of 62812 LinkedIn

Fysiek VNG-jaarcongres opnieuw jaar uitgesteld

Ook dit jaar is er geen (fysiek) VNG-jaarcongres. Vanwege corona is het te onzeker of de regio Westfriesland, die net zoals vorig jaar gastheer zou zijn, in juni op een veilige manier de verwachte 2.500 bezoekers kan ontvangen.

Opnieuw is het (fysieke) VNG-jaarcongres geschrapt. Het is vanwege corona te onzeker of de regio Westfriesland, die net zoals vorig jaar gastheer zou zijn, in juni op een veilige manier de verwachte 2.500 bezoekers kan ontvangen. In 2022 vindt het congres alsnog in Westfriesland plaats. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert dit jaar een digitaal congres.

Klus

‘Helaas’, stelt regioprojectleider Matthijs van der Horst, strategisch bestuursadviseur bij de gemeente Hoorn. Hij was regioprojectleider voor het VNG-jaarcongres in 2020 en 2021 en hoopt dat ook voor 2022 weer te zijn. ‘Ik hoop met hetzelfde team uiteindelijk de klus te kunnen klaren. We gaan met net zoveel energie als de eerste keer aan de slag. Dit zal het meest lang verwachte congres zijn’, vertelt hij lachend.

 

Proeven en beleven

Volgens Van der Horst zijn er dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, nog geen kosten gemaakt. ‘Daarom wilden we voor 1 februari duidelijkheid. Zo’n congres vergt maandenlange voorbereiding.’ Gastheer zijn voor een digitaal congres zag de regio niet zitten. ‘We willen onze regio in al zijn facetten laten zien. Het gaat daarbij naast zien ook om proeven, ruiken en beleven. Dat kan niet digitaal.’

 

Pandemie

In gezamenlijkheid met de VNG, het VNG-congresbureau en de regio Westfriesland is besloten het congres opnieuw een jaartje door te schuiven. ‘De pandemie is nog niet achter de rug. We vrezen dat we in juni nog niet op een veilige manier 2.500 bezoekers kunnen ontvangen. Zij gaan tijdens het congres ook op excursies of wonen workshops en sessies in de regio bij’, aldus Van der Horst.

 

Opsteker

De regio is blij dat Westfriesland in 2022 weer in de herkansing mag. ‘Dat is een opsteker voor al onze partners’, aldus Van der Horst. Onder meer bloemisten, horeca en standbouwers worden vandaag en morgen opnieuw afgebeld. De zeven gemeenteraden worden vandaag of morgen over het uitstel geïnformeerd. Voor de hotelbranche is het eveneens een flinke domper. 'Maar de volksgezondheid staat voorop', stelt een woordvoeder van de gemeente Hoorn namens de regio. 'Het gaat ons aan het hart dat de horecabedrijven in de regio hadden kunnen meeprofiteren in deze moeilijke periode. Maar gelukkig blijft dat ook ons uitgangspunt voor het volgende jaar.' De intentie is om volgend jaar met dezelfde partijen in zee te gaan.

 

Data van het digitale congres dit jaar en het congres in 2022 zijn nog niet bekend. De VNG hoopt in juni een digitaal alternatief met inhoudelijk programma, en de Algemene Ledervergadering, te kunnen organiseren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners