of 60775 LinkedIn

Fusieprovincie moet al voor verkiezingen 2015 rond

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken streeft ernaar om de fusie tussen de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland al voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 te voltooien.
5 reacties

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken streeft ernaar om bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht te hebben gefuseerd. Dat zei de bewindsman vrijdag in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Wordt krap
,,Ik zou het gek vinden als we in 2015 verkiezingen houden voor drie provincies en als we dan een jaar later die provincies fuseren'', zei de sociaaldemocratische bewindsman. Hij voegde er wel bij dat het ,,krap'' gaat worden. ,,Maar als iedereen meewerkt en daar verstandig mee omgaat, moet dat lukken.'' Plasterk weet nog niet welke naam de gefuseerde provincie moet krijgen.
 

Krachtig in Europa

Volgens Plasterk kan uit de fusie een ,,heel sterke'' provincie voortkomen en die in Europa heel krachtig zal zijn. Hij hoort ,,veel lokale bestuurders'' zeggen dat het eigenlijk ,,best wel een regio is''.

Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA wil het land bestuurlijk volledig anders indelen. Op de lange termijn moeten er vijf landsdelen komen met een eigen budget. De samenvoeging van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland wordt de eerste stap. Over de Noordoostpolder wordt te zijner tijd een besluit genomen.


Andere provincies

Besprekingen met andere provincies over een mogelijk samengaan volgen later.

In het vorige kabinet van Rutte waren er ook al plannen om de drie provincies te fuseren. Dat liep op niets uit. Niet alle provincies reageerden toen even enthousiast.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Als je het dichter bij de burger wil brengen zou je als het rijk meer moetne willen doen en dus een laag schrappen
Door Ra op
Maak er dit land van, de identiteitscrisis begint nu al..
Door Ra op
VVD en Pvda pakken de problemen in de land groot aan, samenvoegen van provincies is noodzakelijk omdat...uhm...
Door roland op
Nu al is de rol van de provincie onduidelijk, zeker met ook nog de regio Amsterdam als een afzonderlijke - niet gekozen - bestuurslaag. Argument voor de regio is een verkleining, maar nu zijn de provincies weer te klein, wie begrijpt dit? Daar komt bij de onduidelijkheid over de bevoegdheden, temeer daar de provincie zich ook met rijkstaken - kustbescherming - meent te moeten bezig houden.
Een overbodige bestuurslaag kun je beter opheffen, zoals wel gebeurt bij de deelraden.
Door Jantje op
Tja, dat wordt dus gewoon doorgedouwd. Wedden dat het veel meer gaat kosten maar dat het rijk dat niet compenseert zodat de inwoners van deze provincies dat moeten ophoesten? Zo gaat het toch steeds. Nee, dit plan brengt de overheid dichter bij de burger. Goed gedaan en fantastisch plan (maar niet heus).