of 64621 LinkedIn

Gaskraan bij Loppersum per direct bijna helemaal dicht

De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Met dat besluit reageerde minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag op een uitspraak van de Raad van State.
Reageer

De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Met dat besluit reageerde minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag op een uitspraak van de Raad van State.

Op de waakvlam

De NAM zal conform die uitspraak de gasproductie in het Loppersumveld beperken tot een niveau dat alleen nog voor de leveringszekerheid strikt noodzakelijk is. Dat betekent dat de gaskraan op een 'waakvlam' wordt gezet en in het najaar alleen nog hoger gaat als dat door een strenge winter nodig is. 'Het volledig stopzetten van de gaswinning bij Loppersum is niet mogelijk vanwege de leveringszekerheid. De Raad van State heeft hier in de uitspraak ook rekening mee gehouden', aldus Kamp.

Zwaar getroffen
Inwoners en omwonenden van de Groningse plaats Loppersum zijn tevreden met de uitspraak. De voorzieningenrechter bepaalde dat de gaswinning daar pas mag worden hervat als er elders niet meer genoeg gas uit de grond kan worden gehaald om tekorten te voorkomen. 
De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden de Raad van State daarom gevraagd de gaswinning in de provincie helemaal stop te zetten.

Bevingen blijven
Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum noemde het oordeel van de voorzieningenrechter ,,van goede invloed op de bevingen''. De rechter benadrukte volgens hem dat de veiligheid samenhangt met de mate van gaswinning. 'De gaskraan moet in heel Groningen verder dicht, zodat we hier veilig kunnen wonen. Dan is er ook meer tijd om woningen te versterken, want bevingen blijven er altijd, aldus Rodenboog.

Positief signaal
Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging noemde de voorlopige uitspraak een positief signaal. 'De rechter erkent dat hier in Groningen iets goed mis is. Wat we wel jammer vinden is dat het stopzetten van de winning bij Loppersum gebonden is aan mitsen en maren.' 
John Lanting viel hem namens belangenorganisatie Schokkend Groningen bij. 'In een koude winter mag in Loppersum dus wel gewoon gewonnen worden.'

Heel Groningen
Gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) van de provincie Groningen zei verheugd te zijn dat de veiligheid in en rond Loppersum van de rechter nog meer prioriteit krijgt. 'We willen dat de gaswinning in heel Groningen zoveel als mogelijk wordt teruggebracht.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.