Advertentie

Geen akkoord Noordvleugel: provincies blij

Het plan van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) voor een superprovincie is op sterven na dood.

19 juni 2014

Het plan van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) voor een superprovincie is op sterven na dood. Het kabinet slaagde er donderdag niet in een akkoord te bereiken met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over een fusie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. D66 en GroenLinks beëindigden de onderhandelingen. Bronnen rond het kabinet verwachten dat het plan vrijdag rechtstreeks de prullenbak in verdwijnt.

Geen steun oppositie

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat de provincies worden vervangen door vijf landsdelen, waarvan de zogenoemde 'Noordvleugel' de eerste zou zijn. Steun van D66 en GroenLinks was nodig voor het kabinet om een meerderheid in de Senaat te behalen. Op de bevriende oppositiepartijen ChristenUnie en SGP kon het kabinet bij dit dossier niet rekenen.

Provincies reageren verheugd

De betrokken provincies reageerden verheugd. ,,De plannen waren onvoldoende onderbouwd. Eén zinnetje in een regeerakkoord was niet genoeg. Het was een fake-oplossing", aldus gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht. Ook gedeputeerde Marc Witteman (Flevoland) is tevreden dat er te weinig draagvlak is. Wel is hij benieuwd wat het kabinet nu zal doen. ,,Stoppen we ermee of wordt er nog een ander konijn uit de hoge hoed getoverd?’’

,,Het is verstandig dat er meer tijd voor wordt genomen'', liet Commissaris van de Koning Johan Remkes weten. Remkes miste vooral een duidelijke visie: ,,Wat heeft die nieuwe superprovincie aan taken en verantwoordelijkheden nodig om het beter te kunnen doen dan de huidige drie afzonderlijk?''

Beter voorstel is welkom

D66-leider Alexander Pechtold meldde het mislukken donderdag als eerste, na afloop van overleg met Plasterk, premier Mark Rutte en de fractievoorzitters van de drie andere partijen ,,Op dit moment komt de superprovincie er niet, maar het staat het kabinet vrij om met een voorstel te komen en daar zal D66 constructief naar kijken.'' Ook Bram van Ojik (GroenLinks) zei dat de verschillen te groot waren. GroenLinks wilde onder meer extra geld voor natuur. Net als Pechtold zei ook Van Ojik dat het kabinet nu weet wat hij wil en welkom is om een beter voorstel in te dienen.


Plasterk: politieke mislukking

Plasterk zei dat de verschillen van mening op onderdelen onoverbrugbaar waren, waardoor het ,,op dit moment'' niet mogelijk was om een akkoord te sluiten. ,,Ik vind dit een politieke mislukking omdat het een verstandig voorstel was. Ik zie dat er op zich een basis voor is en dan is het jammer dat dit niet lukt.'' Op de vraag of hij hierdoor politiek is beschadigd, zei hij: ,,We lopen voortdurend krassen op, maar dat is niet anders''.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen / bestuursadviseur
Het was ook een slecht plan. Ik zeg terug maar de 7 provincien. Te beginnen met het graafschap Holland in ere te herstellen. Hup Holland!
Roffa
Wanneer treedt Minister Plasterk af ?
marloes / politicus
en niet alleen provincies blij. wat nou bestuur dicht bij de mensen? een 3 koppig monster !!ik ben blij en met mij heel wat betrokken inwoners van de drie provincies!! wanneer houdt deze discussie over groter is beter nu eens op? we praten er al meer dan 20 jaren over. denk aan BON 1, BON2 enz enz.
Roffa
Nu we het toch over Plasterk hebben: Laat BB ook eens duiken in de relatie tussen hem en Henk Krol. Als Minister van OCW heeft Plasterk tonnen subsidie overgemaakt, die Krol gebruikte om openstaande rekeningen te betalen en niet aangewend voor het doel waarop de subsidie was verstrekt.
Singelsma / Ambtenaar
Wellicht een goede les: als iets niet in een verkiezingsprogramma heeft gestaan, niet in een regeerakkoord zetten.

Onbegrijpelijk dat een politicus zijn lot verbindt aan een voorstel dat nooit meer is geweest dan een ambtelijk advies en nooit onderwerp van een politiek debat ten overstaan van de burger.
R.F. Smid / Nadenker
En zou de weerzin van provinciebestuurders tegen een (of meer) superprovincie wellicht, mogelijkerwijs en eventueel voortkomen uit de Wet van behoud van baantjes voor uitgerangeerde politici?
Kaas !
Plasterk's enige onderbouwing was de constatering dat ze al acht jaar bezig zijn met deze operatie en dat het nu maar eens moet gebeuren, niet erg overtuigend. Schaalvergroting is duur en slecht voor de democratie, zie de EU, gewoon kappen ermee. Beter ten halve gekeerd..
Post
De heer Remkes heeft volledig het gelijk aan zijn kant.

Het plan ontbeert visie, dus gewoon niet doen.
Jeroen / bestuursadviseur
Volgens mij zie ik hieronder allemaal reacties van provincie medewerkers.



Wat mij betreft onmiddellijk afschaffen, verkleinen.



Hier is je visie: TEVEEL MENSEN BEMOEIEN ZICH MET BESLUITVORMING.



Altijd dat gevraag over een visie. Non-argument.

Dit zou ik nou echt eens aan de bevolking willen voorleggen. Kijken wat er dan gebeurt. Of zullen die ook roepen om een visie?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Héél veel gekakel in het politieke kippenhok, maar weer geen eieren. Het heeft er veel weg van dat men deze plannen bewust in de soep laat lopen. Hoogste tijd dat Plasterk na dit knoeiwerk een motie van wantrouwen aan zijn broek krijgt.
Advertentie