of 59206 LinkedIn

Friezen en Zeeuwen besnuffelen elkaar

De provincies Zeeland en Fryslân onderzoeken nauwere samenwerking op het gebied van onder meer woningmarkt, klimaatverandering en beschikbaarheid van onderwijs. Besturen van beide provincies hadden op 21 maart een eerste gezamenlijke bijeenkomst; op 3 september staat een volgende gepland.

Ze liggen tweehonderd kilometer uit elkaar. Toch onderzoeken de provincies Zeeland en Fryslân nauwere samenwerking op het gebied van onder meer woningmarkt, klimaatverandering en beschikbaarheid van onderwijs.  

Sterke identiteit 

Besturen van beide provincies hadden op 21 maart een eerste gezamenlijke bijeenkomst; op 3 september staat een volgende gepland. ‘De provincies hebben beiden een sterke identiteit, liggen aan de rand van Nederland en hebben een overwegend plattelandskarakter met een specifieke demografische problematiek’, schrijft Zeeuws cdk Han Polman als verklaring voor de ontluikende samenwerking in een brief aan de Zeeuwse Staten. Ook speelt mee dat beide provincies één waterschap hebben. Over en weer afgelegde werkbezoeken gingen in 2017 de samenwerking al vooraf.


Fase van verkenning
Volgens Zeeland gaat het op dit moment nog ‘om een fase van nadere verkenning van enkele inhoudelijke thema’s’. Voor vragen over de concrete uitwerking ervan is het volgens een woordvoerder van de provincie Zeeland nog te vroeg. ‘Daar komen we na 3 september op terug.’

Ook Friesland enthousiast
De fractievoorzitters in de Friese Staten zijn ‘zonder uitzondering’ ook positief over de Zeeuws-Friese samenwerking, schrijft de Friese cdk Arno Blok. ‘Deze bijeenkomst [van 3 september, red] heeft veel enthousiasme en energie opgeleverd.’ Ook bestuurlijke vernieuwing, in het bijzonder het streven om meer jongeren bij het openbaar bestuur en de politiek te betrekken, staat nadrukkelijk op de agenda van de twee samen optrekkende provincies.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.