of 59250 LinkedIn

Fusiegemeenten willen breed gedragen toekomstvisie

In aanloop naar de fusie tussen Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde wordt de komende tijd gewerkt aan een gezamenlijke strategische visie. Dit doen de gemeenten samen met bewoners, ondernemers en organisaties Het Kompas moet in maart af zijn.

In aanloop naar de fusie tussen Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde wordt de komende tijd gewerkt aan een gezamenlijke strategische visie. Dit doen de gemeenten samen met bewoners, ondernemers en organisaties. Het Kompas is straks leidend voor onder meer de inrichting van de ambtelijke organisatie en de visie op dienstverlening. 

Meedenken

De drie gemeenten gaan per 1 januari 2018 een nieuwe gemeente vormen. De gemeenten willen vanuit een strategische visie werken, die breed wordt gedragen door onder meer inwoners, ondernemers, organisaties, bestuur en medewerkers. Om tot die visie te komen, die er in maart 2016 moet liggen, worden betrokkenen op verschillende manieren tot meedenken ‘verleid’.


Herindelingsnieuws

Vanaf maandag worden zo’n dertig smaakmakers, opinieleiders en anderszins markante bewoners geïnterviewd. In november staan buurtgesprekken en busreizen op de agenda. Ambtenaren en bewoners van de drie gemeenten gaan met bussen bij elkaar op bezoek om zo een beeld te krijgen wat er in de andere gemeenten gebeurt. Telkens gaan er bussen uit twee gemeenten bij de derde op bezoek. Sinds maandag een speciale website in de lucht waarop informatie is te vinden over het Kompas en al het andere herindelingsnieuws.


Tafelgesprekken

Over maatschappelijke, economische, culturele en ruimtelijke ontwikkelingen worden eind dit jaar rondetafelgesprekken behouden met ondernemingen en publieke organisaties. Begin volgend jaar worden zogeheten tafelgesprekken gehouden met stakeholders uit de omgeving, zoals omliggende gemeenten en de provincie. Via onder meer abri’s, posters, flyers, advertenties in huis-aan-huisbladen en een foto-wedstrijd wordt geprobeerd zo veel mogelijk mensen te porren mee te doen aan de totstandkoming van het Kompas.


De resultaten over alles wat uit de interviews, buurt- en rondetafelgesprekken en busreizen naar voren is gekomen, wordt begin volgend jaar teruggekoppeld aan iedereen die heeft meegedacht over de gezamenlijke toekomst. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John Bijl (Directeur Periklesinstituut) op
Interessant die visiebepaling met 'bewoners, ondernemers en organisaties.'

Welke rol krijgen de gemeenteraden precies?
Door een ander geluid op
Ik ben benieuwd of deze visie zich kan onderscheiden van alle visies die al door andere gemeenten zijn opgesteld. Durf een keer scherp te zijn en vermijd volzinnen als: fijne en veilige gemeente, groen, etc.