of 64740 LinkedIn

Geen belangenverstrengeling bestuurders Limburg

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
9 reacties

Voormalige CDA-bestuurders Ger Koopmans en Hubert Mackus van de provincie Limburg hebben zich niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dat geldt ook voor huidig dijkgraaf Patrick van der Broeck, voormalig CDA-gedeputeerde, blijkt uit een vrijdagavond gepubliceerd onderzoek naar de integriteit van deze oud-bestuurders.

'Limburg kan verder'

Om het onderzoek was gevraagd door voormalig gouverneur Theo Bovens. De hoogleraren bestuurskunde Wim Derksen en Ernst ten Heuvelhof interviewden meer dan dertig bestuurders en ambtenaren. Waarnemend gouverneur Johan Remkes (VVD) reageert opgelucht op de conclusies van de onderzoekers. 'Geen belangenverstrengeling, Limburg kan verder en dat is onderhand ook hoognodig. Er is veel belangrijk inhoudelijk werk te doen', laat Remkes vrijdagavond in een korte reactie weten.

 

Ongegrond

Centrale vraag was of de drie CDA-bestuurders een andere oud-CDA-gedeputeerde, Herman Vrehen, in diens latere functie als directeur van een Limburgse landschapsinstelling (IKL) hadden bevoordeeld. De suggestie dat Vrehen vanwege de CDA-connectie werd bevoordeeld, noemen zij ongegrond.

 

'Onoplettend, slordig en naïef'

Wel plaatsen de rapporteurs kanttekeningen. Volgens de onderzoekers had niemand echt enig overzicht over wat Vrehen allemaal deed met het subsidiegeld dat hij van de provincie kreeg. 'Niemand nam het initiatief om iets beter te kijken naar de heer Vrehen, naar al zijn organisaties en de relaties ertussen', aldus het rapport. De provincie is volgens de onderzoekers 'onoplettend, slordig en naïef' geweest, er was een cultuur van wegkijken, en men hield zich afzijdig waar men had moeten ingrijpen.

 

Geen overzicht

Vrehen wist als IKL-baas in tien jaar tijd vele tientallen miljoenen euro's binnen te schrapen, en dat deed hij onder meer middels talrijke bv's. Er was geen overzicht over wat Vrehen met het geld deed. En dat terwijl de man slecht rapporteerde, en veel projecten mislukten, aldus de onderzoekers.

 

Aftreden

Koopmans en Mackus traden dit voorjaar af na publicaties in NRC, en na hen hielden ook de overige leden van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens het voor gezien. Volgens de krant zou Vrehen wel degelijk zijn bevoordeeld. Er zou sprake zijn van vriendjespolitiek, fraude en corruptie. (ANP)

 

Update: zaterdag bleek uit onderzoek van De Limburger dat Koopmans 'direct voor zijn aantreden' een zakelijke relatie had met Vrehen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Southern Comfort op
Gewoon allemaal de laan uit zonder regeling. De ambtelijke top is juist vaak de kern van het probleem:

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/11/ambtelijke- …

Veelal zie je ambtelijke topambtenaren gelieerd aan het CDA en de VVD, en in mindere mate aan de PvdA, ook bij gemeenten. Zo kom je makkelijker binnen, verdeel je buit en hou je kritische buitenstaanders ook daadwerkelijk buiten.
Door Southern Comfort op
Er is sowieso sprake van halfbakken onderzoek. Daarom dienen alle vorige onderzoeken nog eens te worden doorgenomen door een volledig onafhankelijk extern bureau, zonder gelimiteerde toegang.

Daarbij dient forensisch te worden onderzocht wie welke informatie en documenten heeft achtergehouden, welke zijn gewist en wie daarbij betrokken was. Technisch is dat geen probleem.

Remkes zijn krediet zit tegen het rood aan. In het Limburgse wil dat nogal wat zeggen.

En dan moet nog over 150 meldingen worden gerapporteerd (waarvan het overgrote deel publiekelijk onbekend).
Door Spijker (n.v.t.) op
Mogen we aannemen dat de BV's van Vrehen ook op iinkomsten en uitgaven zijn gecontroleerd? Als je je daar namelijk niet verdiept is er slechts sprake van halfbakken onderzoek.
Door Colla Alberts (81 jaar) op
Er gaat nog veel meer komen waarin haarscherp staat hoe de Limburgse Politici & Ambtenaren met een lamgeslagen Provinciale Staten als NIET controlerende instantie zaken volledig naar hun hand konden zetten.
Schaamteloos 1 dag na "vrijgepleit" volledig door de mand ongelooflijk maar ook weer niet, dit is LIMBURG.
Door Southern Comfort op
Over Remkes zijn de laatste maanden wel meer vragen gerezen betreffende zijn handelen. Schoon schip maken betekent niet onder het tapijt vegen. Ook niet wat betreft zijn eigen partij (waar hij heel erg stil over is).

De Limburger 9-10-2021
Geen reactie van waarnemend gouverneur Johan Remkes

De Limburger heeft ruim drie weken geleden waarnemend gouverneur Johan Remkes gevraagd te oordelen over de wijze waarop Koopmans is omgegaan met zijn voormalige zakelijke relatie met Vrehen. Ondanks herhaald aandringen en het gunnen van extra tijd is het Remkes als hoeder van de integriteit niet gelukt tijdig te reageren.

En dan wel de dag ervoor zich uiten over het rapport terwijl hij weet dat cruciale informatie is achtergehouden?
Door Nico uit Loenen (gepensioneerde rijksambtenaar) op
Ik denk dat de onderzoekers bedwelmt zijn geraakt van stank uit deze toxische CDA beerput en er zich met een jantje van leiden van af hebben gemaakt om de schade en schande van dit falende provinciale bestuur te beperken. Kom op klokkenluiders.....
Door Southern Comfort op
Gek he, dat ze bij de provincie het BING-onderzoek niet konden vinden, en dan nog eens een openbaar deel en een niet-openbaar deel.

Theo wist dat toch ook? Maar die is vrij snel eervol ontslagen en mag nu zijn kunstje doen in Enschede.

Overlopende beerput van zuid naar noord.
Door Jos Alberts (Kritische burger) op
Artikel in De Limburger waaruit blijkt dat oud-gedeputeerde Ger Koopmans voor zijn aantreden zakelijke banden had met voormalig IKL-directeur Herman Vrehen. Een artikel dat ook stelt dat Koopmans zich desondanks nooit heeft onthouden van stemming of beraadslaging als in Gedeputeerde Staten werd gesproken over aan Vrehen gelieerde onderwerpen.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211009_94425473
Door Southern Comfort op
Jawel hoor, zie publicatie De Limburger vandaag. Informatie die niet in het rapport staat, dus dat rapport kan direct de kachel in.

Prutswerk dus.

Nu is natuurlijk al langer bekend dat de meeste onderzoeken i.o.v. de overheid gefilterd en gestuurd worden richting gewenste uitkomsten.

Maar dit een dag na publicatie... Een volledige diskwalificatie. Ook voor Remkes zijn voorbarige uitspraken.