Advertentie

GBA-klucht in Castricum

De gemeente Castricum is door de Raad van State teruggefloten in een al dertien jaar slepende kwestie rond ongewilde uitschrijving uit de GBA (gemeentelijke basisadministratie).

08 juli 2011
Civiele rechter
Volgens de Raad van State had de gemeente een bezwaar van de betrokken burger tegen de uitschrijving indertijd niet zelf mogen afhandelen, maar had ze moeten doorverwijzen naar de civiele rechter. Of de uitschrijving ongedaan moet worden gemaakt, zal later blijken: de Raad van State heeft hier inhoudelijk geen uitspraak over gedaan.

Kafka
De kwestie die begint in 1998 heeft de proporties van een Kafkaëske klucht. Op 5 november 1998 stuurt de gemeente een brief aan inwoner G. dat hij - volgens de gemeente – is verhuisd ‘naar een onbekend land’. G. is zeeman en in een echtscheiding verwikkeld. Hij woont, zo vertelt zijn advocaat Sander Hartog uit Alkmaar, al sinds 1977 op adres A.

Gedwongen uitschrijving
Daar heeft hij sinds enige tijd ook een onderhuurder, maar hij woont er nog steeds ook zelf. G. tekent protest aan tegen het voornemen om tot uitschrijving over te gaan, maar de gemeente dwingt hem om zich in te schrijven op adres B. De brief waarin de uitschrijving wordt gemeld, wordt overigens verzonden naar het adres waar G. volgens de gemeente niet meer woont.

Wob
De gemeente wil G. ook niet vertellen waar ze haar standpunt op baseert: hij krijgt slechts te horen dat ‘uit informatie is gebleken’ dat G. is vertrokken. Welke informatie dat is, krijgt G. ook in een jaren later gevoerde Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur) niet boven water.

Bezwaar
G. tekent bezwaar aan tegen de uitschrijving, maar hoort verder niets meer van de gemeente. Die doet uitspraak in de zaak, en stuurt bericht daarvan wederom naar adres A., het adres waar G. volgens de gemeentelijke gegevens niet meer woont.

Hypotheekrente
Na enige tijd verhuist G. op papier weer terug naar adres A.. Vervolgens gebeurt er een periode niets, totdat G. jaren later via een pensioenoverzicht ontdekt dat de onjuiste uitschrijving nooit is gecorrigeerd. In 2009 verzoekt G. om dit alsnog te doen. Dat is voor hem onder andere van belang in verband met de aftrek van de hypotheekrente over die woning, aldus zijn raadsman Hartog.

Niet-onvankelijk
De gemeente verklaart dit bezwaar niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding van de bezwaarprocedure uit 1998, en omdat het zou gaan om een bezwaar tegen een beslissing op bezwaar. De rechtbank neemt dit oordeel (niet-ontvankelijk) over. Ten onrechte, heeft de Raad van State nu bepaald. De gemeente cq. het college van B & W was niet bevoegd om het oorspronkelijke bezwaar tegen de uitschrijving in 1998 zelf af te handelen en had G. indertijd meteen naar de rechtbank moeten verwijzen, aldus de hoogste bestuursrechter.

Onkostenvergoeding
Bij de Raad van State is de betrokken ambtenaar van Burgerzaken in mei van dit jaar door G. overigens gevraagd om uit te komen leggen op welke informatie de uitschrijving in eerste instantie op was gebaseerd. De Castricumse ambtenaar wilde echter een ‘veel te hoge onkostenvergoeding’ voor zijn komst naar Den Haag. Toen die niet werd toegezegd, kwam hij niet, aldus advocaat Hartog.

Leermoment
De raadsman wil nu in overleg treden met de gemeente Castricum om de uitschrijving alsnog recht te zetten. Lukt dat niet, dan zal de gang naar de civiele rechter alsnog worden ingezet.
De gemeente Castricum laat desgevraagd weten niet inhoudelijk op de kwestie in te willen gaan ‘omdat het om privacygevoelige materie gaat’. Wel vindt de gemeente het ‘jammer’ dat de zaak niet inhoudelijk behandeld is. ‘Anderzijds is het een goed leermoment voor ons’, aldus gemeentelijk woordvoerder Peter Rozenbeek.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kitty
En ook heel belangrijk voor de AOW uitkering die G straks gaat ontvangen. Want elk jaar in het buitenland wordt in mindering gebracht. Dus ruim 25% minder AOW. Daar word je niet vrolijk van!
Mr.Jos W.Lemaier / onafhankelijk denker
Kafka? Het is gewoon terreur. De burger als willoos slachtoffer van een ongebreideld niets en niemand ontziende ambtenarij. Je zou er anarchist van worden. "Een leermoment" zeggen ze dan ook nog. Een hardleersdecennium bedoelen ze. Ik vind het geen klucht, het is een drama. En al die ambtenaren komen er ook nog fijn mee weg. Onkostenvergoeding durven vragen, wat een gotspe!
W.Wilkens
Ooit zelf begonnen op afdeling 'bevolking' en ik moet zeggen dat dit toch een raar verhaal is.
Wat me nog het meest bevreemdt is de reactie van de gemeente dat zij verder geen informatie verstrekt om redenen van privacy.
Ik hoor dit de laatste jaren even iets te veel. Als het er namelijk op aan komt de gegevens van de burger tegen hem te gebruiken, lijkt alles wel mogelijk, maar als een zaak boven water moet komen, keert zich de Wet plotseling tegen hem.
Overigens had ik soortgelijke ervaringen met de politie en de WPR.

Overigens is het leermoment heel eenvoudig: gewoon de Wet naleven. Sinds het Besluit bevolkingsboekhouding is er wezenlijk niet veel veranderd.
O. ten Hove
Een 'goedleermoment'' ... weet deze rechtprater van krome zaken wel wat voor ellende dit 'ambtelijk' gedrag oplevert. Deze man heeft het volste recht om te weten wat de informatie was die de uitschrijving rechtvaardigde. Ambtenaren werken ten dienst van de bevolking en zijn er voor het volk, en niet andersom. En dan de blunders van zowel de gemeente als de rechtbank... Deze man heeft recht op een volledige vergoeding van alle kosten, plus eventueel de verloren AOW-jarenopbouw...

Castricum ga je schamen, en de meneer die het woord leermoment in de mond nam. Neem ontslag, en doe iets zinnings in de samenleving, bijv. bloembollen pellen...
Paulien
Raar verhaal. Wat ik graag wou willen weten is hoe de gemeente bij adres B is gekomen.
k.schaap / gemeenteambtenaar
Leuk dat onderstaande reacties er direct van uitgaan dat de gemeente ook inhoudelijk verkeerd heeft gehandeld. De Raad van State heeft de zaak alleen maar naar de civiele rechter verwezen. Zullen we zijn inhoudelijke reactie eerst even afwachten?
Jef
De reactie van Broadcaster blijkt dat deze totaal niet aanvoelt waar het hier om gaat. Namelijk de nogal foute manier waarop een overheidsinstantie met een burger is omgegaan. Wat als achteraf zou blijken dat na een inhoudelijke toetsing de gemeente Castricum op juiste gronden deze man uitgeschreven heeft. Is er dan niets aan de hand, is het dan ineens wel goed? Niet dus, want er is schandalig slecht gecommuniceerd naar deze man.
O. Labouchere / Interim manager
Broadcaster: ambtenaar
W. Wilkens: ambtenaar
Met wie zou U graag een probleem bespeken?
Ik denk, dat dat wel duidelijk is.
Jammer, dat ambtenaren, die meteen de bokkepruik opzetten, de rest van de hardwerkende ambtenaren een slechte naam bezorgen.
De zaak loopt sinds 1998!!!! Dertien jaar soebatten. Geen wonder, dat minister Donner paal en perk wil stellen aan de W.O.B! Dan is men er vanaf.
Kafka? Erger: Politburo denk ik.

Advertentie