Advertentie

Gebiedsverbod omstreden imam blijft in stand

De minister van Justitie en Veiligheid wil niet dat de imam in de twee Haagse wijken komt omdat hier veel kwetsbare jongeren wonen die vatbaar zijn voor radicalisering. Jneid ging in beroep tegen die beslissing omdat hij zich in zijn grondrechten geschaad voelt. De Raad van State erkent dat de imam inderdaad daarin beperkt wordt, maar noemt die beperking ‘in dit geval gerechtvaardigd’. Het huidige verbod blijft dus in stand.

30 mei 2018

De omstreden imam Fawaz Jneid is terecht de toegang ontzegd tot twee Haagse wijken. Dat heeft de Raad van State woensdag gemeld. De streng islamitische prediker mag van de overheid niet in de Schilderswijk en de wijk Transvaal in Den Haag komen.

Grondrechten
Jneid ging in beroep tegen die beslissing omdat hij zich in zijn grondrechten geschaad voelt. De Raad van State erkent dat de imam inderdaad daarin beperkt wordt, maar noemt die beperking ‘in dit geval gerechtvaardigd’. Het huidige verbod blijft dus in stand.

Radicalisering
De minister van Justitie en Veiligheid wil niet dat de imam in de twee Haagse wijken komt omdat hier veel kwetsbare jongeren wonen die vatbaar zijn voor radicalisering. ‘De imam kan vanwege zijn optreden in de Haagse wijken in verband worden gebracht met het ondersteunen van terroristische activiteiten’, aldus de rvs in de uitspraak. ‘Om redenen van nationale veiligheid kon de minister hem een verbod opleggen om in die wijken te komen.’

Gebiedsverbod verlengd
Het gebiedsverbod werd vorig jaar augustus voor een half jaar opgelegd. De omstreden imam ging daartegen in beroep en daarna in hoger beroep, en hij kreeg twee keer nul op het rekest. Het verbod werd afgelopen januari met een half jaar verlegd. Ook hiertegen heeft Jneid beroep aangetekend. Deze zaak loopt nog bij de Haagse rechtbank. De uitspraak van de rvs woensdag gaat niet over deze verlenging.

Belangrijk signaal
De Haagse burgemeester Pauline Krikke noemt de uitspraak van de Raad van State dat het gebiedsverbod voor de omstreden imam Fawaz Jneid terecht is afgegeven 'een belangrijk signaal'. 'Het gebiedsverbod is een effectief middel gebleken, omdat deze prediker hiermee in zijn toegang tot vatbare jongeren uit deze wijken is beperkt', aldus de burgemeester.

Voetbalwet

Dat het ministerie een gebiedsverbod kan opleggen om overlast te voorkomen, is geregeld in een redelijk nieuwe wet, ook wel bekend als de Voetbalwet. 'Ik heb altijd gezegd dat ik optreed binnen de kaders van de rechtsstaat. Daar sta ik pal voor. Deze wet is nieuw en ik prijs de minister van Justitie en Veiligheid dat hij het heeft aangedurfd deze wet mede op mijn verzoek toe te passen. Ik ben blij dat nu meermaals door rechters geoordeeld is dat het gebiedsverbod terecht is opgelegd. Dat ondersteunt onze aanpak zeer', laat Krikke in een reactie weten. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wilma
Correctie: Dit gebiedsverbod is niet opgelegd obv de Voetbalwet, maar obv de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorisme door de (toenmalige) Minister van Veiligheid en Justitie. Zie: ECLI:NL:RVS:2018:1763.
Advertentie