of 60831 LinkedIn

Fusie drie provincies al in 2015

Kabinet wil fusie voor verkiezing Provinciale Staten in mei 2015

Het nieuwe kabinet wil dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland al in 2015 zijn gefuseerd. Bij de provinciale verkiezingen in mei 2015 moeten kiezers al kunnen stemmen voor één provinciebestuur.

Uitspraak Samsom

Dat bleek tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer woensdag. Op de vraag van D66-Kamerlid Alexander Pechtold of de fusie al een feit moet zijn bij de eerstkomende verkiezing voor Provinciale Staten, antwoordde onderhandelaar Diederik Samsom: 'Als het aan ons ligt wel. Het voornemen ligt er.'

 

Niet zo duidelijk in Regeerakkoord

Met zoveel woorden stond het nog niet in het Regeerakkood. De besparing die de fusie moet opleveren wordt 'in de periode tot 2017 gerealiseerd', is daarin te lezen. Overigens neemt het kabinet over de positie van de Noordoostpolder later een beslissing. Die komt wellicht bij Overijssel.

 

Gezwinde spoed

Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Johan Remkes, hoort graag van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken hoe die zich dat voorstelt. 'De minister zal met gezwinde spoed aan de slag moeten gaan als hij 2015 wil halen.'

 

Voordelen eerst aantonen

Noord-Holland heeft zich steeds pragmatisch opgesteld in de fusiediscussie. Remkes: 'Als het beter kan door samen te gaan, dan gaan we samen. Maar dat moet dan wel duidelijk worden aangetoond.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Kom op Johan! Dit is toch appeltje - eitje en kat in het bakkie voor jou. Of is dit het IPO standpunt?
Door Joschke (adviseur irrelevante plannen) op
We kunnen net zo goed alle provincies laten opgaan in Nederland als provincie van de EU. We kunnen alle gemeenten vervangen door één grote gemeente met 17 miljoen inwoners die de zelfde naam krijgt als de provincie waar ze in ligt: Nederland. Hebben we maar één burgemeester nodig die thans de functie van premier heeft. De wethouders zijn dan gelijk aan wat nu ministers zijn en we kunnen dan het ministerie van buitenlandse zaken, binnenlandse zaken, defensie en ontwikkelingssamenwerking opheffen want daarvoor hoeven geen wethouders benoemd te worden. En de gemeenteraad bestaat dan uit 150 leden zetelend in Den Haag. Wat een besparing: 1 burgemeester in plaats van 450, een tiental wethouders in plaats van de vele honderden, en 150 raadsleden in plaats van de vele duizenden. En geen ambassades, geen militairen etc. Go, Rutte, go for it. En schaf ook het koningshuis dan af, want als provincie van de EU heb je geen koningshuis meer nodig. Barsosso en die Belg kunnen die functie overnemen...
Door Boppe op
Van Friesland blijven ze af!
Door evert op
De naam voor dit landsdeel circuleert in ieder geval al in de wandelgangen: Noord Flutland
Door w.j. van der woude op
Jammer genoeg blijven de plannen halverwege steken. Gekozen burgemeesters en CvdK(?), zoals gebruikelijk in Europa ontbreken in de plannen. Op deze wijze wordt de afstand overheid versus bburger inderdaad alleen maar groter,.
Door Hans de Bruijn op
Ik krijg het gevoel dat de regering een kuil gegraven heeft waar ze zelf in zal vallen. De "afstand" tussen provinciebestuur en kiezer is al groot, wat uitkomt in het opkomstpercentage. Een grote (mega-provincie maakt die afsatand nóg groter en de opkomst evenredig(?) lager wat onvoordelig zal gaan uitpakken voor een regering die nu nog geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.
Door Opmerker op
Opmerking 1: alweer een onderwerp dat niet zo duidelijk naar voren komt in het regeerakkoord..
Opmerking 2: CdK NH lijkt helder in het openbaar: CdK Flev. heeft het druk met het College van GS; CdK Utrecht.......
Opmerking 3: vele varianten zijn nog mogelijk. Hè, wat lekker makkelijk vanaf de zijlijn...
Door Niek (adviseur BJZ) op
Goed plan om dit door te zetten. NH, Utrecht en Flevoland is 1. Met uitzondering van de NOP, die kan met de kop van Overijssel bij Noord Nederland (met Friesland, Groningen en Drenthe). Twente en de Achterhoek kunnen bij Gelderland. Limburg en Noord-Brabant kunnen ook bij elkaar en Zeeland kan bij Zuid-Holland. Klaar is Kees.
Ook mogen de waterschappen wel bij de provincies. En kleinere ZBO's als werkdiensten voor zover ze niet onder een departement geplaatst kunnen worden. Grotere gemeenschappelijke regelingen kunnen voortaan ook bij de provincie ondergebracht worden. Dat zal de wil van de gemeenten om de zaken voortaan zelf te (blijven) doen versterken en dus ook een proffesionalisering bij de gemeentes veroorzaken. Dat dit laatste soms met schaalvergroting gepaard gaat, is helemaal niet erg.