of 60220 LinkedIn

Geen delegatie langs Duitse graven in Vorden

Er zal geen delegatie van de gemeente Vorden langs de Duitse graven lopen tijdens dodenherdenking. Dit omdat er een tegendemonstratie is aangekondigd en de gemeente ordeverstoring vreest.

Uit angst voor dreigende ordeverstoringen tijdens de dodenherdenking zal  de gemeente Bronckhorst in het dorpje Vorden niet met een officiële delegatie langs de graven van Duitse soldaten te lopen. Mede omdat ook het Nationale Comité 4/5 mei tegen de stille tocht is, ziet de gemeente af van dit verzoeningsgebaar.

Risico op verstoring
De voorgenomen tocht leidde - evenals vorig jaar - tot heftige reacties, waarbij tegenstanders demonstraties aankondigen. De organisatie hiervan verwachtte rond de 50 man en benadrukte dat zij zich ‘waardig zouden gedragen’. 
Maar volgens de gemeente is het risico  op verstoring te groot, ook al omdat er veel ‘onjuiste’ informatie zou zijn verspreid. Ook volgt de gemeente het argument van het Nationale Comité 4/ 5 mei dat de herdenking overschaduwd dreigt te worden door de discussie rond de stille tocht.

Vrijwillige deelname
Aanvankelijk wilde de gemeente de graven opnemen in de route van een stille tocht over de begraafplaats. De delegatie zou als teken van verzoening langs de gesneuvelde Duitse soldaten lopen. De Duitse graven zouden geen onderdeel van de officiële dodenherdenking op de begraafplaats uitmaken. Deelname aan de tocht zou voor iedereen vrijwillig zijn geweest.

Kort geding
Tegenstanders willen niet dat behalve de slachtoffers ook de daders zouden worden herdacht. Vorig jaar stapten zij  naar de rechter, die de tocht in kort geding verbood. Maar in hoger beroep oordeelde het Hof in Arnhem  later dat de gemeente de herdenking had mogen inrichten zoals ze dat zelf had gewild. Reden voor de gemeente en het lokale comite 4 /5 mei  om dit jaar de graven opnieuw in de tocht op te nemen. Onder druk van de aangekondigde tegendemonstratie ziet de gemeente daar nu toch vanaf.

Niet meer terug te fluiten
Een kleine delegatie van de organisatie AFVN, die zich antifacistisch noemt,  
is aanwezig op 4 mei bij de dodenherdenking in het Gelderse Vorden (gemeente Bronckhorst). Hoewel het doel van hun protest, aandacht voor Duitse graven, uit het programma is geschrapt, kan volgens een woordvoerder niet iedereen meer worden teruggefloten.


Duitse vrienden
,,We willen in Vorden een kleine groep Duitse vrienden ontmoeten'', zei de woordvoerder donderdagmiddag. Eerder liet hij weten pas na overleg met de gemeente Bronckhorst te besluiten of de AFVN bij de herdenking aanwezig is. Dat overleg is nog niet geweest. Volgens de woordvoerder is het niet de bedoeling met teksten of pamfletten aandacht te vragen voor standpunten van de AFVN.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J de Wit (Key-accountmanager) op
Gelukkig is er besloten om een gang langs de duitse graven te schrappen, een gang langs deze graven op een eerbiedwaardige manier gaat alle perken te buiten.
We hebben het hier over de soldaten van een bezetter die gruwelijke misdaden tegen de mensheid heeft gepleegd en dan ook nog in het bijzondertegen nederlandse burgers, in rotterdam werden naar aanleiding van een
aanslag van het verzet tijdens de oorlog 20 mannen op de hoek van een straat geexecuteerd waarbij kinderen en voorbijgangers moesten toekijken (ref ad 04-05-2013) Ook langs de provinciale tussen de a29 en n217 staat een monument omdat daar op 18 februari 1945 18 mannen zonder enige vorm van proces zijn doodgeschoten vanwege hun houding tegen de duiste bezetter, dit zijn slechts 2 voorbeelden, ik heb de oorlog zelf niet meegemaakt en werk in nederland voor een bedrijf met een in duitsland gevestigd hoofdkantoor en heb diverse
directe duitse collega's waar ik een goede band mee
heb, maar in mijn beleving en ik denk in de beleving van 90% van de nederlandse bevolking kan ook de tijd geen vergoeilijkende factor zijn voor de misdaden en het leed toegebracht aan alle landgenoten en de miljoenen joden mesen die zijn vermoord door het nazi regiem en al zijn soldaten, ook duitse slodaten die in vorden liggen begraven hebben geen recht op erkenning op 4 mei wil ik slachtoffers herdenken
die zijn gevallen door toedoen van het nazi regiem
deze mensen en hun nabestaanden mogen rekenen
op mijn mededogen en steun.
Door Likoed Nederland (vereniging) op
De burgemeester beweert dat die Duitse soldaten in Vorden ook slachtoffer waren. Maar dat waren ze niet, ze hadden wel degelijk een keuze: ze hadden kunnen onderduiken.
Dat was ook nog beter geweest hun gezondheid.