of 59761 LinkedIn

'Geen boevenbende bij provincie Noord-Holland'

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers kon te veel macht naar zich toetrekken. Hij kreeg te weinig tegengas van GS van Noord-Holland, stelt de commissie Schoon Schip.
4 reacties

Er is geen reden om aan te nemen dat er bij de provincie Noord-Holland structureel een 'boevenbende' was of is. Dat concludeert een commissie onder leiding van emeritus-hoogleraar Hans van den Heuvel woensdag in een rapport.

Commissie Schoon Schip

De commissie Schoon Schip onderzocht in opdracht van de provincie de bestuurscultuur in Noord-Holland tussen 2003 en 2011. De commissie stelt wel dat de van corruptie beschuldigde oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers te veel macht naar zich kon toetrekken. Hij kreeg daarbij te weinig tegengas van de andere gedeputeerden en toenmalig commissaris van de Koningin, Harry Borghouts. Die was volgens de commissie niet in staat Hooijmaijers in toom te houden.

 

Pottenkijkers

Hooijmaijers deed volgens de commissie buiten zijn ambtenaren om zaken met ondernemers uit zijn eigen netwerk. Hij ging vaak alleen de boer op, omdat hij niet hield van pottenkijkende ambtenaren. Daardoor kon hij zaken regelen waar niemand iets van wist. Hooijmaijers ontpopte zich als ondernemend bestuurder en stelde zich intimiderend en onaantastbaar op, aldus de commissie.

 

Zeer kritisch

De commissie Schoon Schip concludeert dat andere gedeputeerden niet bij onregelmatigheden betrokken zijn geweest. Wel is de commissie zeer kritisch over de overstap van gedeputeerde Albert Moens (GroenLinks) als consultant duurzame energie naar een bedrijf waar de provincie financiële belangen had. Er is ook kritiek op oud-gedeputeerde Henry Meijdam (VVD). Hij heeft volgens de commissie na zijn vertrek nog invloed proberen uit te oefenen op het provinciaal beleid.

 

Ambtenaren deugen 

De huidige commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Johan Remkes, zei in een reactie op het rapport dat de uitkomsten hem niet verbazen. ,,Alle oud-gedeputeerden zijn vrij van directe betrokkenheid bij onregelmatigheden. Ambtenaren hebben soms tegen de stroom ingeroeid. In algemene zin deugt het hier dus aan de Dreef.''

 

Geen tolerantie

Remkes nam in felle bewoordingen afstand van de woorden van Ton Hooijmaijers tijdens diens recente regiezitting bij de rechtbank in Haarlem. Hooijmaijers zei toen dat het strafrechtelijk onderzoek naar hem niet deugt en dat de rechercheurs niets snappen van het politieke systeem en van de bestuurlijke gewoonten. ,,Daar wil ik krachtig afstand van nemen. Ik ben blij dat de conclusies van de commissie geen enkele aanleiding geven voor deze visie.'' Remkes zei dat hij niet tolereert dat collegabestuurders en ambtenaren door Hooijmaijers in een verkeerd daglicht worden gesteld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
Natuurlijk niet. Zijn het de normale burgers dan is het tuig, zijn het kampers, dan moet er maar een speciaal OM-team op gezet worden, maar zijn het vvd'ers dan is het netwerken. Maar voor de gewone burger is iedereen die fout is gewoon een boef...
Door Boris op
Wat is dat nu weer voor een uitspraak van een commissie, dat het geen boevenbende is. Het zijn ook geen engeltjes toch.
Wat wil de commissie verdoezelen? Dat het allemaal niet klopte in Haarlem?
De constatering is toch dat er heel veel mis is/was bij de provincie en dat daar gevolgen aan moeten worden verbonden. Is dat nou zo moeilijk op te schrijven? Nu mag Hooymaijers als enige hangen, terwijl er natuurlijk meer stinkt. Doofpotje?
Door henk (boevenvanger) op
Geen boevenbende wellicht, maar valsheid in geschrifte voor eigenbelang is er wel. En iedere ambtenaar zou voor minder ontslag hebben gekregen.
Zo moest een rondvlucht met een helicopter volgens Hooijmaijers worden geboekt als lunchkosten !! Hoe verzin je zoiets.
Maar goed, als deze man wordt veroordeelt neemt hij anderen (die zwijgend en niets doende hebben toegekeken) in zijn val mee.
En dat kan dus effekes niet !
Door Jan op
Alle feiten nalopend: natuurlijk was het wèl een boevenbende. Misschien nu minder. Ze zullen geschrokken zijn.