of 59761 LinkedIn

Geen AIVD-screening van Bibob-ambtenaren

Reageer
Er komt geen AIVD-screening van Bibob-ambtenaren. Dit blijkt uit het gezamenlijk antwoord van de ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Justitie op kamervragen hierover.

Criminele praktijken
Gemeenten kunnen horeca- of seksondernemers die een vergunning aanvragen, sinds 2003 laten screenen door het bureau Bibob. Dat kijkt op basis van gegevens van justitie of de Belastingdienst of zij hun licentie mogelijk misbruiken voor criminele praktijken, zoals witwassen. In dat geval kan de vergunning worden geweigerd.

 

Bedreigd
De Volkskrant berichtte half april dit jaar dat gemeentelijke ambtenaren die met de Bibob belast zijn, steeds vaker door ondernemers worden bedreigd of onder druk worden gezet om vergunningen te verlenen. Daarom zou het verstandig zijn deze ambtenaren te laten screenen door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

 

Screening
SP-kamerlid Sharon Gesthuizen drong er middels kamervragen op aan dat deze screening er zou komen. De ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Justitie voelen daar echter niet voor, zo blijkt uit de antwoorden die zij woensdag naar de Tweede Kamer stuurden. Ze wijzen erop dat in de Ambtenarenwet is geregeld dat werkgevers van de overheid verplicht zijn een integriteitsbeleid te voeren. De verantwoordelijkheid voor het nemen van integriteitsbevorderende maatregelen ligt dan ook bij het openbaar bestuur.

 

Nationale veiligheid
Een screening door de AIVD zou volgens de ministers ook niet bijdragen aan een betere bescherming van Bibob-ambtenaren. Het doel van de AIVD is immers de nationale veiligheid te beschermen en niet de veiligheid van de te screenen personen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.