Advertentie

'Geef religie nieuwe inwoner niet door'

Gemeenten zouden de religie van een nieuwe inwoner niet meer moeten doorgeven aan de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA). Zij zouden bij inschrijving in ieder geval moeten vragen of de nieuwkomer er bezwaar tegen heeft dat de informatie wordt doorgegeven. Dat stelt Europarlementariër Daniël van der Stoep (partij Artikel 50) donderdag.

31 oktober 2013

Europese regels

Hij heeft de kwestie aangekaart bij de Europese Commissie in Brussel. Volgens de Nederlandse wet over de gemeentelijke basisadministratie (GBA) kunnen GBA-gegevens worden doorgegeven aan SILA. Maar volgens Van Der Stoep druist dat in tegen Europese regels, omdat die uitsluitend spreken over het doorgeven bij een zwaarwegend algemeen belang.

Niet meewerken 

Volgens Van der Stoep is er absoluut geen zwaarwegend of algemeen belang gediend: ,,De overheid moet hier niet aan meewerken.'' Ook kun je alleen door een ingewikkelde procedure de registratie van een religieuze overtuiging in de GBA stoppen, stelt hij.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mieke Hensen / Kwaliteitscoördinator
De Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) beschikt over een autorisatietabelregel ten behoeve van het bijhouden van een persoonsregistratie van

leden van kerkgenootschappen en andere genootschappen op geestelijke grondslag. De gegevens die opgenomen zijn in de tabelregel worden onder meer verstrekt over ingeschrevenen die lid zijn van een genootschap dat gebruik maakt van de diensten van de SILA. De burger kan verzoeken om geheimhouding ten aanzien van de SILA. Indien dat gebeurt, stopt onmiddellijk iedere verstrekking aan de SILA. Dit betekent onder meer dat een eventueel geplaatste afnemersindicatie van de SILA wordt verwijderd, zonder dat de SILA daarvan in kennis wordt gesteld. Voor inhoud van het besluit http://bit.ly/1dx6XPh



De SILA is sinds 1 oktober 1994 aangesloten op het GBA-netwerk.







De SILA krijgt over personen die tot haar doelgroep behoren gegevens verstrekt door

middel van spontane mutaties of door het stellen van ad hoc vragen. Indicaties worden

geplaatst op verzoek en door het gebruik van sleutelrubrieken.
Mark
"Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon stelt: "Een lidstaat kan overeenkomstig zijn grondwettelijke bepalingen besluiten zich uit de Unie terug te trekken." Nederland moet zich beroepen op dat artikel en zo snel mogelijk uit de Europese Unie stappen"



En juist deze man doet een beroep op Europese regelgeving!? Wat een onzin.
Opmerker
Religie is een privé-zaak. Heeft niets met overheid(handelen) te maken in onze maatschappij. Hoevaak per maand ik mijn ramen was, wordt niet doorgegeven aan het landelijk glazenwassers collectief - bij voorbeeld.
Bernard Weiss / oud-ambtenaar
Ingewikkelde procedure? Ik heb hier in Ede een pdf-je met verzoek en kopietje paspoort naar de gemeente gestuurd, en nog geen week later kreeg ik een keurig briefje dat alles voor elkaar was.



Niet te vergelijken met de RK Kerk, waar ik nu al bijna twee maanden van het kastje naar de muur wordt gestuurd om mijn gegevens verwijderd te krijgen. Paaps schorremorrie!
Annabel / teamcoordinator Burgerzaken en Klantcontact
Dit bericht is inhoudelijk onjuist. Sinds de overgang van de persoonskaart naar de digitale persoonslijst (de GBA) in 1994 wordt de religie van burgers bij de gemeente niet meer vastgelegd. De gemeenten weten dus niet welke religie een persoon aan hangt en verstrekken daar ook geen gegevens over.
Wel wordt aan afnemers en vrije derden persoonsgegevens verstrekt als dit is toegestaan. (Belang wordt gewogen) waarom de SILA in hemelsnaam persoonsgegevens mag opvragen en berichten over wijzigingen in persoonsgegevens krijgt is mij ook nog altijd een raadsel. Een burger kan dit alleen stoppen door bij de gemeente geheimhouding te vragen. Ik ondersteun de stelling dat hier zsm een einde aan moet komen.
Advertentie