Advertentie

'Geen fouten in stemprocedure burgemeester Assen'

Hoofdelijk danwel schriftelijk stemmen? Volgens CdK Tichelaar was schriftelijk stemmen juist. Het resultaat in Assen is in elk geval vertrek van Sicko Heldoorn.

15 april 2013

Bij de stemming over herbenoeming van Sicko Heldoorn als burgemeester van Assen zijn geen procedurefouten gemaakt. Dat zegt Commissaris van de Koningin (CdK) in Drenthe Jacques Tichelaar in reactie op vragen daarover.

Niet schriftelijk, maar hoofdelijk

Het onverwachte besluit van de gemeenteraad om burgemeester Sicko Heldoorn niet te herbenoemen, leidde tot twijfel over de procedure. Directeur Ruud van Bennekom van het Genootschap van Burgemeesters twitterde dat ten onrechte schriftelijk was gestemd. Dat had hoofdelijk moeten gebeuren. ‘Zo staat het in de circulaire over benoeming en herbenoeming van burgemeesters’, licht hij toe. Of de uitslag anders was uitgevallen als niet met geheime stembriefjes, maar met een openlijk ‘voor’ of ‘tegen’ was gestemd? Daarover wil Van Bennekom niet speculeren. ‘Het gaat erom dat de juiste procedure wordt gevolgd. Daarover wil ik de discussie aanjagen.’

Circulaire in strijd met Gemeentewet

Volgens CdK Tichelaar is dat ook gebeurd. Zijn woordvoerder verwijst naar een ‘duidelijke uitleg hierover’ van hoogleraar Staatsrecht Hans Engels in een interview met RTV Drenthe. Wat in de circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat (hoofdelijk stemmen), is namelijk in strijd met wat de Gemeentewet voorschrijft over benoemingen bij personen: geheim en schriftelijk.

Intensief contact met BZK

Volgens woordvoerder Peter Grondsma van Tichelaar is voorafgaand aan de stemming intensief contact geweest tussen de gemeenteraad en het ministerie over de te volgen procedure. ‘Afgesproken is om de gemeentewet te volgen en schriftelijk te stemmen.’

Laatste woord aan minister

De uitslag van de stemming blijft geheim. De uitkomst, geen herbenoeming voor Heldoorn, wordt in regionale en op sociale media breed uitgemeten. Velen zijn verbaasd over het besluit, omdat Heldoorn het prima deed als burgemeester in Assen. Het laatste woord over de kwestie is aan de minister van BZK. Die zal, op basis van het raadsbesluit en het daarbij gevoegde advies van de CdK, besluiten of Heldoorn wel of niet voor herbenoeming wordt voorgedragen bij de koningin. Over het algemeen volgt de minister het advies van de raad.

Handtekeningactie

Een groep Assenaren is ondertussen een handtekeningenactie begonnen om Heldoorn voor de Drentse hoofdstad te behouden. Onder de kreet 'Sicko moet blijven' hebben in korte tijd inmiddels ruim 100 inwoners hun steun betuigd aan de Asser burgemeester. 'Hij is een prima burgemeester en moet ook de komende jaren burgemeester van onze stad blijven', aldus initiatiefnemer Michiel Muller op een speciale website. Ook op Twitter is een actie gestart onder de titel 'FanvanSicko'.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie