of 61819 LinkedIn

Functioneringsgesprek burgemeester uitgelekt

De gesprekken die de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius met de fractievoorzitters had, zijn uitgelekt. Er is inmiddels door beide aangifte gedaan.
20 reacties

Een functioneringsgesprek van de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius is uitgelekt. Fractievoorzitters uit de gemeenteraad die het gesprek met de burgemeester hadden gevoerd, zijn daarom zaterdag naar de politie gestapt en hebben van het lekken melding gedaan.

Meer leiderschap
Dat zei een van de betrokken fractievoorzitters, Hiske Land van GroenLinks. Het verslag van het functioneringsgesprek belandde bij het AD. Volgens de krant zou de burgemeester meer leiderschap moeten tonen en zichtbaarder moeten zijn. Ook moet Bolsius beter luisteren, empathie tonen en niet meteen met een oplossing klaar staan.


Gênant en heel ernstig
De fractievoorzitter van GroenLinks noemt het ,,gênant en heel ernstig’’ wat er is gebeurd. De melding bij de politie is volgens haar het voorstadium van aangifte. ,,De politie kijkt nu of de zaak vervolgbaar is.'' Behalve zijzelf waren ook de fractievoorzitters Rob van Muilekom (PvdA) en Manfred Vogels (VVD) bij het gesprek in november betrokken. ,,Ook wij voelen ons in onze integriteit aangetast nu dit op straat ligt’’, aldus Land.


Vertrouwen geschonden
Voor zover zij weet is het verslag alleen naar de drie fractievoorzitters gegaan. ,,Ik weet niet wat er in de rest van de keten zit, maar iemand moet hebben gelekt.'' Land zegt dat het artikel niet de sfeer van het overleg weergeeft. Burgemeester Bolsius (CDA) laat in een schriftelijke verklaring weten ,,geschokt’’ te zijn. ,,Het resultaat van dat gesprek moet zijn dat de raad en de burgemeester elkaar beter begrijpen, dat we signalen over en weer met elkaar delen.’’ Volgens hem was het ook dit jaar ,,een open en goed gesprek waar iedereen aan tafel zich vrij voelde om te spreken en er begrip was voor elkaars beelden en posities.'' ,,Ik ben dan ook geschokt dat op deze manier het vertrouwen van alle gesprekspartners aan tafel is geschonden.’’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henri Okken (Klokkenluider misbruik praktijken Hoogeveen.) op
Beste lezers, met alle respect!. Er zijn de laatste jaren al wat burgemeesters versleten in de gemeente Hoogeveen. Zeer integere bestuurders! . burgemeesters dienen te worden gekozen door de bevolking. Dat men kan oordelen wat voor vlees men in de kuip heeft!. Zolang de ambtenaren baas zijn,en alle regels aan hun laars lappen!, houd er geen burgemeester zijn regie op peil. Wie word hier de dupe van, de bevolking. Een burgemeester moet zich niet laten misleiden door rotte appels in de mand!. Deze hoort hij onmiddelijk te vervangen. Ik wens de nieuwe burgemeester van Hoogeveen heel veel sterkte. Dit zal hij nodig hebben om zijn rug recht te houden!. Een gezond bedrijf mag geen criminelen in dienst hebben!!. Een gevaar voor de onderneming. De eerste schurk ontslagen, wie volgt !. Vriendelijke groet. Henri Okken, Klokkenluider misbruik praktijken Alescon Gemeente Hoogeveen.
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Het is niet integer, maar een verkalkt systeem vraagt er als het ware om dat zoiets gebeurt. In een echte democratie vindt een functioneringsgeprek met de burgemeester plaats via verkiezingen ! In Duitsland en Vlaanderen verbaast men zich over ons verkalkte, regentensysteem. Niet gek dat burgemeesters in Nederland steeds vaker in opspraak komen. Gek genoeg stappen burgemeesters wel op als er iets niet klopt met declaraties, maar zelden als ze bestuurlijk niet functioneren of wanneer er sprake is van een gezagscrisis, zoals in Delft of Utrecht.
Door Caroline Raat (jurist) op
Zie over dit onderwerp ook:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/de …

In de rechtspraak is uitgemaakt dat lang niet alles dat door mensen als 'vertrouwelijk' of 'geheim' wordt gekenschetst dat ook is, en openbaarmaking daarmee strafbaar. Er moet een goede, inhoudelijke reden voor zijn.
Door Mark (jurist) op
En dat terwijl Bolsius laatst bij BMC een lezing hield waarin hij vertelde dat hij altijd goed kwam luisteren en kijken als iemand bezwaar maakte. Vond het toen al niet geloofwaardig omdat hij vertelde over zijn ogen goed de kost geven in bordelen, maar nu helemaal niet meer. Misschien niet goed dat dingen in de krant naar buiten komen, maar laten we wel concentreren op wat er naar buiten komt.
Door Paul de Goede op
Wat lijkt die Bolsius toch Donner, toch?
Door Hans van Wegen (gemeenteraadslid BPA) op
OPLOSSING. -- Gewoon heldere en juiste Griffie procedures (en deze in de praktijk ook door de Griffier bewaken!) voor Vertrouwlijke en Geheime stukken. -- En dat soort zaken zeker niet via de e-mail. - Dat moet in 2013 toch gaan lukken ?
Door Menting (Directeur) op
Ook hier zou de risicomatrix-BZK schade hebben kunnen voorkomen. Zoals het bestuurlijk niveau weet wordt met deze risicomatrix o.a. de omgangsvormen en bestuurlijke risico's (tussen en binnen B&W en Raad) gezamelijk besproken en in beeld gebracht. Een uitstekend werkdocument voor iedere B&W en Raad die als doel heeft er 4 jaar wil voor de burgers te willen zijn.
Door Peelreiziger (docent staats- en bestuursrecht in ruste) op
Sneu voor Bolsius, maar zo krijgt ieder zijn of haar portie shit in het leven. Deze meneer zaaide als raadslid van Rotterdam in 1999 volkomen ten onrechte grote paniek naar aanleiding van het kampioensfeestje van Feyenoord op de Goalsingel. Ulrich van Gobbel was zo onhandig om in zijn euforie een paar maal "en wie niet springt..." te roepen, waarna het Legioen gretig de geuzennaam "jood" uitsprak, een fenomeen waar de Ajax-supporters zelf maar al te graag gebruik van maken, inclusief Israelisch vlagvertoon. Nederland was weer eens te klein, er werden vragen gesteld in de Tweede Kamer enzovoorts enzovoorts. Een briesje in een borrelglaasje water, maar Bolsius wilde maar al te graag scoren over de rug van een intellectueel matig begaafde voetballer. In de Feyenoord-krant werd destijds door een vaste columnist al geschreven: Bolsius, een naam om nooit te vergeten. Voilà, daar is ie weer....
Door Joschke op
Ach, gut. En de politie heeft het al zo druk met wezenlijke zaken. Als de burgemeester zo slecht functioneert is het gewoon einde verhaal, simpel.
Door hans op
juist zo'n zwak college als in Amersfoort heeft een stevige ( CDA ) bestuurder nodig! Valt er niet te ruilen met iemand?

Vacatures

Van onze partners