Advertentie

Fuseren? Eerst mening burgers peilen

Gemeenten die plannen smeden om samen te gaan, moeten eerst onder burgers peilen hoe zij daar tegenover staan. Zonder draagvlak kan een herindeling wel doorgaan, maar dan moeten de gemeenten wel goed uitleggen waarom het nodig is.

13 juli 2011

Tegen de wens

Dat staat in nieuwe regels voor gemeentelijke herindeling die minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zetten gemeenten tegen de wens van de bevolking door, dan moet dit wel echt noodzakelijk en urgent zijn.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Doeke Kuipers / corporatieman
In zuidwest Fryslân was 89% tegen de megalomane fusie van "groot Sneek", waarvoor een wijziging van de beleidskaders nodig waren! De Tweede- en de Eerste Kamer speelden het spelletje gewoon mee! Het directe gevolg bij de laatste verkiezingen was: gemiddelde opkomst 48%, in Sneek slechts 35%! Mensen keren zich massaal af van de politiek en dat is een slechte zaak. Daardoor komen er nog meer regenten, die zaakjes naar hun hand zetten. Uiteindelijk is dit slecht voor de nieuwe gemeente SWF, de provincie Fryslân en het rijk.
Ronald / ambtenaar
HerVERdeling, meneer Broadcaster....????
piet brontsema / org adviseur
laat gemeenten dat zelf bepalen heer Donner u hoeft zich zeker niet op te werpen als communicatieadviseur
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Lijkt me een beetje onzinnig te peilen als de nood zo hoog is dat herverdeling onvermijdelijk is. Als een grote meerderheid nee zegt en je doet het toch voelen de inwoners zich pas echt en met recht bedrogen.
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
En gaat de heer Donner de wensen van gemeenten respecteren als een of meer gemeenten aangeven niet samengevoegd te willen worden? Of drukt hij gewoon zijn wil door?
Advertentie