Advertentie

Gedeputeerde verdoezelde misstap echtgenoot

Het raadslid is onbezoldigd directeur van het Archeologisch Centrum in Diever, maar liet zich als eigenaar van een adviesbureau wel bijna 100 duizend euro uitbetalen voor projecten die hij voor het centrum uitvoerde. BING vindt dat in strijd met de gedragscode van onafhankelijkheid en openheid die van raadsleden mag worden verwacht.

29 maart 2011
Raadslid Jan van Dalen van de gemeente Westerveld (Drenthe) heeft in strijd gehandeld met de integriteitscode voor raadsleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Ook zijn vrouw, gedeputeerde Haarsma, had volgens het rapport een rol in de kwestie. Haarsma kwam al eerder in opspraak.

Zichzelf inhuren
Het raadslid van Dalen is onbezoldigd directeur van het Archeologisch Centrum in Diever, maar liet zich als eigenaar van een adviesbureau wel betalen voor projecten die hij voor het centrum uitvoerde. De afgelopen jaren kreeg hij bijna 100 duizend euro betaald, waarvan een deel bestond uit gemeentelijke subsidies. BING vindt dat in strijd met de gedragscode van onafhankelijkheid en openheid die van raadsleden mag worden verwacht.


Verdoezelen
In de kwestie is ook zijn echtgenote, de Drentse PvdA-gedeputeerde Anneke Haarsma, in opspraak geraakt. Zij zou het handelen van haar man hebben willen verdoezelen, aldus BING. De fractie van de PvdA in de Drentse Staten gaat de gedeputeerde nu om opheldering vragen.

BING deed het onderzoek in opdracht van burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld.

Dure cursus
Gedeputeerde Haarsma kwam al eerder in opspraak. Zo zou ze in 2009 een rol hebben gespeeld in het lekken naar de pers in de EuroChampaffaire. Vorig jaar was er nogal wat kritiek op de managementcursus die ze ging volgen. Die kostte in totaal 20 duizend euro en vond ondermeer plaats op de Harvard Universiteit in Amerika.

Lees hier het BING-rapport

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
De foto's: charmante boevegge, doorleefd boefje.
Piet / directeur
Triest dat dit nog steeds voorkomt.

Prima dat er wordt gecontroleerd
florinus
Ze heet veel geleerd daar op Harvard, maar niet genoeg...want het is haar toch niet gelukt haar man uit de wind te houden wanneer hij weer eens subsidiegelden met een omweg in zijn zak steekt......

Ze moest maar eens een vervolgopleiding doen op Harvard,,,daar betaal ik graag belasting voor. Ik ben blij dat er politici over mij waken, die goed zijn opgeleid....

Ik ga dus maar PvdA stemmen, want die bevlogenheid met de publieke zaak en deze strijd t.b.v, de onderkant van de samenleving, die raakt me diep......
N Schraag / DGA
tja, als niets tot iets wordt... t is weer PVDA he, Partij van de Allochtonen
Willem / AS
Hoezo opheldering vragen? Een schop onder haar Harvardbutt en samen met manlief wegwezen.
Jose / ambtenaar
de somerense keelvenkwestie zegt mij niks, maar goed onderzoek vergt tijd temeer het onderwerp integriteit is; poltitieke kleur is irrelevant; je hebt goede en slechte mensen en die kom je overal tegen; je verwacht wel van mensen die een bepaalde functie bekleden, dat zij integer zijn; is het bewezen dat zij heeft gelekt? die cursus aan Harvard, zij heeft toch een verzoek hiertoe moeten indienen? of ben ik gek? zo'n verzoek wordt dan toch behandeld en dan wordt er toch gekeken naar de relevantie, of niet soms? ik neem haar niet in bescherming, ken haar helemaal niet, maar als overduidelijk is aangetoond dat zij fout is geweest, wet heeft overtreden, dan krijgt zij toch haar straf indien er aangifte wordt gedaan; heeft zij gefraudeerd? ik dacht het niet; zij heeft de Integriteitscode "overtreden", niet meer en niet minder; daar staat een bepaalde straf (berisping, schorsing) op, of nietwaar? voor hen die steeds wijzen naar politieke achtergrond, houd daar mee op; als de pest hebt aan de pvda, is je goed recht en hopelijk op FEITEN gebaseerd; de partij is goed, het zijn de mensen die het doen!!! Napraten van bepaalde personen is kinderachtig; wees een onafhankelijk persoon en wees ook waarachtig; denk zelf goed na en kom met goede argumenten;
Dick van der Gugten / Milieu-adviseur
Beste Apie, ook als alles formeel aan de regels voldoet kan het hartstikke fout zijn. Dat is nu net het verschil tussen wel/niet integer handelen en wel/geen overtreding/misdrijf begaan. En nepotisme en patronage zijn heel erg niet integer, ook als je je formeel netjes hebt ingedekt.
Habets / burger
Ik ken de case niet maar dit riekt naar puur opportunisme en daarbij ook nog super dom. Als bestuurder moet je dit niet willen, vroeg of laat loop je tegen de lamp. Niet wegwezen omdat je dan in een juridisch gevecht kunt komen omtrent uitkeringen etc. Dat kost de belatingbetaler geld. Gewoon negeren wat er uit de koker van deze bestuurders komt. Na vier jaar nooit meer op een verkiesbare plaats zetten.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Bonnie en Clyde zijn ook klein begonnen.
We gaan nog veel plezier aan deze twee beleven.
Jan / ambtenaar
Dit soort praktijken heeft ze vast van VVD-ers afgekeken. Daar is dat bon ton.
Kritikus / Geen Hagenees
Dit is maar een topje van de ijsberg !

Er zou eens onderzoek gedaan moeten worden naar al die deeltijdambtenaren (vooral bij het rijk) die er een eigen adviesbureautje op na houden. Meestal worden indirect - via collega's - lucratieve opdrachten binnenhaalt voor werk dat ze ook als ambtenaar kunnen doen. Alleen betaalt dat een factor 3 tot 4 minder.

De verwerpelijke werkwijze van PvdA-lijsttrekker Marleen Barth vindt namelijk op grote schaal navolging.
Niek / jurist
Ik vraag me werkelijk af waarom een politiek gekozen bestuurder op kosten van de gemeenschap een peperdure managementcursus moet volgen en dan ook nog op Harvard. Als zij managementkwaliteiten mist moet de PVDA haar maar goed opleiden. Of niet voordragen als gedeputeerde.
Omdat ze in korte tijd bij 3 affaires betrokken is, lijkt het erop dat ze niet alleen managementkwaliteiten mist, maar meer eigenschappen die een goed bestuurder moet hebben. Sterkte ermee PVDA dit gaat je geheid veel stemmen kosten.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Goed werk van BING. Maar nu komt het er op aan of politici hun verantwoordelijkheid nemen, met andere woorden GS en Provinciale Staten van Drenthe moeten het vertrouwen opzeggen in mevrouw Haarsma. Het gaat hier om integriteit en vertrouwen in het provinciaal bestuur.
Morsnova / commentator
@Jan,dat zou je tegenvallen.....bij elke partij gebeurt wel eens iets, maar bij het lichtvaardig uitdelen van overheidsgeld ten faveure van jezelf scoort de PvdA buitengewoon hoog. Ik zou daar wel eens onderzoek naar willen zien.

Bij affaires hoor je nooit partijen als SGP, CU en zelden GroenLinks.. Bij de SP gaat het altijd over de eigen afdrachtregeling, waartegen geopponeerd wordt, maar je hoort nooit over SP'ers, die zichzelf verrijken aan de staatskas. D66 heeft ook een betrekkelijk schone reputatie, al doet mw Berndsen die partij nu bepaald geen goed.

Blijven er over de drie grote partijen.....(de PVV bestaat te kort om er iets zinnigs over te kunnen zeggen).

De VVD heeft wel eens last van een aan het bedrijfsleven ontleende cultuur van teveel daadkracht tonen en daarbij niet altijd even goed op te letten of alles binnen de regels gebeurt. Ik ken overigens niet veel gevallen van VVD'ers, die doelbewust hun eigen zakken hebben gevuld.

De PvdA heeft zichzelf stevig genesteld in de groeiende laag van managers in de publieke sector. En het is juist die laag, die voortdurend onder vuur ligt als het gaat om exorbitante gevallen van zelfverrrijking. Calonsocialisten noemde de NRC deze mensensoort ooit met een mooie woordspeling. Het gaat hierbij immers om topsalarissen it de belastingpot, en om mensen, die zichzelf als ondernemers zien, maar wel ondernemen met andermans geld.

Het CDA had ooit de naam stevig in het maatschappelijk middenveld geworteld te zijn, waardoor er schimmige ons-kent-ons situaties ontstonden. Die situatie is, met het verkleinen van het traditionele middenveld en het verschrompelen van de CDA-aanhang drastisch verminderd.

Conclusie van dit alles is, dat de PvdA koploper zelfverijking is geworden. Dat is een situatie waar die partij ongetwijfeld zelf niet blij mee zal zijn, maar ze zal er zelf mee moeten 'dealen', Tot nog toe slaagt ze daar niet echt in.
Henk / beleidsambtenaar
Op zichzelf is het zeker niet verkeerd wanneer bestuurders opleiding volgen. We hebben teveel voorbeelden van bestuurders die zonder enige kennis, en met onvoldoende vaardigheden, opereren. Daarbij is niet van belang van welke partij die bestuurders zijn. Onkundige bestuurders zijn er bij alle partijen.
Ongeacht welke partij, maar de betreffende partij heeft wel de plicht om schoon schip te maken na een rapport van Bing.
Jos Praat / beleidsadviseur
een pluim voor Rikus Jager!
Advertentie