of 59250 LinkedIn

'Gaskraan Groningen verder dicht dit jaar'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dichtdraaien. Hij beperkt de gaswinning over het hele jaar tot 30 miljard kuub.
Reageer

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dichtdraaien. Hij beperkt de gaswinning over het hele jaar tot 30 miljard kuub. Kamp zal dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer schrijven, melden bronnen op het Binnenhof maandag aan het ANP.

Geen reserve
De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

Leveringszekerheid
De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen. De winning voor dit jaar was aanvankelijk vastgesteld op 39,4 miljard kuub.

Veel verzet
Veel Groningers en een groot deel van de Tweede Kamer vinden al langer dat de gaswinning in Groningen zoveel mogelijk moet worden teruggebracht. Oppositiepartijen in de Kamer zagen 30 miljard kuub als maximum. Kamp wilde echter eerst advies van deskundigen hebben voor hij een knoop zou doorhakken over de gaswinning voor het gehele jaar. In Groningen is veel verzet tegen de gaswinning die aardbevingen veroorzaken waardoor huizen beschadigd raken en mensen zich niet veilig meer voelen.

Bestuurders reageren nog niet
Bestuurders in Groningen willen nog niet reageren op het nieuws dat minister Kamp de gaskraan verder dichtdraait naar 30 miljard kuub. Ze wachten op het formele besluit van de minister. Dat wordt naar verwachting dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld. Albert Rodenboog, burgemeester van bevingsgemeente Loppersum, onthoudt zich tot dusver van elk commentaar. ‘We hebben nog geen besluit voorbij zien komen en dus kunnen we niet reageren’, aldus zijn woordvoerster. Ook Hans Alders, de nieuwe Nationaal Coördinator Groningen, wil niet op het nieuws ingaan. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.