of 64621 LinkedIn

'Geen angst en wantrouwen meer in Feijenoord'

Remco Oosterhoff, de nieuwe voorzitter van de deelgemeente Feijenoord, wil de openheid en transparantie terug in het bestuur.
Reageer

,,Het aanpakken van de problemen met de integriteit is nu van groot belang. De sfeer in de deelgemeente Feijenoord moet er niet meer één zijn van angst en wantrouwen, maar van openheid en transparantie'', zegt Remco Oosterhoff.

Verziekte bestuurscultuur
Hij is de nieuwe voorzitter van de deelgemeente, die daar door het stadsbestuur aan de Coolsingel is aangesteld naar aanleiding van een kritisch rapport over de verziekte bestuurscultuur. 
De eerste aanzet tot een nieuwe cultuur op Feijenoord is verwoord in een brief die donderdag naar de leden van de deelraad is verstuurd.

Oneigenlijke politieke druk
Naar aanleiding van het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) trad het dagelijks bestuur van Feijenoord af. De onderzoekers stelden onder andere dat er sprake was van belangenverstrengeling. Ook werd er oneigenlijke politieke druk binnen de ambtelijke organisatie uitgeoefend.

Samen met de bestuurder Wim Straasheijm geeft Oosterhoff komende maanden voorrang aan een cultuurverandering bij de deelgemeente, wetende dat zo'n operatie wordt gezien als een tanker keren. Terugkijken wil Oosterhoff niet te veel, ,,omdat dat weinig zin heeft. We moeten nu met de aanbevelingen van het rapport aan de slag. Bovendien is het voormalig dagelijks bestuur nu weg.''

Cultuurverandering nodig
De cultuurverandering is volgens hem alleen al nodig omdat de bestuursstructuur van de deelgemeenten vanaf volgend jaar verandert naar gebiedscommissies. ,,Het ambtelijk apparaat blijft dan feitelijk bestaan. Maar ook de relatie met de bewoners blijft hetzelfde, maar die moeten wel kunnen vertrouwen op een neutraal bestuur en de ambtenaren met wie ze te maken krijgen'', aldus Oosterhoff.

Aanspreken op gedrag
In de brief aan de deelraad staat dat geldende normen worden besproken ,,en of die door iedereen worden gedeeld of dat er verschillen bestaan.'' Ook wil Oosterhoff dat mensen elkaar kunnen aanspreken op hun gedrag. ,,Belangrijk is dat een ieder zich veilig voelt en er geen cultuur is van wantrouwen of angst. Iedereen moet onafhankelijk zijn oordeel kunnen geven zonder hierop afgerekend te worden'', aldus Oosterhoff in de brief aan de deelraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.