of 65101 LinkedIn

Geen gedoogsteun voor minderheidscoalitie Lelystad

Het is de Lelystadse minderheidscoalitie van VVD, PvdA, SP en D66 niet gelukt ‘gedoogsteuners’ aan zich te binden. De vier partijen hebben nu definitief besloten de komende jaren als minderheidscoalitie verder te gaan.

Het is de Lelystadse minderheidscoalitie van VVD, PvdA, SP en D66 niet gelukt een of meerdere fracties als ‘gedoogsteuners’ aan zich te binden. De vier partijen hebben nu definitief besloten de komende jaren als minderheidscoalitie verder te gaan. Basis voor de resterende zittingsduur is het in 2018 aangenomen raadsprogramma.

Ook de aanstelling van een vijfde wethouder ‘van buitenaf’ ligt moeilijk, maar de coalitie vindt dat dit gezien de opgaven waarvoor Lelystad staat wel nodig is. Dat hebben de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen (12 van de 35 zetels) maandagmiddag bekend gemaakt.

 

Geen brede steun

Op Tweede Paasdag hadden de vier overgebleven coalitiegenoten gemeld als minderheidscoalitie verder te willen gaan, maar stelden daarbij het liefst te gaan besturen met gedoogsteun van een of meerdere fracties. Lelystad telt er vijftien. ‘In de gesprekken die sinds 14 april zijn gevoerd, onderzochten we vooral of, en hoe, er afspraken vooraf te maken vielen over gedoogsteun’, aldus de vier fractievoorzitters maandag in een schriftelijke verklaring. De InwonersPartij, Jong Lelystad, Mooi Lelystad, Forum voor de ouderen, DENK, CDA en Forum voor Flevoland stonden ervoor open. ‘Helaas hebben alle inspanningen van partijen niet geleid tot een gedeelde, eensluidende opvatting van brede steun aan de minderheidscoalitie’, concluderen de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen.

 

Vijfde wethouder

Ook voor de aanstelling van een wethouder ‘van buiten’, gesteund door meer partijen dan alleen die van de coalitie, gaan de handen evenmin op elkaar. ‘Wij hebben daarom helaas moeten besluiten om dat idee los te laten. Gezien de hoeveelheid werk die het college wacht, ligt voordracht voor benoeming van een vijfde wethouder wel voor de hand.’ De collegepartijen en het college gaan daar samen over in conclaaf.

 

Over eigen schaduw heen

VVD, PvdA, SP en D66 beseffen dat ze een flinke klus wacht. Niet alleen wat betreft de uitvoering van het raadsprogramma, maar ook om de sfeer en verhoudingen in de raad te verbeteren. Alle raadsfracties hebben hier een rol in te spelen, maar ‘de coalitie realiseert zich dat zij voorop zal moeten gaan en het goede voorbeeld moet geven.’ Er moet beter worden gecommuniceerd, de besluitvorming moet transparanter en er moet betere afstemming plaatsvinden, zowel binnen als buiten de coalitie. ‘In het volle besef dat het veel vraagt van ons allen, om over onze eigen schaduw heen te stappen en handreikingen te doen. Elkaar niet de rug toekeren, maar elkaar opzoeken en vasthouden als er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.’

 

Onvrede

Het leek lange tijd goed te gaan in het versplinterde Lelystad. In maart leidde de blijkbaar al lang sluimerende onvrede over de verhoudingen binnen de coalitie tot het vertrek van de InwonersPartij. Daags daarna gaf wethouder Elly van Wageningen (ChristenUnie) er de brui aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners