Advertentie

G4: weigerambtenaren niet welkom

Weigerambtenaren zijn niet welkom in de vier grootste Nederlandse steden. Dat blijkt uit een rondgang maandag langs de zogenoemde G4.

21 juni 2011

Stelling
Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht nemen hiermee heel duidelijk stelling tegen eerdere uitlatingen van minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie). Zij stelde onlangs tijdens een emancipatiedebat in de Tweede Kamer dat ambtenaren van de burgerlijke stand die vanwege hun geloof moeite hebben met het huwen van twee mannen of twee vrouwen, dat moeten kunnen weigeren.


Ondubbelzinnig

De discussie werd maandag aangezwengeld door de Haagse CDA-wethouder Karsten Klein, die zijn emancipatienota presenteerde. Met zijn uitspraak weigerambtenaren in Den Haag niet te tolereren gaat hij lijnrecht in tegen zijn partijgenoot Van Bijsterveldt. Klein vindt dat de overheid geen enkele ruimte moet bieden voor dit soort uitzonderingsgevallen. ,,Met dit soort morele onderwerpen moet je niet pragmatisch omgaan, maar heel ondubbelzinnig’’, stelt de CDA-politicus. ,,Iedereen is gelijk voor de wet, en ambtenaren dienen die wet gewoon uit te voeren. Als je daar moeite mee hebt, moet je zelf een baan zoeken waarin je niet met homo’s van doen krijgt.’’


Tornen aan grondwet

De wethouder noemt het ,,onverstandig dat een minister dergelijke uitspraken doet. Zij biedt gemeenten de ruimte om weigerambtenaren aan te stellen, maar ik vind dat je als overheid niet de ruimte moet bieden om aan de in de grondwet vastgelegde gelijkheid te tornen.’’


Andere functie

In Amsterdam bleek onlangs dat het stadsdeel Nieuw-West nog twee ambtenaren in dienst had die weigerden homohuwelijken af te sluiten. Wethouder Eric van der Burg (Personeel) stelde daarop met klem dat iedere ambtenaar in Amsterdam iedereen moet trouwen die dat wil, ook homostellen. Voor de twee weigerambtenaren wordt een andere functie gezocht. Ook Utrecht en Rotterdam laten weten geen ruimte te bieden aan weigerambtenaren zoals de voorkeur van de minister heeft. Beide steden melden momenteel ook geen ambtenaren in dienst te hebben die weigeren huwelijken tussen partners van het zelfde geslacht te sluiten.


Bootje

Homoseksuelen en lesbiennes kunnen in Nederland sinds 1 april 2001 met elkaar in het huwelijk treden. In totaal stapten in Nederland tot nu toe zo'n 15.000 homoseksuele en lesbische koppels in het huwelijksbootje.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Iedere Nederlander is in elke landsbediening benoembaar DUS óók de
Nederlander die moeite heeft in deze. Stel je die niet aan, discrimineer je als grote gemeente. En discriminatie, we weten het toch? Is niet toegestaan in NL
jig50
Natuurlijk mag je er moeite mee hebben. Je mag alleen niet weigeren. Maar ik geef eerlijk toe, dat het een heel moelijk probleem is. .
jet
Ik neem aan dat men natuurlijk ook man en vrouw een hand geven (of wieberen).
Bas / logicus
Als ik bij mijn werkgever iets strafbaars doe word ik ontslagen en zoekt ze geen andere betrekking voor mij binnen het bedrijf.
De weigerambtenaren gewoon voor de keuze zetten: werken of verwijtbaar werkeloos.
En meer moet de staat er niet in investeren.
F.W. den Boef / consultant
Er is hier helemaal niets strafbaars aan. De betrokken ambtenaren plegen geen ambtsmisdrijf als ze geen homohuwelijk willen sluiten. .Het is pure machtspolitiek, ideologisch doordraverij. Er is helemaal geen probleem. Homo's kunnen overal in Nederland een boterbriefje halen. Onder druk van de homolobby willen correct denkende politici gewoon geen mensen meer dulden die tegen het homohuwelijk zijn.
Advertentie