of 59123 LinkedIn

Gedeputeerde: Zeeuwse leeuw gaat nergens naar toe

Links het oude beeldmerk, rechts het nieuwe.
Links het oude beeldmerk, rechts het nieuwe.

Na 23 jaar vond de provincie Zeeland het tijd voor een moderner logo. Nadat de vormgever klaar was met de ingrijpende restyling is er nog maar weinig over van het originele beeldmerk. Zo is de leeuw verdwenen. En daar zijn de Zeeuwen niet blij mee. Maar de gedeputeerde vindt de nieuwe huisstijl beter bij deze tijd passen.

Worstelen
Luctor et emergo; ‘ik worstel en kom boven’ is het decreet van het Zeeuwse wapen. De tekst staat onder de bekende leeuw, voor de gemiddelde Zeeuw een belangrijke afbeelding. De algemene opvatting is namelijk dat de worstelende leeuw de strijd tegen het water symboliseert. De nieuwe, abstracte huisstijl kan daarom op veel kritiek rekenen. Twitter is hiervoor een dankbare uitlaatklep: ‘Een echte Zeeuw, is vóór de leeuw!’, En: ‘Het Zeeuwse logo zonder leeuw, is als Zeeland zonder Zeeuw,’ worden driftig geretweet al dan niet met de vermelding #rodeleeuwterug.

Briefpapier
Gedeputeerde Carla Schönknecht kan de Zeeuwen echter geruststellen. ‘De leeuw blijft gewoon in het Zeeuwse wapen, de vlag blijft ook hetzelfde’, benadrukt ze. ‘Het enige dat verandert is het logo van de provinciale organisatie, ons briefpapier dus. Het wapen van het geografische gebied Zeeland blijft,  mèt leeuw, precies zoals die was.’
 

Afbeelding
Vlag Zeeland

Boven de burger 

Maar waarom dan de kosten en de moeite voor een nieuwe stijl? ‘We zijn sinds 1991, toen het oude logo ontworpen werd, als organisatie veranderd,’ legt de gedeputeerde uit. ‘In het verleden stond de provincie meer boven de burgers. We waren vooral gezagsdrager, vergunningverlener en handhaver. Tegenwoordig is dat heel anders. We staan het liefste naast de mensen, we hebben een meer faciliterende rol gekregen en daar past het nieuwe logo beter bij.’
 
Trotse Zeeuwen 

Toch ziet gedeputeerde Schönknecht, ondanks de ophef, een positieve kant aan alle kritiek. ‘Zeeuwen zijn heel trots op hun provincie en op het wapen. Daarom is het ook goed dat de leeuw verbonden blijft aan de Zeeuwse vlag en het wapen en altijd zal blijven bestaan.’

 

Hoe denken communicatiedeskundigen over deze kwestie? Lees meer op marketingonline.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan van Doorn (ZEEUW) op
De commotie mbt het nieuwe Provinciale Staten logo houd me behoorlijk bezig. Eigenlijk zou ik er geen energie meer in moeten stoppen.
De betweterigheden van de communicatieambtenaren met in de frontlinie de verantwoordelijk gedeputeerde hebben een dikke huid. Ondanks de heel breed gedragen en heel diep gewortelde leeuw in het Zeeuws DNA is deze leeuw door een tweetal reclameboys(met zeeuwse roots... dat wel) ten bedrage van 10000 euro ontwerpkosten weg gegumt. Ik zie het zo voor me... de brainsessies van die reclameboys met de communicatieambtenaren.... Uren en Uren lullen ... en dan tot de conclussie komen. ZEELAND... dat is toch ZEEenLAND.... whaw das een snelle compacte slogan. We waarderen dat maar gelijk op tot het DNA van ambtelijk Zeeland. Lekker makkelijk.
De boys rijden snel terug naar hun PC/tekenbord in Rotterdam... een paar golfjes... een paar streepjes... een paar kleurtjes... en ja hoor we gaan lekker uiteten en borrelen en het logo daar in dat provinsiehuisje in Middelburg presenteren. ... Geen centje pijn...
Mooi niet dus... alle slappe verantwoording en stijfkoppige vasthoudendheid van de Zeeuwse bestuurders ten spijt... Jullie zijn gewoon vergeten dat het niet alleen Land en Zee is wat jullie vertegenwoordigen maar dat het met name gaat om de bewoners de Zeeuwen gesymboliseerd door de eeuwen heen in de vorm van de Leeuw. de drie-éénheid ZEE-LAND en DE ZEEUW die verantwoording hebben jullie daar in de abdy in Middelburg ambtenaren en dat behoort zich te uiten in jullie huisstijl!
Als illustratie het nieuwe logo met daarin toegevoegd DE LEEUW... gewoon door de in Zeeland wonende en werkende grafisch ontwerper en Zeeuw Gertjan Bakker gemaakt. En nee... een vette factuur heeft hij daarvoor, voor zover ik weet niet op de burelen van het provinciehuis gedeponeerd.
Door Pierre op
Dienende/ faciliterende rol. In het logo staan anders veel DWARSE en hobbelige elementen -;) je moet wel heel veel fantasie/ wiet gebruikt hebben om facilitering in dit logo te herkennen.
Lekker belangrijk!
Door Harry (uit de Schilderswijk) op
De wereld staat op tilt na islambarbarij de afgelopen weken. In mijn buurt is de spanning te snijden. In Zeeland maakt men zich vooral druk om een nieuw logo. Wat een heerlijke provincie om te wonen moet dat zijn.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Ben benieuwd wat dit moderne logo gekost heeft..
Door opmerker op
volstrekt geen relatie tussen verandering en gegeven argument. heldere flauwekul.
Door hans (adviseur) op
Nou dat oude logo was ook wel aan vernieuwing toe. Oubollig plaatje. Dat nieuwe past een stuk beter in de 21e eeuw of willen de zeeuwen in het verleden blijven hangen?
Door A.M.B. te Naar op
Wat een onzin, dat het nieuwe logo beter past bij een meer faciliterende rol. Maar ja, je moet toch een verklaring bedenken voor zo'n onzinnige verandering...
Door Rob op
"We staan het liefste naast de mensen, we hebben een meer faciliterende rol gekregen en daar past het nieuwe logo beter bij." Ik snap geen ene moer van deze uitleg van de gedeputeerde. In hemelsnaam, in welk opzicht brengt het nieuwe logo het provinciebestuur beter naast de mensen ? Naast de mensen staan, dat vertaal je niet in een logo, naast de mensen staan vertaal je door naar hen te luisteren !
Door Hor op
Rechts herkennen we een leeuw, ietwat abstract maar onmiskenbaar. De 7 maakt het plaatje af, dit is een roofdier en niet te stoppen.
Door Jan van Doorn (ZEEUW) op
De nu via social media gegeven onderbouwing vind ik kort door de bocht en gezocht. Wat is de exacte tekst van de opdrachtbriefing aan de bedenkers, ontwerpers van deze huisstijl? Van een professioneel communicatie, ontwerpbureau mag verwacht worden dat ze het DNA van dat waarvoor ze ontwikkelen bekent is. Carla..... Ben jij zelf eigenlijk wel van Zeeuwse bodem? Het Zeeuws ambtelijk bestuursorgaan wil tussen haar bewoners staan. Om die reden is de leeuw verdwenen? Juist het het ambtelijk provincie bestuur zou juist die leeuw als symbool hoog moeten houden!