of 58952 LinkedIn

Fusie gemeenten verhit gemoederen

Voor- maar vooral tegenstanders van ambtelijke fusies hebben zich de afgelopen tijd flink geroerd. Ook het onderzoek dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat doen naar de effecten van ambtelijke fusies op de participerende autonome gemeenten, valt niet bij iedereen in goede aarde

Voor- maar vooral tegenstanders van ambtelijke fusies hebben zich de afgelopen tijd flink geroerd. Ook het onderzoek dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat doen naar de effecten van ambtelijke fusies op de participerende autonome gemeenten, valt niet bij iedereen in goede aarde.

Het onderzoek zelf – dat moet leiden tot een algemeen beeld over het functioneren en presteren van ambtelijke fusies in de praktijk – is niet het punt. Wel het bureau dat het onderzoek gaat uitvoeren.

 

Ambtelijke fusie

De afgelopen weken hebben zeker achttien gemeenten laten weten ambtelijk te fuseren. Tegenstanders zien dit vooral als een manier om aan een bestuurlijke fusie (herindeling) te ontkomen. Fiscale belemmeringen leiden tot financiële nadelen, omdat de btw over de loonkosten van de nieuwe ambtelijke organisatie, die de loonkosten met btw doorfactureert aan de samenwerkende gemeenten, niet helemaal via het btw-compensatiefonds kan worden gecompenseerd. Voorstanders roeren zich minder; maar in onder meer Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk is men dik tevreden over de ambtelijke fusie.

 

Functioneren samenwerkingsverbanden

Op verzoek van Plasterk gaat SeinstravandeLaar onderzoek doen naar het functioneren van ambtelijke samenwerkingsverbanden. Het onderzoek gaat onder meer in op de hoofdmotieven en doelen van gemeenten om ambtelijk te fuseren. Ook de aansturingsmogelijkheden van ambtelijke fusieorganisaties worden in beeld gebracht. De uitkomst laat zich daarmee raden, meent een lezer, omdat dit bureau aan de wieg staat van veel ambtelijke fusies. Het bureau begeleidde onder meer de ambtelijke fusieprocessen van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, Boxtel en Sint-Michielsgestel en nu Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

 

Efficiencyvoordelen

Binnenlandse Zaken onderzoekt tevens de mogelijkheden voor gemeenten om voor, tijdens en na het herindelingsproces actief te sturen op efficiencyvoordelen. Efficiencyvoordelen kunnen behaald worden door te sturen op betere prestaties van de nieuwe gemeente, of op kostenvoordelen – en alle combinaties daartussen. Dat onderzoek hoopt Plasterk volgend voorjaar aan de Tweede Kamer te kunnen aanbieden en zal zoveel mogelijk concrete handelingsperspectieven bevatten voor gemeenten die een herindeling overwegen.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marco op
@Jaap Mol: nou nou....dat het onderzoek door dit bureau een wassen neus is, is voor iedereen duidelijk; dat decentralisaties nooit zonder slag of stoot gaan eveneens net als het feit dat er altijd voor- en tegenstanders en voor- en nadelen zijn. Maar om nu te zeggen dat dóór de decentralisatie/participatie technieken ook nog eens van DE (???) gemeente (wie dringt nu decentralisatie op...de (??) gemeenten zaten er niet op te wachten) dágelijks zelfmoorden tot gevolg heeft??? In 2013 waren er 1.854 zelfdodingen en daarvan is een vijfde (!!!) het gevolg van de decentralisatie/participatie opgedrongen aan de gemeenten? Ik denk dat hier andere frustraties ten grondslag liggen aan je post. "Iedereen vindt het leuk"??????? waar haalt u - zonder bezwaard te zijn met enige kennis over degenen waar u over spreekt met "iedereen"- die generalisaties vandaan zeg...respectloos!
Door H. Kennis (procesmanager ICT) op
ambtelijke samenwerking = verzelfstandigde ambtenaar organisatie = meerdere gemeentebesturen als baas = geen eenduidig verantwoordelijke bestuurder dus ambtenaar organisatie is nergens meer voor verantwoordelijk = democratie in het afvoer putje!!!!
Door Joost (Beleidsmedewerker RO) op
Een kwestie van "wij van wc-eend adviseren wc-eend". Laat zo'n onderzoek dan uitvoeren door een bureau dat niet al door het hele land fusieprocessen heeft begeleid. De uitkomst staat door deze opdrachtverlening al vast.
Door Jaap Mol op
Er zijn dagelijks burgers die zelfmoord plegen door de decentralisatie/participatie techniek van de gemeente.
Is het niet beter en veel belangrijker om daar eens iets mee te doen ?
Het loopt daar niet helemaal bij de gemeente en ze hebben daar al net zo'n laconieke houding als u.
Burgers worden gepest in een hoek gedreven en belachelijk gemaakt in wijkendor het samen verbinden dus een fusie lijkt me niet aan de orde.
De slachtoffers die geen andere uitweg meer zagen dan zelfmoord verdienen respect en een excuses omdat u niet op de hoogte was van alles en het u niet interesseerde net als de gemeenten.
Burgers die zijn aangemeld bij de wijkteams worden met complete gegevens openbaar gemaakt.
Zonder toestemming en iedereen heeft er maling aan en vindt het leuk.
Dat is onze huidige maatschappij meneer Plasterk waar bent u ?
Aan het vergaderen en aan het koffie drinken ?
Terwijl er weer een burger in elkaar wordt geslagen of uit gelachen door zijn plaatselijke bewoners ?
Ze doen dit ook bij kinderen.
Waar is uw verantwoordelijkheid ?
En waarom laat iedereen dit gewoon gebeuren ?
Zelfs kinderen van 14 plegen hierdoor zelfmoord omdat iedereen in de gemeente weet dat hij misbruikt isen is hem niet gevraagd wat hij daar van vindt.
Nee jongens we gaan participeren !

Door Burger (Onderdaan) op
O ja, Ronald Plasterk. Lang niets van gehoord. Maar nu met ongekende daadkracht een onderzoek laten doen naar het democratische gat door een club die het ontstaan van die gatenkaas begeleidt. Uitkomst gegarandeerd.
Door anoniem op
Stelletje lemmingen. Het modeverschijnsel is groot, groter.... Net als vroeger in het onderwijs gebeurde. Nu komt men daarop terug. Geen binding, onbestuurbaar, teveel managementlagen, organisatiepolitiek etc.
Door Flipper op
Als er geen antwoorden komen op m'n post van 16 augustus 2015 (22:27) ? Dan kun je er dus van uitgaan dat er bij herindeling, geen voordelen voor die 'gewone' burgers zijn ! Duidelijker kan het antwoord t.a.v. het niet... geven van antwoorden... eigenlijk ook niet zijn !
Door Flipper op
Gewoon FF 'n vraag: Welk voordeel voor de gewone burgers levert een bestuurlijke fusie (herindeling) werkelijk op ?
Flipper
Door John Nagel op
De ministers en de gemeenteraden worden allemaal zo slap.
Ik mis de grote sterke kopstukken die spijkers met koppen sloegen Paul Rosenmuller,Fred Teeven,Jan marijnissen en Femke Halsema.
Die met de vuist op tafel slaan en voor ophef zorgen en doorzetten en wisten wat belangrijk was.
Die wisten wat wetten en regels waren.
De huidige ministers en gemeenteraden kennen de wet niet meer.
Ze doen niets anders dan praten praten praten en bedenken plannen die in hun voordeel zijn.
Alles is zo slapjes.
Jullie zitten daar niet voor jezelf.
Door Gijs Gans op
Wat weer een stof tot eindeloos praten!
Wees verstandig, doe net als Provinciale Staten:
samenvoegen en dan opdoeken
dat bespaart het naar Grieks geld zoeken.
En de burger heeft toch niets in de gaten.
Defensie en politie samensmelten en zeg : Pang!
Meer komt er niet uit en wij zijn niet bang.
Rutte liegt, Dijsselbloem jokt
Plasterk rommelt en Kamps gasopbrengst stokt
Waarom duurt het tot de volgende verkiezingen zo lang?