nog ergens ook nog teamcoördinator juridische zaken is. (Mooi taal gebruik 'die', zeker straattaal)



Ik als moslima 'dienend' onder zo een llg (bedoelt licht) zou (me => vergeten) op zn minst niet gemakkelijk voelen in zo een situatie.



Hoe gaat die (bedoeld hij, zegt tie) bijvoorbeeld mijn functioneren beoordelen?



ik vind het maar een zwakke reactie.



Een hele slechte reactie => slecht taal gebruik => troetel beleidsfunctionaris => op positie gekomen door predicaat Moslima...



alexander / ambtenaar
@de Vries, u vertaalt mijn gevoelens exact. Ook ik verkeer in verwarring. En herhaal mijn eerdere woorden: door woorden als brandstichten van een moskee te gebruiken onder de dekmantel van vrijheid van meningsuiting, in je hoedanigheid van ambtenaar, verlaag je het ambt van ambtenaar en breng je het naar het niveau van de straat. Dieptriest!
Advertentie