of 59185 LinkedIn

Fusie tussen drie Limburgse gemeenten

De Limburgse gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken gaan samen een nieuwe gemeente vormen. De herindeling moet per 2019 een feit zijn. De nieuwe gemeente gaat ruim 36.000 inwoners tellen.

Het Limburgse Nuth gaat fuseren met Schinnen en Onderbanken. De herindeling moet per 2019 een feit zijn. De nieuwe gemeente gaat ruim 36.000 inwoners tellen.

Opties

Als laatste van de drie, heeft de raad van Nuth dinsdagavond ingestemd met de fusie met de twee gemeenten. Schinnen en Onderbanken hadden al eerder laten weten samen te willen gaan, maar zij wilden Nuth er graag bij hebben. Na het bestuderen van meerdere opties, heeft de raad van Nuth besloten om voor een bestuurlijke fusie te gaan.


Groeiend takenpakket

De drie gemeenten stellen dat het met het toegenomen takenpakket en het slinkende budget steeds moeilijker wordt om de taken naar behoren uit te voeren. Door samen te gaan, kunnen sociale, ruimtelijke en economische ontwikkelingen beter en efficiënter worden opgepakt. Doel van de drie gemeenten is te komen tot een economisch, bestuurlijk en landschappelijk sterke gemeente.


Herindelingsontwerp

Op korte termijn gaan de drie gemeenteraden in conclaaf over de invulling van de nieuwe gemeente. De economische structuur en mentaliteit van Nuth, Schinnen en Onderbanken liggen dicht bij elkaar, evenals het ambitieniveau, stelt de gemeente Nuth op haar website. Zodra een gezamenlijk ontwerp af is, start de inspraakprocedure waarin burgers hun mening over de plannen kunnen geven. Het herindelingsadvies wordt vervolgens aan de provincie voorgelegd, die het op haar beurt naar ‘Den Haag’ stuurt. De Eerste Kamer heeft uiteindelijk het laatste woord. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annelies (lid intergraal advies orgaan onderbanken) op
Gefeliciteerd met u besluit, we zien de samenwerking tegemoet.