Versnellingsarrangement
'De twee door het rijk ontwikkelde instrumenten om de doorstroming vanuit de azc's te versnellen, werken op dit moment absoluut niet', zo schrijven de gemeenten. Via het zogenoemde gemeentelijke versnellingsarragement (GVA) zijn er tot nu toe slechts vijftig mensen gehuisvest. Volgens de G32 komt dit doordat de vergoeding voor deze huisvesting te laag is. Dit bedrag moet worden verdubbeld van 50 naar 100 euro. Ook moet het Rijk de eis loslaten dat alleen subsidie wordt gegeven al er minstens vier statushouders in een woning verblijven.

Sporthallen
Volgens de gemeenten dreigen asielzoekers weer te moeten worden opgevangen in sporthallen als er niets verandert aan de doorstroming. Ook vindt de G32 het onwenselijk dat de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning ten koste gaat van andere woningzoekenden.

G4
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht stuurden vorige week al een brandbrief naar de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Ze zeggen niet mee te kunnen werken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid. (ANP)