Advertentie

G4 wil alternatief voor islamitische school

De vier grote steden (G4) doen een oproep aan de Tweede Kamer ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk een alternatief komt voor het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De steden willen verder voorkomen dat het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt, andere scholen opricht in het land.

12 maart 2019

De vier grote steden (G4) doen een oproep aan de Tweede Kamer ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk een alternatief komt voor het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Ze willen dat de voorwaarden worden aangepast voor de oprichting van een nieuwe school voor voortgezet islamitisch onderwijs, die ‘voldoet aan de gestelde eisen van openheid en democratie’.

Ingrijpen noodzakelijk
Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema mede namens haar collega's en onderwijswethouders in Rotterdam, Utrecht en Den Haag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de gemeenten is ingrijpen ’noodzakelijk en onvermijdelijk’. Dit nadat de AIVD signalen heeft binnengekregen dat leerlingen structureel worden beïnvloed door enkele bestuurders en medewerkers die banden zouden hebben gehad met een terroristische organisatie (het Kaukasus Emiraat).

Geen ruimte tweede school
Op dit moment is de oprichting van een middelbare school alleen mogelijk als duidelijk is hoeveel potentiële leerlingen er zijn aan de hand van basisschoolscholieren. Volgens een gemeentewoordvoerder is er daardoor geen ruimte om naast het Cornelius Haga Lyceum nog een school te beginnen voor voortgezet islamitisch onderwijs. De G4 willen nu dat er wordt gekeken naar de behoefte van ouders. Ook willen de steden een bindend advies kunnen geven aan het ministerie van Onderwijs over de aanvraag voor een nieuwe school.

Andere school in Den Haag
De steden willen verder voorkomen dat het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt, andere scholen opricht in het land. Zo zijn er plannen voor Den Haag en Utrecht. De school in Den Haag zou volgend jaar van start moeten gaan. Burgemeester Pauline Krikke en onderwijswethouder Saskia Bruines van Den Haag zeggen dat ze zich zorgen maken over ‘antidemocratisch en anti-integratief gedrag’. Een andere organisatie, Stichting De Ozonlaag, wil ook een islamitische middelbare school in Den Haag beginnen. Volgens de gemeente hebben de twee stichtingen hetzelfde adres en dezelfde bestuurder. Beide aanvragen zijn niet volledig, omdat het ministerie van Onderwijs geen geld heeft toegezegd, aldus Den Haag.

Geen aanvragen in behandeling nemen
De stadsbesturen vragen verder om zo lang het onderzoek naar de Amsterdamse school loopt geen nieuwe aanvragen voor subsidies, vergunningen, ontheffingen of erkenningen in behandeling te nemen. Ook willen ze dat de FIOD onderzoek doet naar mogelijk op frauduleuze wijze verkregen inkomsten en willen ze dat de Inspectie van Onderwijs continue aanwezig is en toezicht houdt op de school. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Schaf het bijzonder onderwijs af. We wonen allemaal in hetzelfde land en moeten allemaal met elkaar omgaan dus lijkt het me niet meer dan normaal dat we allemaal naar dezelfde scholen gaan.
Manu / Beleidsadviseur
Elke vorm van bijzonder, op een geloofsrichting gebaseerd onderwijs is gewoon niet meer van deze tijd.

Schaf die af en verbeter tegelijkertijd het regulier onderwijs.

Via een leger van ambtenaren moet nu weer extra belastinggeld worden gestoken in een volstrekt overbodige vorm van onderwijs. De onderwijsinspectie moet daar fulltime de boel in de gaten houden, terwijl op reguliere scholen geen geld is voor een extra klas.
Advertentie