of 58952 LinkedIn

Fusiegemeente gaat Rijn en Gouweland heten

Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gaan vanaf 2014 samen verder.
2 reacties

Rijn en Gouweland: dat wordt de naam van de nieuwe fusiegemeente die vanaf 2014 in het hart van Zuid-Holland verrijst. Dat hebben de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude  op hun websites bekendgemaakt.

500 inzendingen

Inwoners van de drie gemeenten konden meedenken over de nieuwe naam van hun fusiegemeente. Meer dan 500 mensen zonden namen in. Uit deze inzendingen koos een commissie de 5 beste. Hierna mochten de inwoners bepalen welke naam het zou worden.

106 duizend inwoners

Uiteindelijk deden 30.000 mensen mee aan de stemming. De tweede plek in de competitie was voor de naam Alphen aan den Rijn. Daarna volgden Gouwerijn en Groenerijn. Officieel moeten de drie gemeenteraden de naam overigens nog goedkeuren. Dat gebeurt eind juni. De nieuwe gemeente heeft een oppervlakte van 132,5 vierkante kilometer en gaat in totaal 106 duizend inwoners tellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Natuurlijk was Alphen aan den Rijn de beste naam geweest. Nu is weer gekozen voor een verzonnen naam die je nooit op een kaart of een ANWB-bord zult terug zien. Lekker handig! Leren ze het nu nooit?
Door Stefan Lambregts op
Eigenlijk kreeg Alphen aan den Rijn veel meer stemmen, maar omdat een stem uit Rijnwoude of Boskoop zwaarder meetelt, is deze uitslag uit de bus gekomen.

Alphen kreeg 17.174 van de bijna 30.000 stemmen toebedeeld, Rijn en Gouweland 7142 stemmen. Gouwerijn scoorde 3124 stemmen en Groenerijn eindigde als laatste met 1737 stemmen.

Een stem uit Boskoop telt bijna vijf keer zwaarder dan één uit Alphen, een stem uit Rijnwoude vier keer zwaarder. In Boskoop stemde 2326 mensen voor Rijn en Gouweland, 2614 Rijnwoudenaren kozen voor die naam.

Verreweg de meeste Alphenaren kozen voor hun eigen gemeentenaam. Van de 19.825 stemmen, waren er 16.267 voor Alphen aan den Rijn. 2202 Alphenaren kozen voor Rijn en Gouweland.

(bron: Leidsch Dagblad)